Met Kim de natuur in

Connectie & verbinding met de natuur in jouw tuin.

Hallo gastouder,

Wat leuk dat je op deze pagina kijkt! Samen met gastouderbureau Gemoederlijk mag ik jullie de komende maanden verschillende thema’s met activiteiten aanbieden. Het doel van de thema’s is dat de kinderen een connectie gaan voelen met de natuur onder hun voeten. Je hoeft er dus niet voor naar het bos of naar andere plekken, het kan gewoon thuis in je tuin. Perfect voor op een dag dat je wat minder inspiratie hebt. De activiteiten zijn zo gemaakt dat jij als gastouder zoveel mogelijk mee kan genieten zonder dat je er drukker van wordt. Want het laatste wat we willen is jullie nog meer werk op de hals halen 😉 Je hebt er geen bijzondere dingen voor nodig, we gebruiken zoveel mogelijk ‘huis, tuin en keuken’ spullen. 

Hoe het werkt:

Iedere maand is er 1 thema. Bij ieder thema hoort een filmpje van 10 minuten. De kinderen kunnen dit filmpje zelfstandig kijken, zodat jij even je handen vrij hebt. In het filmpje is geprobeerd om zowel de kleintjes als de grotere kinderen aan te spreken. De meeste activiteiten kunnen bij het gewone dagschema worden uitgevoerd: tijdens het eten of het spelen in de tuin. Op deze pagina staan de verschillende activiteiten uitgelegd + wat je ervoor nodig hebt. Bij de grotere activiteiten is er een apart filmpje, zodat de kinderen zoveel als mogelijk zelf aan de slag kunnen. 

Het thema van deze maand is....

Sneeuw & ijs! De winter is in aantocht. Dat betekend dat de kinderen in aanraking komen met veel verassingen uit de natuur. Van hele erge kou, schaatsen tot sneeuw, de winter is een hele beleving. Want hoe komt die sneeuw daar eigenlijk? En hoe overleven dieren en planten die kou? In dit thema zitten activiteiten voor zowel koude, witte als regenachtige winterdagen.  Zo zit er altijd wel iets bij waarmee je lekker aan de slag kan.

Het filmpje bekijken

Hieronder kun je het filmpje bekijken. Het duurt 12 minuten. Tijdens het filmpje hebben de kinderen niks nodig. Je kunt gewoon op play klikken, dan begint en stopt het filmpje vanzelf. Zet wel even je geluid aan.

De Activiteiten

  1. Doe een eekhoorn na: verstop je fruit of broodtrommel in het huis van de gastouder. Ga dan even lekker spelen, en zoek je eten daarna weer op!
  2. Vogelzoekkaart: ontdek welke vogels er nog in de tuin leven in de winter.
  3. Help de vogels + prijsvraag: zet een bakje water neer buiten en maak zelf vetbollen! Zie het filmpje hieronder.

Mail een foto van jullie vetbollen naar metkimdenatuurin@hotmail.com om kans te maken op de instant snow.

4. Ijsballen maken: kan alleen als het buiten vriest! Ga je eigen kerstballen maken van ijs, voor buiten in de boom. Let op: als het niet koud genoeg is smelten de ballen wel weer. Zie het filmpje hieronder.

5. Zelf sneeuw maken: met scheerschuim en maïzena. Kijk maar mee!

Activiteiten die je alleen kan doen als er sneeuw is:

6. Sporen zoeken in de sneeuw: wat is er allemaal te zien in de sneeuw? 

7. Proefje: doe sneeuw in een glas met water, en vul het glas helemaal tot de rand met sneeuw. Zet het glas dan binnen neer, en kijk wat er gebeurd…

Als jullie vragen hebben dan vind ik het heel leuk om die te beantwoorden via: metkimdenatuurin@hotmail.com

Heel veel plezier en graag tot volgende maand!

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!