Mijn kip heeft maden

Het is verschrikkelijk om te zien dat je kip maden heeft. Als je ziet dat je kip maden heeft dan noemen ze dat Myiasis. In dat geval hebben vliegen de eieren gelegd in de huid van de kip. Als deze eitjes uitkomen dan eten de maden het omliggende weefsel op. Dit kan gebeuren als je kip een open wond heeft of als je kip mest aan de billen heeft hangen. Voor vliegen zijn dit de ideale plekken om hun eitjes in te leggen, want als de eitjes uitkomen hebben de maden meteen wat te eten. Dit doet je kip veel pijn. Kippen die last hebben van maden lopen het risico om levend op te worden gegeten door de maden. Als er te veel schade is aangericht dan kunnen kippen hier dood van gaan. Alle soorten vliegen kunnen dit veroorzaken. Als je ziet dat je kip maden heeft dan is er sprake van een noodgeval en moet je direct handelen. Vliegen kunnen zich namelijk extreem snel voortplanten, de eitjes hebben maar 8 tot 12 uur nodig om uit te komen.

Vooral in de zomer is Myiasis een groot probleem. Kippen zijn meesters in het verbergen van pijn en ziekte dus de kans dat je er pas achter komt als er veel maden zijn is best groot. Als je kip mest aan de veren heeft hangen of als je kip een wond heeft dan is de kans groot dat de vliegen er eitjes in gaan leggen. Vooral kippen die ziek zijn hebben een grote kans op Myiasis omdat zieke kippen vaak diarree hebben en minder snel lopen. Dit maakt het voor de vliegen makkelijker om eitjes te leggen.

Maden bij kippen

Wat te doen als je kip maden heeft:

Het is belangrijk om de zichtbare maden direct te verwijderen. Het is echt een noodgeval, dus ga niet nog even wat anders doen. Het is van belang dat de maden er in het geheel uitkomen en dat er niet nog een halve blijft zitten. Als er dode maden in de kip achterblijven dan kunnen die een bacteriële infectie veroorzaken.

Stap 1: Zet de kip in een bak met lauw/warm water. Zorg dat het water niet te heet is. Als je epsomzout in huis hebt, voeg dan 200 g epsomzout toe per liter water. Zorg dat ze hier minimaal 10 minuten in blijft zitten. Epsomzout helpt de maden te doden.

Kip in bad doen

Stap 2: Wrijf met een washand voorzichtig over de maden heen zodat alle maden die relatief los zitten eruit komen. Ga niet hard boenen. Laat haar hierna opnieuw 10 minuten in het water zitten.

Stap 3: Gooi het water weg en vul een nieuwe bak met lauw/warm water.

Stap 4: Knip eventuele plekken waar nog mest aan de veren hangt weg.

Stap 5: Pak nog een washand en doe hier Appelcider azijn op. Natuurazijn mag ook. Ga opnieuw met de washand over de plek met maden heen, de maden die er nog zitten haten de geur van azijn en zullen er zelf uit proberen te kruipen. Probeer door te gaan tot je geen maden meer ziet.

Stap 6: Zet de kip apart van de andere kippen op een plek waar geen vliegen zijn. Leg kranten op de bodem, een bench is hiervoor ideaal.

Een kip in bad doen
Maden bij kippen

Stap 12: De kip kan pas weer bij de andere kippen in de ren als er een goede korst op de wond zit. Dit kan zeker 1 week duren. Als je haar eerder terugzet dan is de kans groot dat de vliegen opnieuw toeslaan.

Let op:

> Als het een diepe wond is dan kan het zijn dat de kip ook van binnen al vol zit met maden. In dit geval is de kans groot dat de kip helaas niet meer te redden is en kan in laten slapen de enige optie zijn.

> Als je twijfelt of het spannend vind, ga dan naar een dierenarts.

> Controleer al je kippen (ook de komende dagen) en knip eventueel aanwezige mest weg als dit aan de veren hangt. Als je de mest niet weg geknipt krijgt is het nodig om de kip in bad te doen. Zie het filmpje hieronder:

Voorkomen dat je kip maden krijgt:

Kippen hebben een vieze kont
Maden aan de billen van een kip

Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken:
1. Sanjana Bora, Liakot Hussain, Manoranjan Das, Saidul Islam and Kamal Hashan Bulbul: Fly strike in broilers in Kamrup district of Assam. Journal of entomology and zoology studies, 2018.
2. Kathy Shea Mormino: The chicken chick's guide to backyard chickens. Verenigde Staten, 2017.
3. Lintner, Marli S: Epidemiologie van een populatie tamme kippen. Building Exotics Excellence: Eén stad, één conferentie, 2015.
4. Pawaiya, R. S: Special Issue: Benaderingen in diagnose en management van ziekten bij vee en pluimvee. Advances in Animal and Veterinary Sciences, 2014.
5. Mushtaq AMAH, Khawla BAJ, Salem ZA: A case report of cutaneous myiasis by Chrysomyia bezziana (OWS) in Camel at Basra Province. Basrah Journal of Veterinary Research, 2012.
6. Meinking, TL, Burkhart, CN, & Burkhart, CG: Veranderende paradigma's bij parasitaire infecties: veelvoorkomende dermatologische helminthische infecties en cutane myiasis. Clinics in dermatology, 2003.
7. Farkas, R., Szántó, Z., & Hall, M: Traumatische myiasis van ganzen in Hongarije. Veterinaire parasitologie, 2001.
8. Hall, M., & Wall, R: Myiasis bij mensen en huisdieren. Voortgang in de parasitologie, 1995.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!