Ongedierte bij kippen voorkomen

Veel mensen met kippen hebben last van ongedierte. In dit artikel kom je erachter hoe je ongedierte bij kippen kan voorkomen. Mijn oma zegt altijd ‘waar kippen zijn, zijn ook muizen en ratten’. Maar het zijn niet de kippen die ongedierte aantrekken, maar hun voer en water.. Misschien zie je er in eerste instantie het probleem niet zo van in, maar ratten en muizen brengen een groot gezondheidsrisico met zich mee voor je kippen. Er zijn ongeveer 50 ziekten bekend die door ongedierte worden overgedragen! Een bekende ziekte is bijvoorbeeld salmonella. Maar ook luizen, vlooien, mijten en andere parasieten worden door ratten en muizen overgedragen. Terwijl ze eten van het voer en water van je kippen, plassen en poepen ze daar ook, en laten ze haar achter. Dat zijn allemaal al manieren waardoor ze ziektes overbrengen. Maar ook beschadigen ze muren, voerbakken en kunnen ze het gaas kapot kauwen. Ratten kunnen zelfs kuikens doden en opeten..

Ons advies om ongedierte bij je kippen te voorkomen:

Eigenlijk is het voorkomen hiervan best simpel: zorg dat ze niet bij het voer en het water kunnen komen. Ratten hebben drinkwater nodig, en zullen niet blijven op een plek waar dit niet beschikbaar is. Haal de drinkbakken dus ’s nachts uit de buitenruimte of dek ze af. Dit geldt ook voor de voerbakken, want dat is uiteindelijk waarom de muizen en ratten bij jouw kippen in de buurt hun familie willen voortplanten. Want zeg nou zelf, wat is nou makkelijker dan een kippen baasje die iedere dag het voer aanvult, zodat je ’s nachts als de kippen slapen ongestoord van het kippenvoer kunt eten? Dat is ook de reden dat je wil voorkomen dat de kippen met hun voer kunnen knoeien: het trekt namelijk ratten en muizen aan. Met een goede voerbak kun je voorkomen dat kippen kunnen knoeien. Bewaar het voer niet bij het kippenhok in de buurt, want muizen en ratten kunnen zo door voerzakken heen bijten. Zorg ervoor dat je het voer in een afgesloten voerton bewaard.

Voerbak kippen

Deze kippen hebben er echt een rotzooi van gemaakt.. Sonde van het voer en een goudmijn voor muizen, ratten, vogels en andere ongewenste gasten..

Kenmerken van een goede voerbak

> Kunnen de kippen geen voer uit knoeien. Sommige kippen hebben de slechte gewoonte om met hun snavel voer uit de bak te gooien. Dit noemen ze uitsnavelen. Geknoeid voer trekt ongedierte aan, zoals ratten en muizen. Maar er is nog een reden: als het voer op de grond valt, wordt het nat wordt door regen. Hierdoor eten de kippen het niet meer op en gaat het schimmelen of wordt het ook een plek voor ziekteverwekkers. Kippen knoeien vooral met voer als je gemengd graan geeft, omdat ze graag het lekkerste eerst opeten. Het is een beter idee om je kippen legkorrel te geven. Niet alleen om te voorkomen dat ze knoeien, maag legkorrel is ook de gezondste optie.

> De bak moet 's nachts af te sluiten zijn. Als je kippen slapen, komen ongewenste gasten graag op bezoek om te kijken of er nog voer is. Niet alleen ratten en muizen komen graag een graantje meepikken, maar ook naaktslakken en wilde vogels zullen op bezoek komen. Deze dieren verspreiden ziektes, dus dat wil je voorkomen.

Ratten bij kippen

Deze slimme rat heeft een hol gemaakt, die uit komt bij de voerbak van de kippen.

> Er kan geen mest in komen. Mest is een grote infectiebron: dat wil je niet tussen het voer van je kippen! Hier kun je voor zorgen door de voerbak op te hangen of door de voerbak wat hoger neer te zetten, op bijvoorbeeld een paar stenen.

> De kippen hoeven niet met hun kop in de bak. Kippen vinden dat echt niet fijn. De kans dat hun kam beschadigd is dan ook veel groter. Het ziet er mooi en praktisch uit, maar er is een beter alternatief..

Voerbak voor kippen

Goede plek voor een voerbak
Je kunt de voerbakken beter niet in het nachthok zetten, want dat moedigt de kippen aan om in het hok te blijven. Kippen zijn van nature vrij lui als ze genoeg te eten hebben, maar het is belangrijk dat ze zo veel als mogelijk buiten zijn overdag. Door de voerbakken buiten neer te zetten, worden de kippen aangemoedigd om tijd in de frisse lucht door te brengen. Dat is een goed idee! Om te voorkomen dat het voer nat wordt, is het een goed om de bakken onder een overdekte zone te zetten. Het nadeel hiervan is wel dat het ook wilde vogels aantrekt.

Onze favoriete voerbak om ongedierte te voorkomen

Je kunt er voor kiezen om zelf iedere avonds de voerbak weg te zetten of af te sluiten, maar er is nog een veel fijnere optie.. En dat is de trapbak! Dit is een bak waar een kip op moet gaan staan om de klep te openen. Op die manier kan de bak alleen geopend worden door kippen en niet door ongedierte. We hebben al verschillende trapbakken uitgeprobeerd, maar de trapbak van Grandpas feeders is hier de absolute favoriet. De kippen zullen even moeten leren hoe het werkt, maar als ze dit weten dan werkt het ontzettend fijn. En nog belangrijker: het voorkomt ongedierte. Deze voerbakken zijn alleen helaas nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar ze zijn wel op Amazon te bestellen. Voor ons is het absoluut de investering waard.

Beste voerbak voor kippen

Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken:
1. Andrea Derkx: Considerations for effective vermin control. The poultry site, 2020.
2. Debbie James: Expert advice for preventing vermin issues on poultry farms. Farmers weekly, 2020.
3. Kathy Shea Mormino: The chicken chick's guide to backyard chickens. Verenigde Staten, 2017.
4. Damerow, Gail: Hatching And Brooding Your Own Chicks. Storey, 2013.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Stuur ons dan gerust een whatsapp berichtje, dan kijken we met je mee!