Luchtweginfecties bij kippen

Luchtwegaandoeningen zijn de meest voorkomende doodsoorzaak bij kippen. Dit komt doordat het ademhalingssysteem van kippen veel gevoeliger is dan bij mensen. Als je kip benauwd is, niest, hoest of rochelt dan is de kans groot dat ze een luchtweginfectie heeft. Er zijn verschillende soorten luchtweginfecties, de bekendste is snot. Het is belangrijk om luchtweginfecties snel te behandelen om te voorkomen dat je kip stopt met eten. Als kippen niks zien, dan kunnen ze de voer- en waterbak gewoon weg niet vinden. Maar ook als ze keelpijn hebben, zullen ze niet graag eten. Hierdoor raken ze snel verzwakt en komen ze in een vicieuze cirkel terecht.

Een kip met een luchtweginfectie laat één of meer van de volgende symptomen zien: moeilijk ademhalen, hijgen, hoesten, piepende ademhaling, niezen, belletjes op de ogen. Is je kip:
> Benauwd (en het is warm buiten)
> Aan het rochelen, niest, hoest bloed, maakt gaapbeweging
Dan heeft je kip geen luchtweginfectie, maar is er iets anders aan de hand. Klik op de symptomen van je kip om naar een andere pagina door te worden verwezen.

Kip heeft belletjes in de ogen

Belletjes in de ogen is vaak één van de eerste symptomen van een luchtweginfectie.

Ons advies om je kip met een luchtweginfectie te behandelen:

1. Kippen voelen zich tijdens een luchtweginfectie vaak niet lekker. Het is belangrijk om zo snel als mogelijk met de behandeling te starten, om te voorkomen dat de kippen stoppen met eten.
2. Doe Snot & Slijm door het drinkwater of geef het direct in de bek. Als je kip al verzwakt is dan kun je dit het beste direct in de bek geven, zodat het zo snel als mogelijk begint te werken. Klik hier om Snot & Slijm te bestellen. Geef 4 dagen achterelkaar Snot & slijm door het drinkwater of rechtstreeks in de bek.
3. Behandel al je kippen met Snot & Slijm, luchtweginfecties zijn erg besmettelijk!

Snot bij kippen

4. Houdt goed in de gaten of je kip nog eet en drinkt. Is dit niet het geval? Dan is het belangrijk om je kip te gaan dwangvoeren. Dit klinkt erger dan het is. Klik hier voor meer informatie over hoe jij je kip stap voor stap kan dwangvoeren.
5. Maak gefermenteerd voer voor je kippen. Dit kunnen ze makkelijker eten als ze last hebben van hun keel door een luchtweginfectie. Klik hier voor meer informatie over het stap voor stap maken van gefermenteerd voer. Het is echt heel simpel!
6.
Nu je kippen eenmaal een luchtweginfectie hebben gehad, blijft dit terugkomen op het moment dat de weerstand verminderd. Hieronder lees je hoe je herhaling van luchtweginfecties kan beperken.

Kip met snot genezen

Op de linker foto heeft de kip nog flink last van de luchtweginfectie. 2 weken na de behandeling ziet ze er een heel stuk beter uit.

Ons advies om een luchtweginfectie te voorkomen:

> Snot & Slijm: Vooral bij weersveranderingen is de kans op een luchtweginfectie groter. Om de luchtwegen op dat moment te ondersteunen en om te voorkomen dat je kippen een luchtweginfectie krijgen, kun je Snot & slijm in het drinkwater doen. Snot & Slijm zorgt ervoor dat de hoeveelheid slijm oplost en dat de infectie niet de kans krijgt om door te dringen. Geef dit tijdens weersveranderingen voor 4 dagen achter elkaar aan alle aanwezige kippen te drinken. Klik hier voor meer informatie over Snot & Slijm of om het product te bestellen.

