Er is iets met de veren van mijn kip
De veren horen te glanzen en plat tegen het lichaam aan te liggen. Gezonde kippen hebben geen beschadigde of vieze veren. Kijk ook goed tussen de veren: als je kip luizen of mijten heeft dan kan het zijn dat je deze weg ziet kruipen tussen de veren. Het is normaal dat kippen aan het einde van de legperiode wat versleten en loshangende veren hebben. Kippen komen ieder jaar in de rui om een nieuw verenkleed te krijgen. Dit kan geleidelijk gaan maar ook heel snel, waardoor een kip een tijdje kaal kan zijn. De rui herken je doordat er altijd al wat nieuwe veren onderweg zijn. Die nieuwe veren herken je als witte buisjes. Zitten de veren van jouw kip anders dan normaal? Dan kun je hieronder onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.
Mijn kip:
Als je kip kale plekken heeft, kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn:
Ze zijn in de rui. Als dit zo is, dan zijn de nieuwe veerpinnen alweer te zien (links boven op de afbeelding) Klik HIER voor tips om je kippen door de rui te helpen.
Ze hebben last van kriebelbeestjes zoals luizen en mijten. Het kan zijn dat ze zichzelf blijven pikken om de jeuk weg te krijgen. Controleer het hok, de huid en het gebied rond de cloaca op kleine beestjes. Meer weten over luizen, mijten en andere kriebelbeestjes? En hoe je deze kan herkennen? Klik dan HIER.
Kale plek door het treden van de haan. Als een haan een hen vaak treed (dekt) dan kan het zijn dat de rug van de hen kaal wordt. Dit gebeurd vooral bij de hennen die favoriet zijn van de haan. Maar het kan ook gebeuren als je te weinig hennen hebt. Een haan heeft minimaal 4 hennen nodig om zijn paarbehoefte te kunnen voldoen (in het voorjaar) Om te voorkomen dat de kale plek een wond wordt, bestaan er kippenzadeltjes. Deze zadeltjes kun je opmaat laten maken voor je kip. Dit kan onder andere bij Mammientje Tien.
Ze wordt gepikt door andere kippen. Als dit het geval is, dan zie je hele kale plekken die vaak beginnen op de rug, in de buurt van de staart. Verenplukken kan snel escaleren tot vleespikken, waardoor er bloedende wonden ontstaan.
Het is belangrijk om te beseffen dat het verenpikken vaak het gevolg is van slechte voeding, te kleine hokken, verveling, overbevolking en door tijdelijk op te hokken (door bijvoorbeeld de vogelgriep). Verenpikken kan voorkomen worden met goede voeding en voldoende ruimte,. Het oplossen is echter veel lastiger. Je zou kunnen proberen om de verenpikker minimaal twee weken apart te houden van de rest. Op die manier doorbreek je de gewoonte en reset je de pikorde. Als de verenpikker na twee weken weer bij de groep komt, is hij of zij druk om weer in de pikorde te komen, waardoor ze hopelijk vergeten dat ze ooit veren hebben gepikt.
Let op: kippen zijn kannibalen. Als ze eenmaal bloed zien, dan blijven ze pikken. Is er een kip gewond geraakt en is er bloed te zien? Haal deze dan altijd METEEN uit de groep, tot het bloeden gestopt is. Het is een goed idee om de wond in te smeren met honing van de imker, dit werkt antibacterieel, voorkomt ontstekingen en zorgt ervoor dat de wond sneller geneest. Klik HIER voor meer informatie als je kip gewond is.
Sommige kippen, maar vooral de goede legkippen, krijgen een iets dunnere huid rondom de cloaca en de buik. Door die dunnere huid is de doorbloeding minder goed, dit kan de veergroei verstoren. Tijdens de rui groeien deze veren vaak weer aan.
Als je kip broeds is, dan plukt ze vaak veren van haar buik of borst. Op die manier kan ze de warmte naar de eieren beter overdragen. Deze veren groeien vaak tijdens de rui weer aan. Klik HIER om meer te lezen over broedsheid bij kippen.