Kippen op stok leren slapen

In een natuurlijke omgeving slapen kippen op de takken van struiken of bomen. Dit kun je nabootsen met zitstokken. Niet alle kippen willen op stok slapen, maar het heeft veel voordelen wanneer ze dit wel doen. Kippen zijn gewoontedieren. Als ze altijd al in het legnest hebben geslapen dan zullen ze dit blijven doen tot je die gewoonte verbreekt. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee om je kippen op stok te leren slapen. Want ja, dit kun je ze echt leren!

De voordelen als je kippen op stok slapen:
> Minder kans op besmetting: Als je kippen op stok slapen dan kun je makkelijker voorkomen dat ze de hele nacht in elkaars mest slapen. Dit wil je voorkomen omdat mest een grote infectiebron is.
> Voorkomt pootproblemen: Een goede zitstok voorkomt allerlei pootproblemen zoals bumblefoot.

Ons advies om je kippen op stok te leren slapen:

1. Zorg voor goede zitstokken. Je wil natuurlijk zeker weten dat de stok een fijne plek is voor je kippen om op te slapen. Een goede zitstok heeft afgeronde latten. Hiervoor gebruik je vierkante latten waar je de randen van afgerond. Plaats de stokken op gelijke hoogte om strijd om de hoogste plaatsen te voorkomen.

> Breedte/dikte stok: 5,5 cm breed en 4 cm dik. Voor krielen: 4 cm breed en 3,5 cm dik
> Benodigde ruimte op de stok: Minimaal 25 cm per kip.
> Afstand tussen wand en stok: Minimaal 35 cm (zodat de staartveren niet tegen de wand komen) Als je meerdere zitstokken maakt laat je minimaal 30 cm tussen de andere zitstokken.
> Ruimte tussen de stok en het dak: Minimaal 50 cm.

Goede zitstok voor kippen

2. Nu is het een kwestie van volhouden. Zet de kippen de komende dagen op de stok. Je kunt dit het beste doen als ze zelf het nachthok in zijn gegaan om te slapen. Je kunt ze dan gewoon oppakken en op de stok neerzetten. Het is afhankelijk van de kip hoe snel ze dit oppakken. Sommige zullen al naar één dag zelf op de stok gaan zitten, terwijl het bij anderen wel 7 dagen duurt.

Een goede zitstok voor kippen

Tip! Bloedluisbakjes

Om bloedluizen tegen te gaan is het een heel goed idee om bloedluisbakjes te plaatsen. Dit zijn bakjes met olie die voorkomen dat de bloedmijten bij de kippen kunnen komen. Om bloedluizen te voorkomen is het belangrijk dat de kippen niet met hun staart tegen de wanden van het hok zitten, anders kunnen de bloedluizen via de wanden alsnog op je kippen kruipen. Er zijn speciale bloedluisbakjes te koop maar op de foto's zijn bokwielen gebruikt. Bokwielen zijn te koop in de bouwwinkels.

Bloedluisbakjes voor kippen

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!