Luchtwegaandoeningen zijn de meest voorkomende doodsoorzaak bij kippen. Dit komt doordat het ademhalingssysteem van kippen veel gevoeliger is dan bij mensen. Als je kip benauwd is, niest, hoest of rochelt dan is de kans groot dat ze een luchtweginfectie heeft. Er zijn verschillende soorten luchtweginfecties, de bekendste is snot. Het is belangrijk om luchtweginfecties snel te behandelen om te voorkomen dat je kip stopt met eten. Als kippen niks zien, dan kunnen ze de voer- en waterbak gewoon weg niet vinden. Maar ook als ze keelpijn hebben, zullen ze niet graag eten. Hierdoor raken ze snel verzwakt en komen ze in een vicieuze cirkel terecht.
Een kip met een luchtweginfectie laat één of meer van de volgende symptomen zien: moeilijk ademhalen, hijgen, hoesten, piepende ademhaling, niezen, belletjes op de ogen. Is je kip:
> Benauwd (en het is warm buiten)
> Aan het rochelen, niest, hoest bloed, maakt gaapbeweging
Dan heeft je kip geen luchtweginfectie, maar is er iets anders aan de hand. Klik op de symptomen van je kip om naar een andere pagina door te worden verwezen.
Belletjes in de ogen is vaak één van de eerste symptomen van een luchtweginfectie.
Ons advies om je kip met een luchtweginfectie te behandelen:
1. Kippen voelen zich tijdens een luchtweginfectie vaak niet lekker. Het is belangrijk om zo snel als mogelijk met de behandeling te starten, om te voorkomen dat de kippen stoppen met eten.
2. Doe Snot & Slijm door het drinkwater of geef het direct in de bek. Als je kip al verzwakt is dan kun je dit het beste direct in de bek geven, zodat het zo snel als mogelijk begint te werken. Klik hier om Snot & Slijm te bestellen. Geef 4 dagen achterelkaar Snot & slijm door het drinkwater of rechtstreeks in de bek.
3. Behandel al je kippen met Snot & Slijm, luchtweginfecties zijn erg besmettelijk!
4. Houdt goed in de gaten of je kip nog eet en drinkt. Is dit niet het geval? Dan is het belangrijk om je kip te gaan dwangvoeren. Dit klinkt erger dan het is. Klik hier voor meer informatie over hoe jij je kip stap voor stap kan dwangvoeren.
5. Maak gefermenteerd voer voor je kippen. Dit kunnen ze makkelijker eten als ze last hebben van hun keel door een luchtweginfectie. Klik hier voor meer informatie over het stap voor stap maken van gefermenteerd voer. Het is echt heel simpel!
6. Nu je kippen eenmaal een luchtweginfectie hebben gehad, blijft dit terugkomen op het moment dat de weerstand verminderd. Hieronder lees je hoe je herhaling van luchtweginfecties kan beperken.
Op de linker foto heeft de kip nog flink last van de luchtweginfectie. 2 weken na de behandeling ziet ze er een heel stuk beter uit.
Ons advies om een luchtweginfectie te voorkomen:
> Snot & Slijm: Vooral bij weersveranderingen is de kans op een luchtweginfectie groter. Om de luchtwegen op dat moment te ondersteunen en om te voorkomen dat je kippen een luchtweginfectie krijgen, kun je Snot & slijm in het drinkwater doen. Snot & Slijm zorgt ervoor dat de hoeveelheid slijm oplost en dat de infectie niet de kans krijgt om door te dringen. Geef dit tijdens weersveranderingen voor 4 dagen achter elkaar aan alle aanwezige kippen te drinken. Klik hier voor meer informatie over Snot & Slijm of om het product te bestellen.
> Mestplanken: Kippenmest bestaat voor 85% uit water. Op het moment dat je kippen op stok zitten en poepen, ontstaat er dus veel nattigheid. De meeste bodembedekkers zoals zaagsel nemen het vocht uit de mest op waardoor er natte plekken en schimmel ontstaat. Deze natte plekken zijn echte bacteriehaarden. Bacteriën hebben een vochtige omgeving nodig om zich te kunnen voortplanten. In een droge omgeving kunnen bacteriën zich niet voorplanten en is er veel minder kans op ziekte uitbraken. Een mestplank is een plank onder de stok die de mest opvangt als de kippen op stok zitten. Hierdoor kun je de mest heel gemakkelijk verwijderen, door simpelweg de krant op te pakken en er een nieuwe krant op te leggen.
> Stress voorkomen: Stress zorgt voor een verlaagde weerstand waardoor luchtweginfecties de kans krijgen om bij je kip binnen te dringen. Probeer stress dus zoveel als mogelijk te voorkomen. Klik hier voor meer informatie over stress bij kippen.
> Zorg voor goede ventilatie. Ventilatie helpt om het hok minder vochtig te maken. In het gratis e-book ‘het Ideale Kippenhok’ kun je lezen hoe je zorgt voor goede ventilatie in het kippenhok. Klik hier om het gratis e-book te downloaden.
> Goede bodembedekker: Als je de verkeerde bodembedekker gebruikt, is er meer kans op ammoniak dampen in het hok. Als bacteriën kippenmest afbreken dan komt ammoniakgas vrij. Dit stinkt niet alleen, het is ook schadelijk voor de gezondheid van kippen en voor jou als verzorger.
Ammoniak beschadigd de luchtwegen en kan een dodelijke luchtweginfectie veroorzaken. Ammoniak kan er ook voor zorgen dat kippen minder honger hebben en minder gaan eten. Hierdoor kunnen kuikens slechter groeien en leggen hennen minder eieren. Als ammoniakgas oplost in vloeistof, kan het de ogen irriteren en daar een ontsteking en zelfs blindheid veroorzaken. Een bodembedekker moet dus voorkomen dat er veel schadelijke ammoniakgassen vrij komen. Maar bij het gebruik van een verkeerde bodembedekker is de kans ook veel groter op schimmels. En ook schimmels kunnen luchtweginfecties veroorzaken. In een vochtige hok kunnen schimmels snel en ongezien groeien. Hierdoor wordt het ademhalingsstelsel van je kippen iedere keer als je ze op stok zitten aangetast. Lees hier meer over de beste bodembedekker in het kippenhok.