
Waarom legt mijn kip minder eieren dan normaal?
Die heerlijke, verse eieren uit eigen tuin zijn voor mij de kers op de taart bij het houden van kippen. Het kan dan ook best een teleurstelling zijn als er opeens veel minder eieren zijn dan normaal gesproken. Maar het kan ook zijn dat je bezorgd bent als je kippen minder eieren leggen. Want misschien weet je wel dat een daling van de eierproductie een eerste teken kan zijn dat je kip ziek is. Hieronder kun je lezen wat oorzaken kunnen zijn als je kip minder eieren legt én wat jij als baasje eraan kan doen om je kip te helpen.
Volg deze stappen om te achterhalen wat de oorzaak kan zijn:
1. Kan het zijn dat je kip ziek is? Als dit het geval is, dan kan het lichaam het op dat moment niet aan om nog eieren te leggen. Kan het zijn dat je kip ziek is? Doe hier de gezondheidscheck om ziekte uit te sluiten. Let bij het doen van de gezondheidscheck goed op of je kip niet te dik is. Kijk ook goed naar de mest en controleer op mijten en luizen. Ziet alles er goed uit? Lees dan hieronder verder.
2. Krijgen je kippen goede voeding? Zonder de juiste voeding kunnen kippen niet optimaal eieren leggen. Lees hier meer over goede voeding voor je kippen.
3. Zien de eieren er anders uit dan normaal? Klik dan hier om te kijken wat er aan de hand kan zijn.
4. Is het herfst/winter? Tussen oktober en februari nemen de meeste kippen een pauze. Deze winterstop is belangrijk voor kippen om gezond te blijven en niet uitgeput te raken. In de winterstop vullen ze de energiereserves weer aan om vervolgens in het voorjaar weer heerlijke eieren te leggen. Tijdens deze periode komen de kippen ook in de rui. Hier kun je meer lezen over de rui.
5. Zijn je kippen ouder geworden? Na iedere rui periode gaat je kip minder eieren leggen. Zou dit de oorzaak kunnen zijn?

6. Is er de laatste tijd iets veranderd? Is er een kip dood gegaan of zijn er nieuwe kippen toegevoegd? Of is er opeens een blaffende hond of roofdieren in de buurt? Of zijn er andere dingen gebeurd waar je kippen stress van kunnen ervaren? Zo ja: dan kan dit de oorzaak zijn. Kippen zijn heel gevoelig voor stress. Lees hier meer over het voorkomen en herkennen van stress bij je kippen.
7. Kan het zijn dat je kippen hun eieren verstoppen? Misschien hebben ze wel een geheime plek waar ze alle eieren neerleggen. Je kunt hier achter komen door op een vrije dag eens extra goed op je kippen te letten. Vaak leggen ze in de ochtend eieren. Zie je de kippen naar een bepaalde plek lopen en even weg blijven? Dan is het tijd om te zoeken.
8. Kan het zijn dat roofdieren de eieren stelen? Houd het hok tijdens vrije dagen eens goed in de gaten om eventuele roofdieren op te sporen. Vooral eksters en kraaien zijn beruchte eierdieven.
9. Kan het zijn dat je kip broeds is? Als je kip broeds is dan blijft ze op haar nest zitten. Om te testen of dit echt het geval is, kun je het volgende doen: probeer eieren onder haar vandaan te pakken. Reageert ze door weg te rennen? Dan is ze waarschijnlijk niet broeds. Blaast ze zichzelf op en pikt ze in je hand? Dan is ze zeker broeds. Hieronder zie je een filmpje van een broedse kip.
> Wil je graag kuikens? Klik dan hier.
> Wil je dat je kipt stopt met broeden? Klik dan hier.
Wist je dat:
> Kippen de meeste eieren leggen bij een temperatuur tussen 7°C en 27°C? Als het kouder of warmer wordt, vertraagt de productie.
> Een kip altijd vers drinkwater nodig heeft om eieren te kunnen leggen? Als er geen vers water is of als het water te vies is, dan kan een kip stoppen met leggen. Een hen die 24 uur zonder water zit, kan 24 uur nodig hebben om te herstellen. Als ze 36 uur zonder water zit, kan het 2 of 3 weken duren voordat ze weer eieren gaat leggen!