Kip heeft kale plekken

Waar je normaal een mooi, strak en glanzend verenkleed zag, zie je nu opeens een kale plek. Als je kippen een kale plek hebben, dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Hieronder help ik je om erachter te komen waar de kale plek bij jouw kippen vandaan komt.

Wat is de oorzaak van de kale plek?

1. Ze zijn in de rui:
Als je voor het eerst een kip in de rui ziet dan schrik je misschien wel: je ziet veren door het hele hok of kippen met kale plekken. Bij sommige kippen lijkt het alsof ze alle veren in één keer verliezen, terwijl het bij andere kippen helemaal niet op valt dat ze een nieuw verenkleed krijgen. De rui is het proces dat kippen (en andere vogels) doorlopen om de oude, kapotte en vieze veren te vervangen door nieuwe, gezonde veren. De rui periode is meestal zo tussen augustus en oktober.

Als je kippen kale plekken hebben door de rui, dan zie je de nieuwe veerpinnen weer tevoorschijn komen. Zie je geen nieuwe veerpinnen? Dan is er zeer waarschijnlijk wat anders aan de hand. Lees dan hieronder verder.

Kale plekken bij kippen in de rui

2. Schade door de haan
Let op: dit kan alleen als er een haan tussen je hennen loopt! Heb je geen haan? Dan kun je meteen door scrollen naar optie 3.

Tijdens het treden kan de haan de veren en zelfs ook de huid van de hennen beschadigen. Dit zie je vooral als één hen de favoriet is van de haan. Maar ook als er relatief weinig hennen zijn, dan kunnen de veren beschadigd raken door het vele treden van de haan. Een haan heeft minimaal 4 hennen nodig om zijn paarbehoefte te kunnen voldoen (in het voorjaar)

Kale plekken bij kippen

3. Verenpikken
Bij verenpikken zie je kale plekken die vaak beginnen op de rug. Een ander kenmerk is dat er vaak meerdere slachtoffers zijn in de groep. Verenpikken kan snel escaleren tot vleespikken, waardoor er bloedende wonden ontstaan. Verenpikken is vaak het gevolg van slechte voeding, te kleine hokken, verveling, overbevolking of door tijdelijk op te hokken (door bijvoorbeeld de vogelgriep). Verenpikken kan voorkomen worden met goede voeding en voldoende ruimte. Het oplossen is echter veel lastiger. Je kunt de kippen insprayen met hertshoornolie, dit heeft een vervelende geur waardoor de verenpikker zou moeten stoppen. Als dat ook niet werkt dan kun je nog proberen om de verenpikker minimaal twee weken apart te houden van de rest. Op die manier doorbreek je de gewoonte en reset je de pikorde. Als de verenpikker na twee weken weer bij de groep komt, is hij of zij druk om weer in de pikorde te komen, waardoor ze hopelijk vergeten dat ze ooit veren hebben gepikt.

Ook de haan is vaak het slachtoffer als er één verenpikker tussenzit!

Verenpikken bij kippen

4. Mijten of luizen
Typische kale plekken voor mijten en luizen vind je op de plekken waar de kip zelf bij kan: de zijkant van de kont en het middelste deel van de rug. Als je kippen jeuk hebben door mijten of luizen, dan kan het zijn dat ze zichzelf blijven pikken om de jeuk weg te krijgen.

Kale plekken bij kippen

Een ander typisch kenmerk van (veer)luizen zijn kapotte veren. De veerluizen beschadigen de veren namelijk. Om erachter te komen of jouw kippen last hebben van mijten en luizen is het belangrijk om zowel de kip als het hok goed te bekijken. Controleer hiervoor: de onderkant van de zitstok, de hoeken van het nachthok, de huid van de kip en het gebied rond de cloaca op kleine beestjes.

Kapotte veren bij kippen

5. Vitamine tekort
Als kippen vitamine- en mineralen tekort hebben dan kunnen de veerpennen afbreken. Meestal is de oorzaak hiervan verkeerde voeding. Typisch is dat de veren afbreken rond het halsgebied. Om het vitamine tekort aan te vullen kun je ons hoog gedoseerde vitamine preparaat geven: Multivitamin. Kijk ook altijd wat je verder kan optimaliseren wat goede voeding betreft.

Kip heeft kale nek

6. Hormoon gerelateerd
Heeft je kip een kale borst of een kale huid rondom de cloaca? Dan is dat waarschijnlijk hormoon gerelateerd.

> Kale huid rondom de cloaca: komt meestal voor bij de goede legkippen. Zij krijgen een iets dunnere huid rondom de cloaca en de buik. Door die dunnere huid is de doorbloeding minder goed, dit kan de veergroei verstoren. Tijdens de rui groeien deze veren vaak weer aan. Hierdoor kan het zijn dat je hen een kale kont heeft. Geen reden tot zorg gelukkig. Controleer haar voor de zekerheid wel even op veerluizen zodat je dit kan uitsluiten.

> Kale borst: Als je kip broeds is, dan plukt ze vaak veren van haar buik of borst. Op die manier kan ze de warmte naar de eieren beter overdragen. Deze veren groeien vaak tijdens de rui weer aan. Klik HIER om meer te lezen over broedsheid bij kippen.

Kale kont kippen

Ik hoop dat je er nu achter bent gekomen wat de oorzaak is van de kale plekken bij je kippen. Mocht je nog vragen hebben, stuur mij dan gerust een berichtje! Dat kan door rechts onder op de whatsapp knop te klikken.

Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken:
1. P. E. Kaufman: External parasites of poultry. University of Florida, 2019.
2. Damerow, Gail: The Chicken Health Handbook. Storey, 2015.
3. Amy C. Murillo: Mites of Poultry. Veterinary Manual, 2022
4. Eva Wallner-Pendleton: External and internal parasites of poultry. Animal Diagnostic Laboratory, 2015
5. Gupta, A: Extraction of Keratin Protein from Chicken Feathers. Pub. Faculty of Chemical and Natural Resources Engineering. University of Malaysia, 2011.
6. Mingke, Y: The developmental biology of feather follicles. Pub. Department of Pathology, Cell and Neurobiology. University of Southern California, 2004.
7. Nicol, Christine J: The Behavioural Biology of Chickens. Wallingford, 2015.
8. McDonald, Debra, PhD: Nutritional Considerations. Clinical Avian Medicine, 2014.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!