De snavel van een kip

Er is iets met de snavel van mijn kip

De snavel hoort schoon te zijn; er horen geen korsten, ontstekingen of schuim aan de buitenkant te zitten. De binnenkant moet vrij zijn van knobbels, aanslag, gele plekken en verkleuringen. De tong mag niet zwart zijn, ook niet op het puntje. Een kip hoort de snavel dicht te houden en hier geen gapende bewegingen mee te maken. Er mag geen slechte geur uit de snavel komen. Is je kip benauwd? Kijk dan bij het onderdeel ademhaling. Ziet de snavel van jouw kip er anders uit dan normaal? Dan kun je HIER onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.

De snavel van mijn kip:

Als je kip uit de bek stinkt (zurig) dan kan het zijn dat ze een kropverzuring heeft. Het kan zijn dat je kip hierbij overgeeft, schud met de kop en niet meer wil eten. Je kunt de krop controleren in de ochtend, nog voordat ze heeft gegeten heeft. Als je nog voordat ze gegeten heeft de krop kan voelen en voelt de krop als een soort gevulde waterballon? Dan heeft je kip waarschijnlijk een kropverzuring. Lees HIER meer over een kropverzuring bij kippen. Voelt de krop als een keiharde bal? Lees dan HIER verder bij kropverstopping.

Een zwarte tong kan worden veroorzaakt door mycotoxinen. Mycotoxinen zijn gifstoffen die bepaalde schimmels kunnen veroorzaken. De schimmels die dit veroorzaken kunnen groeien in beschimmeld voer of in bepaalde bodembedekkers zoals houtsnippers. Houtsnippers zijn dan ook niet geschikt als bodembedekker! Hier kunnen namelijk heel gemakkelijk allerlei schimmels in groeien. Kijk ook naar de manier waarop je je voer opslaat, hier mag geen schimmelvorming bij komen. Het is belangrijk om de bron van de schimmel te achterhalen en uit de omgeving van je kip te halen. 

Mijn advies om mycotoxinen te behandelen:
1. Gebruik een schimmeldodend middel; Infectie weg. Gebruik 5 ml Infectie weg per liter water, 14 dagen achter elkaar. 
2. Probeer te achterhalen waar de schimmels vandaan komen. Liggen er houtsnippers op de grond in het hok? Haal deze er dan uit, en vervang het voor bijvoorbeeld brekerzand. Klik HIER voor meer informatie over brekerzand.
3. Geef de rest van de maand nog 2 dagen per week Infectie weg door het drinkwater. Op die manier voorkom je dat de schimmel snel weer toeslaat. 
4. Geef een goede multivitamine om de weerstand van je kippen te verhogen. Klik HIER voor een goede multivitamine.
5.
Voorkomen is beter dan genezen. Wil je weten hoe je schimmels kan voorkomen? Download dan HIER het gratis e-book over het Ideale Kippenhok. Daarin komt aanbod hoe je schimmels in de omgeving van je kippen kan voorkomen.

Als je kip gele plakkaten in de bek heeft, dan kan het zijn dat ze difterie heeft. Hierbij ontstaan er verdikkingen in de mond of in de slokdarm. Hierdoor kunnen kippen moeilijker eten en drinken. Naast de gele plakkaten kan het ook zijn dat je kip een oogontsteking krijgt van difterie. Het virus wordt verspreid door muggen, maar ook door bloedluizen. Kippen kunnen ook elkaar besmetten via wondjes, de ademhaling en de drinkbak. Klik HIER voor mijn advies om difterie te behandelen.

Difterie heeft ook een droge vorm: vogelpokken. Als een kip besmet is met vogelpokken, ontstaan er wratachtige bultjes op de kop, kam en lellen. Vogelpokken kunnen ontstaan tegelijkertijd met difterie. Lees HIER meer over vogelpokken en mijn advies om dit te behandelen.

Een witte aanslag in de bek van je kippen, kan veroorzaakt worden door candida. Candida is een van de meest voorkomende schimmels die bij kippen voor problemen zorgt. Candida kan zorgen voor een kropverzuring, maar ook voor witte plakkaten in de bek die bedekt zijn met slijm. 

Mijn advies om candida te behandelen:
1.
Gebruik Infectie weg. Dit is een schimmeldodend middel. Meng 5 ml Infectie weg met 1 liter water, 14 dagen achter elkaar. Lees HIER meer over Infectie weg of om het product te bestellen.
2. Let goed op of je kip nog eet en drinkt. Is dat niet het geval? Lees dan verder bij kropverzuring.
3. Geef de rest van de maand nog 2 dagen per week Infectie weg door het drinkwater. Op die manier voorkom je dat de schimmel snel weer toeslaat.
4. Geef een goede multivitamine om de weerstand van je kippen te verhogen. Lees HIER meer over Multivitamin van De Kippenclub of om het product te bestellen. 
5. Voorkomen is beter dan genezen. Wil je weten hoe schimmels in de buurt van je kippen kan voorkomen? Klik dan HIER om het gratis E-book ‘het Ideale Kippenhok’ te downloaden. Dit is een E-book vol met tips om het kippenhok en de buitenruimte van je kippen te optimaliseren. 