> Mestplanken:
Kippenmest bestaat voor 85% uit water. Op het moment dat je kippen op stok zitten en poepen, ontstaat er dus veel nattigheid. De meeste bodembedekkers zoals zaagsel nemen het vocht uit de mest op waardoor er natte plekken en schimmel ontstaat. Deze natte plekken zijn echte bacteriehaarden. Bacteriën hebben een vochtige omgeving nodig om zich te kunnen voortplanten. In een droge omgeving kunnen bacteriën zich niet voorplanten en is er veel minder kans op ziekte uitbraken. Een mestplank is een plank onder de stok die de mest opvangt als de kippen op stok zitten. Hierdoor kun je de mest heel gemakkelijk verwijderen, door simpelweg de krant op te pakken en er een nieuwe krant op te leggen.

Mestplank kippen

> Stress voorkomen: Stress zorgt voor een verlaagde weerstand waardoor luchtweginfecties de kans krijgen om bij je kip binnen te dringen. Probeer stress dus zoveel als mogelijk te voorkomen. Klik hier voor meer informatie over stress bij kippen.

> Zorg voor goede ventilatie.
 Ventilatie helpt om het hok minder vochtig te maken. In het gratis e-book ‘het Ideale Kippenhok’ kun je lezen hoe je zorgt voor goede ventilatie in het kippenhok. Klik hier om het gratis e-book te downloaden. 

> Goede bodembedekker: 
Als je de verkeerde bodembedekker gebruikt, is er meer kans op ammoniak dampen in het hok. Als bacteriën kippenmest afbreken dan komt ammoniakgas vrij. Dit stinkt niet alleen, het is ook schadelijk voor de gezondheid van kippen en voor jou als verzorger. 

Ammoniak beschadigd de luchtwegen en kan een dodelijke luchtweginfectie veroorzaken. Ammoniak kan er ook voor zorgen dat kippen minder honger hebben en minder gaan eten. Hierdoor kunnen kuikens slechter groeien en leggen hennen minder eieren. Als ammoniakgas oplost in vloeistof, kan het de ogen irriteren en daar een ontsteking en zelfs blindheid veroorzaken. Een bodembedekker moet dus voorkomen dat er veel schadelijke ammoniakgassen vrij komen. Maar bij het gebruik van een verkeerde bodembedekker is de kans ook veel groter op schimmels. En ook schimmels kunnen luchtweginfecties veroorzaken. In een vochtige hok kunnen schimmels snel en ongezien groeien. Hierdoor wordt het ademhalingsstelsel van je kippen iedere keer als je ze op stok zitten aangetast.
Lees hier meer over de beste bodembedekker in het kippenhok. 

Zand voor in het kippenhok

Om het alvast te verklappen.. Hier staat een afbeelding van de beste bodembedekker 😉

Als een kip een luchtweginfectie heeft, dan is ze extra vatbaar voor andere ziektes.
De luchtpijp van de kip is bekleed met trilhaartjes. Dit zijn kleine haartjes die de hele tijd trillen waardoor ze ziekteverwekkers en stofdeeltjes tegenhouden. Om te zorgen dat de ziekteverwekkers en stofdeeltjes goed worden tegengehouden produceert de luchtpijn van een kip slijm. Als een kip een luchtweginfectie heeft dan maakt de luchtpijp teveel slijm aan, waardoor de trilhaartjes de ziekteverwekkers niet meer goed tegen kunnen houden. Hierdoor is een kip met een luchtweginfectie extra vatbaar om ook door andere ziekteverwekkers besmet te worden. Als je niks doet aan een kip met een luchtweginfectie, dan zal een kip uiteindelijk stikken door de hoeveelheid slijm.

De trilhaartjes in de luchtpijp zijn dus heel belangrijk voor de gezondheid van een kip. Er zijn verschillende omstandigheden waardoor de trilhaartjes niet goed kunnen werken:
> Veel stof of een hele fijne, scherpe stof zoals diatomeënaarde kunnen ervoor zorgen dat de trilhaartjes beschadigen.
> Slechte ventilatie, teveel kippen in een te klein hok, teveel mest in het hok (en daardoor teveel ammoniakdampen) kunnen ervoor zorgen dat de luchtpijp meer slijm gaat produceren. Het lichaam van de kip doet dit om de ziekte verwekkers beter tegen te kunnen houden, maar teveel slijm kan je kip doen stikken..

