Wat kun je doen voor een kip in de rui

Als je voor het eerst een kip in de rui ziet dan schrik je misschien wel: je ziet veren door het hele hok of kippen met kale plekken. Bij sommige kippen lijkt het alsof ze alle veren in één keer verliezen, terwijl het bij andere kippen helemaal niet op valt dat ze een nieuw verenkleed krijgen. De rui is het proces dat kippen (en andere vogels) doorlopen om de oude, kapotte en vieze veren te vervangen door nieuwe, gezonde veren. Deze oude veren kunnen de lichaamswarmte van de kip niet meer zo goed vasthouden. Gezonde nieuwe veren helpen de kippen om lekker warm te blijven in de winter. Je kunt het zien als een soort winterjas.

5 dingen die jij voor je kippen kan doen als ze in de rui zijn:

1. Voorkom stress.
Pak de kippen niet vast, probeer ze niet naar een nieuw hok te verplaatsen en introduceer geen nieuwe leden in de kudde. De rui kost voor je kippen veel energie, waardoor de weerstand lager wordt. Hun lichaam maakt over uren om nieuwe veren te laten groeien. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor ziektes zoals luchtweginfecties, parasieten en wormen. De ziekteverwekker kan dan de overhand krijgen in het lichaam van je kip, waardoor de kip ziek wordt. Stress veroorzaakt op zichzelf al een verslechterde weerstand, dus dat wil je echt voorkomen in de rui.

2. Voeg Multivitamin toe aan het water voor een boost van het immuunsysteem.
De rui vraagt veel van het lichaam van de kip. Het is een goed idee om kippen die in de rui zijn te ondersteunen met een goede multivitamine. Wij hebben hiervoor Multivitamin, dit is een hoog geconcentreerd multivitamine preparaat voor kippen. Multivitamin verhoogt de weerstand, verbetert de darmflora en zorgt ervoor dat je kippen de voedingsstoffen in het voer beter op kunnen nemen. Op die manier zijn je kippen veel minder vatbaar om ziek te worden. Multivitamin helpt je kippen ook te herstellen nadat ze ziek zijn geweest. Het is overigens altijd een goed idee om 1 keer per maand Multivitamin door het water te doen. Je kunt het echt zien als steuntje in de rug, niet alleen als kippen in de rui zijn.

Multivitamine bij kippen

> Hoelang duurt de rui?
De rui kan weken of zelfs maanden duren. Dit verschilt van kip tot kip. Tussen de 4 en de 12 weken is heel normaal. Er zijn twee verschillende soorten bij de rui:

> Milde rui: misschien valt het je hierbij niet eens op dat je kippen in de rui zijn, omdat je geen kale kippen ziet. Bij kippen met een milde rui worden alle veren over een langere periode vervangen, zonder dat er kale plekken ontstaan. Ze krijgen wel een heel nieuw verenkleed, alleen valt het minder op.

Kip in de rui

Kip in een milde rui. Je ziet wat donzige plekjes, maar geen kale plekken.

> Harde rui: bij kippen met een harde rui kun je heel erg schrikken, ze zien er echt niet uit. Deze kippen verliezen heel veel veren in een kortere periode, waardoor ze behoorlijk kaal kunnen worden.

Kip in de rui

Kip in een extreme/ harde rui. Je ziet de nieuwe veren tussen de vleugels alweer groeien.

3. Zorg voor een droog en vochtvrij nachthok en een overdekte ruimte buiten
Normaal gesproken wordt de rui veroorzaakt door de steeds korter wordende dagen, aan het eind van de zomer of in de herfst. De kippen krijgen dan een seintje dat het tijd is om het verenkleed te vernieuwen ter voorbereiding op het koude weer. Als de kippen in de rui zijn zit je vaak met herfstig weer. En met herfstachtig weer willen wij graag een lekker warme winterjas aan, maar laat dat bij kippen in de rui nu net ontbreken. De veren van een kip beschermen tegen verwondingen, wat bij ons mensen kleren ook kunnen doen. Maar veren hebben nog meer belangrijke functies voor kippen:

> Zonnebrandcrème: om te voorkomen dat de huid van de kip verbrand in de zomer.
> Winterjas: de veren houden de lichaamswarmte vast als het koud is.
> Regenjas: de veren zorgen voor waterdichtheid.
Tijdens de rui ontstaan er 'gaten' in het verenkleed waardoor het lichaam minder beschermd is. Om te zorgen dat dit wel beschermd blijft, is een droog en tochtvrij nachthok met een overdekte ruimte buiten echt een must voor een kip om op temperatuur te blijven. Bij een overdekte ruimte kun je denken aan een struik, de ruimte onder het nachthok of door simpelweg een tuintafel in de ren te zetten. Zo kun je op een makkelijke manier extra schuilplekken creëren.

4. Let goed op dat de kippen elkaar niet pesten of pikken.
In de groeiende veren zit een bloedspoor wat andere kippen kan aantrekken om de nieuwe veren eruit te trekken en op te eten.