Gele tot zwarte korstjes in de bek kunnen worden veroorzaakt door mycotoxinen. Mycotoxinen zijn gifstoffen die bepaalde schimmels kunnen veroorzaken. De schimmels die dit veroorzaken kunnen groeien in beschimmeld voer of in bepaalde bodembedekkers zoals houtsnippers. Houtsnippers zijn dan ook niet geschikt als bodembedekker! Hier kunnen namelijk heel gemakkelijk allerlei schimmels in groeien. Kijk ook naar de manier waarop je je voer opslaat, hier mag geen schimmelvorming bij komen. Het is belangrijk om de bron van de schimmel te achterhalen en uit de omgeving van je kip te halen.  Mijn advies om mycotoxinen te behandelen: 1. Gebruik Infectie weg. Dat is een schimmeldodend middel. Gebruik 5 ml van het schimmeldodende middel per liter water, 14 dagen achter elkaar. Klik HIER voor meer informatie over Infectie weg, of om het product te bestellen. 2. Probeer te achterhalen waar de schimmels vandaan komen. Liggen er houtsnippers op de grond in het hok? Haal deze er dan uit, en vervang het voor bijvoorbeeld brekerzand. Lees HIER meer over brekerzand.  3. Geef de rest van de maand nog 2 dagen per week Infectie weg door het drinkwater. Op die manier voorkom je dat de schimmel snel weer toeslaat. 4. Geef een goede multivitamine om de weerstand van je kippen te verhogen. Klik HIER voor meer informatie over de Multivitamine van De Kippenclub.

Als je kip gaapbewegingen maakt, dan kan dit heel onschuldig zijn. Maar er kan ook meer aan de hand zijn. Het is heel belangrijk om je kip goed te observeren om eventuele andere symptomen niet over het hoofd te zien. 

> Kip maakt gaapbeweging en heeft geen andere symptomen. Dan heeft je kip waarschijnlijk iets vast zitten in de krop. Door een gaapbeweging te maken, masseert ze haar krop. Je kunt je kip iets geven wat ze lekker vind (meelwormen, gekookt eitje) met een paar druppeltjes olijfolie erdoor. Op die manier kan de krop het voedsel wat vast zit wat makkelijker verwerken. Controleer voor de zekerheid in de ochtend, nog voordat de kip gegeten heeft de krop. Klik HIER voor meer informatie over de krop van je kip en hoe je deze kan controleren.

> Kip maakt gaapbeweging én rochelt, niest, hoest bloed. Als dit het geval is, dan kan het zijn dat je kip last heeft van gaapworm. Klik HIER om meer te lezen over gaapworm. 

> Kip maakt gaapbeweging én is benauwd. Klik HIER voor meer informatie wanneer je kip benauwd is.

Kippen eten en drinken niet alleen met hun snavel, maar ze communiceren er ook mee. Hierdoor komen verwondingen aan de snavel veel voor. Een verwonding kan variëren van een scheurtje tot het helemaal afbreken van de buitenste laag van de snavel. Als de snavel kapot is tot in het leven dan heeft je kip hier echt veel pijn aan. Daarnaast wordt ook eten en drinken dan een stuk lastiger.

Een snavel bestaat uit botten die bedekt zijn met keratine (dit is vergelijkbaar met een nagel bij mensen) De bovenkaak hoort iets langer te zijn dan de onderkaak. Aan de binnenkant van de snavel kun je zien in welk deel het ‘leven’ zit (dit is donkerder gekleurd) Dit is op ongeveer 2/3e deel van de snavel. In het leven zitten bloedvaten en zenuwen. Als de snavel beschadigd is in dit deel, dan heeft je kip veel pijn. In het puntje van de snavel zit geen leven (is een stuk witter gekleurd)

Als de snavel van je kip gescheurd of gebroken is in het leven, dan is dit ontzettend pijnlijk voor je kip. Daarnaast zorgt het ook dat je kippen minder graag gaan eten en drinken waardoor ze snel kunnen verzwakken. 

Ons advies bij een gescheurde of gebroken snavel:
1. Als de snavel bloed, dan is het belangrijk om de kip direct apart te zetten van soortgenoten. Kippen zijn echt kannibalen als ze bloed zien.. 

