Mijn kip heeft verdikte poten

Valt het je op dat je kip verdikte poten heeft? Onderzoek dan eerst of er sprake is van kalkpoten of van een bumblefoot. Als dit beide niet het geval is, dan kan het goed zijn dat er sprake is van Articulaire Jicht. Articulaire jicht komt bij kippen niet zoveel voor als kalkpoten of een bumblefoot en het is in tegenstelling tot die andere 2 vrij onbekend. Hierdoor wordt er al snel geroepen dat het kalkpoten of een bumblefoot zijn, terwijl dit lang niet altijd het geval is. Articulaire jicht wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een genetisch defect waardoor de nieren niet goed functioneren. In dit artikel kun je alles lezen over Articulaire jicht bij kippen.

Typische symptomen bij kalkpoten:

> Opgezette schubben
> Witte kalk op de poten

Kalkpoten bij kippen

Typische symptomen bij een bumblefoot:

> Zwarte punt (in de voetzool)
> Opgezette voetzool

Bumblefoot bij kippen

Typische symptomen bij articulaire jicht:

> Zwelling/ bobbels
> Poot voelt warm aan
> De kip loopt mank en heeft er pijn aan
> De huid word rood
> De kip krijgt minder kracht in de poot

Articulaire jicht bij kippen

Herken je deze symptomen? Lees dan hieronder meer over Articulaire jicht bij kippen.

Articulaire jicht:

Articulaire jicht wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een genetisch defect waardoor de nieren niet goed functioneren. Hierdoor ontstaat er een te hoge urinezuurconcentratie. Dit kan genetisch bepaald zijn, maar het kan ook zijn dat een bacteriële infectie of coccidiose de nieren heeft aangetast.

Als gevolg hopen urinezuurkristallen zich op in de poten, dat kun je goed zien in de afbeelding hieronder. Het komt voornamelijk voor bij hanen ouder dan 4 maanden. Het is niet besmettelijk en komt daardoor niet voor in de hele kudde.

Verdikte poten bij kippen

De opgezette poten of de bobbels op de poten worden veroorzaakt door de urinezuurkristallen die zich hebben opgehoopt.

Bobbels op de poten van mijn kip

Verdere symptomen
Omdat lopen pijnlijk is, kan de kip veel tijd op één plek zitten. Hierdoor kan hij zich gaan vervelen en zijn eigen veren uittrekken. Het kan ook zijn dat de andere kippen in de poten gaan pikken, als de poten door de Articulaire jicht een rode kleur hebben gekregen. Dit kan wondjes en irritatie veroorzaken. In een ernstig geval kunnen de kam en de lellen ook opzwellen. Naast de gezwollen voetgewrichten kunnen er ook witte urinezuur kristallen in de luchtpijp komen waardoor ze sneller benauwd worden.

Rode poten bij kippen

Wat je voor een kip met articulaire jicht kan doen:

Articulaire jicht is helaas niet te genezen. Je kunt wel maatregelen nemen om het de kip zo aangenaam mogelijk te maken:

> Als de kip opstok slaapt, zorg dan voor bredere zitstokken zodat hij zijn tenen niet om de stok hoeft te klemmen.
> Zorg voor zoveel als mogelijk schoon drinkwater. Water helpt om het systeem door te spoelen. Hierdoor kan het lichaam meer urinezuurkristallen uitstoten en word de hoeveelheid die in het lichaam vast wordt gehouden verminderd.
> Traktaties met veel vocht zijn een goed idee: sla, verse spruitjes, stukjes appel, plakjes watermeloen. Voor nog meer vocht kun je dit voordat je het geeft even onder water dompelen.
> Geef zo min mogelijk eiwitrijk voer. Geen meelwormen of gekookt ei. Het liefst niet alleen kippenkorrels maar ook graan.
> Zuurbes is een aangetoond homeopatisch middel wat helpt tegen jicht. Misschien kun je een zuurbes boompje in de ren planten.
> Doe 2 keer per week onze Pijnstilling in het drinkwater om de pijn te verzachten. Het is geen probleem dat de andere kippen hier ook van meedrinken.

Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken:
1. Rocio Crespo: Urate Deposition (Gout) in Poultry. College of Veterinary Medicine, 2023.
2. R.K. Cole, R.E., Austic: Hereditary uricemia and articular gout in chickens. Poultry science, 1980.
3. Dr Nalbalwar, Dr Hari Singh, Dr Ravindra and Dr Sabiha Kadari: Gout Management in Poultry. Provimi Animal Nutrition India, 2015.
4. Damerow, Gail: The Chicken Health Handbook. Storey, 2015.
5. Andreas Burkovski: A Review of the Emerging Poultry Visceral Gout Disease Linked to Avian Astrovirus Infection. PudMed Central, 2022.
6. Liu R.H., Shi W., Zhang Y.X., Zhuo M., Li X.H.: Selective inhibition of adenylyl cyclase subtype 1 reduces inflammatory pain in chicken of gouty arthritis. Mol. Pain. 2021
7. Guo X., Huang K., Tang J. Clinicopathology of gout in growing layers induced by high calcium and high protein diets. Poultry science, 2005

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!