> Is mijn kip in de rui of wordt ze gepikt door de andere kippen?
Je kunt het verschil goed zien als je weet waar je op kan letten. Het belangrijkste verschil is dat je bij een kip die in de rui is de nieuwe veerpinnen alweer kan zien zitten. Als een kip door een andere kip gepikt wordt, dan zie je volledig kale plekken.

nieuwe veren kip in de rui

Nieuwe veerpinnen: deze kip is overduidelijk in de rui.

> Mijn hen heeft een blote buik, is ze in de rui?
Als je kip alleen een blote buik of borst heeft dan is ze niet in de rui, maar dan is ze broeds.

Broedse hen

Kale buik door de rui.

> Wat zijn die pinnen tussen de veren van mijn kippen?
De nieuwe veren zien er in het begin uit als een soort pin. Het is een beschermingslaagje dat om de nieuwe veer heen groeit. Dit is een wasachtig laagje die de nieuwe veer beschermd. Zo kunnen de nieuwe veren zich goed ontwikkelen zonder beschadigd te raken. Als de veer groot genoeg is, valt het wasachtige laagje eraf en komt de nieuwe veer tevoorschijn. Het kan zijn dat je het beschermingslaagje in het hok vindt als het eraf is gevallen.

Beschermlaagjes van de veren.

5. Voeg extra eiwitten toe aan het dieet van je kippen.
Kippenveren bestaan voor ongeveer 90% uit eiwit, 8% water en voor de rest uit water onoplosbare vetten. Het lichaam van de kip krijgt dus extra behoefte aan eiwit als ze in de rui zijn. Daarom is het een goed idee om extra eiwit aan te bieden. Extra eiwitten zorgen ervoor dat de nieuwe veren sneller terug groeien, zodat ze goed voorbereid zijn op de kou in de winter. Geef niet meer dan één eetlepel per kip, per dag extra. Het is belangrijk dat ze ook nog goed blijven eten van hun complete korrel- of meel.

Zelf gebruik ik Nutriwormen om de kippen extra eiwitten aan te bieden in de rui periode. Nutriwormen bestaan voor 40% uit eiwitten. Het zijn hele mooie, dikke wormen. Een super snack voor in de rui periode dus. Daarnaast zijn kippen er ook echt gek op!

Nutriwormen voor kippen

Zo zien Nutriwormen eruit, lekker toch? Als je een kip was dan hé 😉

Andere vragen over de rui:

> Mijn kip gedraagt zich anders, hoort dat erbij?
Het kan zijn dat kippen zich anders gedragen als ze in de rui zijn. Ze kunnen meer honger hebben, maar ze kunnen zich ook juist wat meer terugtrekken.

> Legt een kip eieren in de rui?
Hennen stoppen meestal met leggen als ze in de rui zijn, omdat al hun energie en voedingsstoffen worden besteed aan het maken van nieuwe veren. Maar er is nog een reden: kuikens (die in het wild leven) overleven het waarschijnlijk niet als ze de winter worden geboren. Het is dus ook een manier van de natuur om ervoor te zorgen dat er geen kuikens worden geboren in de winter. Meestal verliezen ook hanen tijdens de rui hun vruchtbaarheid. Er zijn wel hennen die blijven leggen in de rui, maar dit kunnen ze maar één winter achterelkaar volhouden. De winter daarop houden ze wel een winterstop, omdat het anders te vermoeiend is voor het lichaam.

> Wanneer begint mijn kip weer met eieren leggen?
Als de hennen klaar zijn met ruien, is het meestal herfst of winter. Vaak beginnen ze dan niet opnieuw te leggen, maar houden ze een winterstop. Rond februari kun je dan weer eieren verwachten. Deze winterstop is belangrijk voor kippen om gezond te blijven en niet uitgeput te raken. In de winterstop vullen ze de energiereserves weer aan om vervolgens in het voorjaar weer heerlijke eieren te leggen.

Midden in de rui..

Kip in de rui

6 weken later!! Ja, het is écht dezelfde kip. Met goede ondersteuning komen kippen dus snel én gezond door de rui heen.

Kip na de rui

Heel veel succes, ik hoop dat deze tips jouw kippen mooi, sterk en gezond de rui door helpen!

Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken:
1. Kathy Shea Mormino: The chicken chick's guide to backyard chickens. Verenigde Staten, 2017.
2. Gupta, A: Extraction of Keratin Protein from Chicken Feathers. Pub. Faculty of Chemical and Natural Resources Engineering. University of Malaysia, 2011.
3. Mingke, Y: The developmental biology of feather follicles. Pub. Department of Pathology, Cell and Neurobiology. University of Southern California, 2004.
4. Nasir Rajput: Comparative Study on the Pre-molting Performance of Different Strains of White Leghorn Layers. Pub. Poultry Industry, 2017.
5. McCowan B, et al: Effects of Induced molting on the well-being of egg-laying hens. Pub. Journal of Applied Animal Welfare Science, 2006.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!