Kop van de kip is opgezet

Luchtweginfecties zijn vaak chronisch
Als luchtweginfecties eenmaal de kans hebben gekregen om bij één van je kippen binnen te dringen, dan blijven ze het hele leven in het systeem zitten. De symptomen zullen steeds terugkomen als je kip een verminderde weerstand heeft. Als je een nieuwe kip koopt die een luchtweginfectie heeft gehad bij de vorige eigenaar, kan er in eerste instantie niks aan de hand lijken. Maar als de kip dan een verminderde weerstand krijgt, bijvoorbeeld door de stress als ze bij nieuwe kippen wordt geplaatst, kan de luchtweginfectie weer de kop op steken en al jouw kippen besmetten.

Meer informatie over het ademhalingsstelsel van je kip
Kippen hebben maar liefst 9 luchtzakken! De luchtzakken vullen bijna alle ruimtes in een kip die niet door andere organen of botten worden ingenomen. Die luchtzakken zijn precies de reden waarom je een kip nooit heel stevig moet vasthouden of op de rug moet leggen. Op dat moment krijgt een kip namelijk niet genoeg adem omdat de luchtzakken bekneld raken. Dit kan ook gebeuren als een kind een kuikentje vast houd en te hard knijpt. Als een kip moeite heeft met ademhalen, kan het de vleugels optillen en hier een beetje mee klapperen, zodat er meer zuurstof kan worden rondgepompt. Dit zie je bijvoorbeeld als kippen het heel warm hebben. Dit helpt je kip om de warmte kwijt te raken.

Een haan klappert met zijn vleugels voordat hij kraait om zijn luchtzakken te vullen. Dit doet hij zodat de luchtzaken groter worden zen hij een hele harde kraai kan maken. Een haan met een luchtweginfectie kraait heel zacht of schor.

Haan klappert met de vleugels

Het kan gebeuren dat de luchtzakken gaat ontsteken.
Dit wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Als een kip een luchtzakontsteking heeft dan eten ze niet meer, verliezen ze snel gewicht en groeien ze niet goed. Maar een luchtzak kan ook scheuren. Dit kan gebeuren als je een kip te hard vastpakt of als een kip een noodlanding maakt of gegrepen wordt door een hond of een roofvogel. De lucht die normaal in de luchtzak zit, gaat dan in het lichaam van de kip zitten. Hierdoor zwelt de kip op, alsof die is opgeblazen. De huid voor de nek kan opzwellen of onder de vleugel kan een luchtbel ontstaan. Vaak geneest een gescheurde luchtzak vanzelf, het lichaam van een kip heeft een groot zelf genezend vermogen. Het is belangrijk om de kip in dit geval in een rustige omgeving te plaatsen, zodat de luchtzak sneller kan genezen. Als de luchtzak teveel gescheurd is, dan kan een kip er ook dood aan gaan. Hier is verder helaas niks aan te doen.

Gescheurde luchtzak bij kippen

Zo kan een gescheurde luchtzak eruit zien.

Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken:
1. Sivaseelan, Soundarapandian, Shanmugasamy Malmarugan, and Perumal Balachand Balachandran A. Balasubramaniam: Synergistic pathological effect of Mycoplasma gallisepticum with other infectious organisms in layer chickens. Brazilian Journal of Veterinary Pathology, 2017
2. Umar, S: Mycoplasmosis in poultry: update on diagnosis and preventive measures. World's Poultry Science Journal, 2017
3. El-Fetouh, Moustafa S. Abou: Pathological Studies on Infectious Bronchitis Disease in Chickens. Zagazig Veterinary Journal, 2017
4. Adebiyi, A. I., and A. F. Fagbohun: Infectious Bronchitis Virus in Captured Free-Living, Free-Range and Intensively Reared Birds in Southwest Nigeria. Folia Veterinaria, 2017
5. Zaki, Mona S., Suzan O. Mostafa, and Nagwa S. Rabie.: Aspergillosis in chickens and human contacts. Scholars Research Library, 2016

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!