broeds

Als een kip besmet is met vogelpokken, ontstaan er wratachtige bultjes op de kop, kam en lellen. Deze bultjes beginnen met een wit/grijze kleur, en worden later zwart. Als de ogen ook geïnfecteerd raken en de kip niks meer kan zien, dan gaat de kip stoppen met eten. Vogelpokken kent ook een natte vorm, ook wel difterie genoemd. Hierbij ontstaan er verdikkingen in de mond of in de slokdarm. Hierdoor kunnen kippen moeilijker voer en water opnemen. Kijk goed in de bek of je hier gele plakkaten ziet. 

Vogelpokken worden onder andere overgebracht door muggen. Als eenmaal één kip is besmet, wordt het onder je andere kippen verspreid door huidschilfers en korstjes. Het virus kan maanden en soms zelfs jaren in de kudde blijven door de huidschilfers.

Als een kip vogel pokken heeft dan ontstaan er wratachtige bulten op de huid zonder veren (snavel, kam, lellen, oogleden) die zich ontwikkelen tot dikke korsten. Hier heeft de kip veel pijn van. Vogelpokken kunnen in het begin lijken op pik wondjes. In het begin krijgt een kip grijze stipjes of blaren op de kam, het gezicht en de lellen. Vervolgens worden dit grotere gele bultjes tot wratachtige korstjes. Sommige kippen ontwikkelen natuurlijke immuniteit als ze eenmaal pokken hebben gehad, maar anderen blijven vatbaar als ze een verminderde weerstand hebben.

Vogelpokken bij kippen

De verschillende fases van vogelpokken.

Natte pokken (difterie)
Bij difterie ontstaan er gele plakkaten in de bek van de kip. Deze plakkaten zitten ook in het maag-darmkanaal en in de luchtwegen, maar dit kun je van buiten af niet zien. De plakkaten zijn kaasachtig en kunnen de luchtwegen blokkeren en ervoor zorgen dat een kip niet meer kan eten of drinken. Als je niks doet worden de plakkaten dikker en dikker en verhongert of stikt je kip. Difterie wordt veroorzaakt door het inademen van het difterie virus.

Difterie en kanker lijken erg op elkaar. Je kunt het verschil gemakkelijk achterhalen door de gele plakkaten weg proberen te halen. Begint het te bloeden? Dan is het kanker. Bloed het niet? Dan is het difterie.

Difterie bij kippen

Verschillende varianten van difterie.

Droge pokken en difterie kunnen elkaar opvolgen, in willekeurige volgorde, of ze kunnen tegelijkertijd voorkomen bij verschillende kippen in je kudde. Kippen kunnen ook vogelpokken krijgen en tegelijkertijd een luchtweginfectie.

Vogelpokken en difterie bij kippen

Deze kip heeft droge en natte vogelpokken tegelijkertijd.

Ons advies om je kip met vogelpokken te behandelen:

1. Eet je kip niet meer? Start dan meteen met dwangvoeren. Dit klinkt heftiger dan het is. Klik hier voor meer informatie over het stap voor stap dwangvoeren van je kip. 
2. Smeer de pokken iedere dag in met betadine zalf (jodium zalf) Dit is te koop bij de drogist. 
3. Behandel de infectie inwendig met Infectie weg. Dit middel helpt ook te voorkomen dat er nieuwe uitbraken ontstaan. Infectie weg zorgt ervoor dat de bacteriële infectie wordt onderdrukt. Het zorgt voor een optimale darmgezondheid en het verhogen van de weerstand. Op die manier krijgt het lichaam van de kip de kans om sterker te worden en de infectie de baas te blijven. Klik hier voor meer informatie over Infectie weg of om het product te bestellen. Meng in het geval van vogelpokken 14 dagen achterelkaar Infectie weg door het drinkwater.
4. Houd goed in de gaten of er gele plakkaten in de bek komen. Is dit het geval? Lees dan hieronder verder voor ons advies om difterie te behandelen. 
5. Geef de rest van de maand nog 2 dagen per week Infectie weg door het drinkwater. Het virus blijft nog heel lang in de omgeving aanwezig, waardoor er snel nieuwe uitbraken kunnen ontstaan. Op die manier probeer je te voorkomen dat het virus snel weer toeslaat.
5. Gebruik een goede multivitamine om de weerstand van je kippen te verhogen. Klik hier voor meer informatie over Multivitamin van De Kippenclub.
Vogelpokken behandelen met jodium

Deze kip is ingesmeerd met betadine zalf.

Ons advies om je kip met difterie te behandelen

1. Zijn de gele plakkaten zo dik dat je kip niet meer kan ademen? Probeer dan heel voorzichtig zoveel als mogelijk weg te halen met een pincet. Het gele spul (ontstekingsmateriaal) is kaasachtig van structuur.
2. Let goed op of je kip nog eet en drinkt. Is dat niet het geval? Start dan meteen met dwangvoeren. Dit klinkt heftiger dan het is. Klik hier voor meer informatie over het stap voor stap dwangvoeren van je kip. 
3. Behandel de infectie inwendig met Infectie weg. Dit middel helpt ook te voorkomen dat er nieuwe uitbraken ontstaan. Infectie weg zorgt ervoor dat de bacteriële infectie wordt onderdrukt. Het zorgt voor een optimale darmgezondheid en het verhogen van de weerstand. Op die manier krijgt het lichaam van de kip de kans om sterker te worden en de infectie de baas te blijven. Klik hier voor meer informatie over Infectie weg of om het product te bestellen. 
4. Houd goed in de gaten of er witte/grijze of zwarte puntjes ontstaan op de kam en/of lellen. Is dit het geval? Smeer de puntjes/pokken dan zo snel als mogelijk in met betadine zalf. 
5. Geef de rest van de maand nog 2 dagen per week Infectie weg door het drinkwater. Het virus blijft heel lang in de omgeving aanwezig, waardoor er snel nieuwe uitbraken kunnen ontstaan. Op die manier probeer je te voorkomen dat het virus snel weer toeslaat.
6. Gebruik een goede multivitamine om de weerstand van je kippen te verhogen. Klik hier voor meer informatie over Multivitamin van De Kippenclub.
Kuikens met vogelpokken

Kuikens kunnen ook vogelpokken krijgen. De behandeling is hetzelfde.

Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken:
1. D.N. Tripathy and W.M: Reed Pox. Wiley Blackwell, 2020.
2. Yeo, Gladys: Characterization of Fowlpox virus in chickens and bird-biting mosquitoes: a molecular approach to investigating Avipoxvirus transmission. The Journal of general virology, 2019.
3. Will Sims, DVM, MS: Hawk diagnosed with avian pox. Texas A&M Veterinary Diagnostic Laboratory, 2018.
4. Ogasawara, F., yamamoto, Y., Sato, Y., Fukunari, K., Murata, K. I., Yaegashi, G. & Murakami, R: Concurrent Fowlpox and Candidiasis Diseases in Backyard Chickens with Unusual Pox Lesions in the Bursa of Fabricius. Avian Diseases, 2016.
5. Rheinbaben, Friedrich V: Environmental resistance, disinfection, and sterilization of poxviruses. Poxviruses. Birkhäuser Basel, 2007.
6. Butcher, W., and D. Ulaeto: Contact inactivation of orthopoxviruses by household disinfectants. Journal of applied microbiology, 2005.
7. Kathy Shea Mormino: The chicken chick's guide to backyard chickens. Verenigde Staten, 2017.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!