2. Geef je kip Pijnstilling, direct in de bek. Wacht 15 minuten tot je verder gaat met onderstaande stappen zodat de pijnstilling in kan werken. Klik hier voor meer informatie over Pijnstilling of om het product te bestellen. Als je geen Pijnstilling in huis hebt kun je doorgaan met de onderstaande stappen. 

3. Smeer de snavel nu in met honing van de imker. Honing zorgt dat de wond sneller heelt en werkt antibacterieel. Om de honing wat makkelijker te kunnen smeren, kun je het in een bakje met warm water zetten. Op die manier wordt de honing wat meer vloeibaar. Honing van de imker voorkomt dat de wond gaat ontsteken.  

4. Pak nu een theezakje en knip hier een klein stukje uit. Dit stukje moet op de gebroken snavel passen. Plak dit stukje op de breuk. Probeer de snavel heel voorzichtig weer tegen elkaar aan te duwen. Door de honing blijft het voor nu op zijn plek zitten. 

5. De komende dagen gaat je kip nog wel pijn hebben aan de snavel. Blijf minimaal 5 dagen Pijnstilling door het water aanbieden. Het kan je kip helpen om gefermenteerd voer te geven, zodat ze gemakkelijker kunnen eten. Klik hier voor meer informatie en stap voor stap uitleg om gefermenteerd voer te maken voor je kippen.

6. Gaat de ‘pleister’ van het theezakje al snel los? Dan kan het nodig zijn om dit vast te plakken met seconde lijm. Knip opnieuw een klein stukje uit een theezakje, en smeer dit heel licht in met seconde lijm. Plak dit vervolgens op de snavel van je kip. Zorg ervoor dat de breuk tegen elkaar aan zit als je dit erop plakt. Dit moet je met zijn 2en doen, het is te lastig in je eentje. Als het op de juiste manier vastgeplakt zit, kun je de ‘pleister’ van boven nog insmeren met wat seconde lijm. Dit kun je doen door de lijm aan een wattenstaafje te doen, en het hiermee in te smeren. Doe heel voorzichtig met deze lijm, het mag absoluut niet in de bek van de kip komen. Gebruik nooit seconde lijm op blootliggend weefsel!

Gebroken snavel    Gebroken snavel bij kippen  

De snavel van een kip blijft het hele leven groeien, net zoals nagels bij ons. In de meeste gevallen merk je daar niks van, omdat kippen dit zelf onderhouden. Ze vijlen de snavel als ware, door de snavel over stokken, hout en stenen te schuren. Het kan zijn dat de snavel van je kip door blijft groeien zonder dat je kip het zelf schuurt. Dit kan eten en drinken een stuk moeilijker maken. Soms zit een door groeiende snavel in de familie, het kan dus erfelijk zijn. Om je kip met een te lange snavel te helpen, kun je de ‘dode’ delen van de snavel afknippen met een nagelknipper. Let bij het knippen goed op dat je niet in het leven knipt, want dan begint het ontzettend te bloeden. De snavel bestaat uit botten die bedekt zijn met keratine (dit is vergelijkbaar met een nagel bij mensen) De bovenkaak hoort iets langer te zijn dan de onderkaak. 

Te lange snavel bij kippen

De snavel van deze kip is te lang. Je kunt goed zien in welk deel het leven zit, en in welk deel niet (aan de kleur) Het leven is donkerder gekleurd en het stuk waar geen leven in zit is lichter gekleurd. 

Ons advies om een kip met een te lange snavel te helpen:
1.
Pak een nagelknipper of een speciale honden of katten nagelknipper (dus geen schaartje, maar een knipper!)

2. Houdt de kop van je kip goed vast tussen je duim en wijsvinger. Het lichaam van de kip kun je geklemd houden onder je ellenboog, tegen je buik aan. 

3. Knip voor het gevoel allereerst eens een heel klein stukje van de snavel af. Doe dit aan de zijkant van de snavel. Je knipt dus niet de hele snavel in 1x, maar je doet steeds kleine beetjes van ongeveer 2x 2 millimeter. Je zult merken dat dit erg makkelijk gaat. 

4. Knip steeds kleine stukjes af en blijf goed kijken naar de kleur van het leven. Het kan helpen om er een foto bij te hebben van hoe een kippen snavel hoort te zijn, zodat je weet hoe je de snavel kan knippen.

5. Als je begint te twijfelen, dan stop je. Het kan fijn zijn om dit met iemand samen te doen. Stuur mij ook gerust een berichtje zodat ik met je mee kan kijken 🙂 

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Stuur ons dan gerust een whatsapp berichtje, dan kijken we met je mee!