Is mijn kip te dik of te dun

Er is iets met het gewicht van mijn kip

Een volwassen kip moet een constant gewicht hebben. Gewicht verlies kan wijzen op ziekte. Maar je kip kan ook overgewicht hebben, meestal door verkeerde voeding, teveel snacks of teveel keukenresten. Je zou het misschien niet denken, maar overgewicht is een groot probleem bij kippen in de tuin. Het is een goed idee om je kip te wegen op het moment dat je ze vast hebt. Gewicht zegt namelijk veel over de gezondheid van je kip. Weeg de kip, maak een foto van de kip en de weegschaal of schrijf het gewicht en de naam van je kip op. Aan het borstbeen kun je voelen of je kippen te dik of te dun zijn. Het borstbeen is het bot tussen de borstspieren, die in het midden van de borst zit. Het borstbeen kun je voelen door je hand op de borst van de kip (voor de poten) te houden. Dit bot mag niet uitsteken, want dat zou kunnen betekenen dat de kip te mager is. Maar het mag ook niet juist heel moeilijk te voelen zijn, want dat zou kunnen wijzen op overgewicht. Voelt het borstbeen van jouw kip anders dan normaal? Dan kun je hieronder onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.

Mijn kip is:

Als je kip te dun is dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn: 
  • Er zit te weinig voedingswaarde in het voer. Dit kan komen als je teveel snacks geeft, omdat snacks te weinig belangrijke voedingsstoffen bevatten, maar de kippen er wel vol van raken. Maar ook als kippen teveel keukenresten en tuinafval krijgen, kunnen ze onvoldoende energie en eiwitten binnenkrijgen voor een goede groei en het leggen van eieren. Mijn advies is om kippen altijd een goede legkorrel te voeren. In legkorrel zitten alle voedingsstoffen die een kip nodig heeft. Lees HIER meer over goede voeding voor kippen. 
  • Ze hebben last van wormen. Wormen zijn parasieten die leven in het spijsverteringsstelsel van je kip. Daar planten ze zich voort en leven ze van de voedingsstoffen die eigenlijk voor je kip bedoeld zijn. Kippen met wormen worden mager, groeien langzaam, hebben afwijkende mest, krijgen een blekere kam en lellen en worden steeds zieker. Het is een goed idee om 1x per maand Ontwormer door het water te doen. Dit zorgt ervoor dat eventueel aanwezige wormen worden gedood en zich niet kunnen voortplanten in je kip. Let op: Ontwormer van De Kippenclub is een natuurlijk middel. Het is geen goed idee om je kippen preventief te ontwormen met een chemisch ontwormingsmiddel! Dit dood namelijk ook de goede bacteriën in de darm. Gebruik een chemisch ontwormingsmiddel alleen na een mestonderzoek bij de dierenarts. Klik HIER voor meer informatie over Ontwormer van De Kippenclub.
  • Je kippen zijn ziek. Het eerste teken van veel verschillende ziektes is het verlies van de eetlust. Probeer met de gezondheidscheck te achterhalen of er nog meer symptomen zijn die je kip laat zien. Klik HIER om de gezondheidscheck te doen bij je kip.
Als kippen te zijn zijn, dan krijgen ze ongezonde voeding. Dit gebeurd als kippen niet zo veel bewegen en meer energierijk voer binnen krijgen dan ze nodig hebben. Sommige rassen – vooral New Hampshire, australorp, suxxes en andere rassen met een dubbel doel – hebben de neiging om snel dik te worden. Dikke hennen leggen niet goed en hebben meer last van een zonnesteek en ademhalingsproblemen doordat ze snel benauwd worden. Lees HIER meer over goede voeding voor kippen. 

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!