Het is geen goed idee om je kip vaker dan één keer per jaar broeds te laten zijn. Als je niet wil dat je kip broeds is, omdat je geen kuikens wil of omdat dit niet goed is voor haar gezondheid dan kun je haar broeds-af maken. Dit wil zeggen dat je de aanmaak van de hormonen die zorgen voor broedsheid verbreekt. In dit geval geldt; hoe eerder, hoe beter. Hoe langer een hen broeds is, hoe langer het duurt om de broedsheid te laten stoppen, en hoe langer het duurt voordat ze weer eieren gaat leggen. Het is dus belangrijk om er snel bij te zijn! Er zijn veel verschillende methoden om de broedsheid af te breken, maar veel daarvan zijn echt wreed of enorm stressvol. Er is één methode die ik aanraad. Bij die methode laat je haar buik geleidelijk afkoelen zodat de hoeveelheid hormonen afneemt. Nee nee, niet met water of ijs!
Ons advies om je broedse hen broeds af te maken:
De broedse hen in een draadkooi De meest efficiënte en betrouwbare methode om je kip broeds-af te maken, is door de hen in een kooi met een draadbodem te plaatsen. Deze kooi zet je op een goed verlichte plek neer, op een plek ver weg van het kippenhok. Doordat de hen op de draadbodem zit, kan de lucht onder de kip circuleren, waardoor haar buik afkoelt. Je doet dus geen bodembedekker in de draadkooi.
Een hondenbench of een konijn/cavia/hamsterkooi op kop zetten werkt hiervoor perfect!
Volg de onderstaande stappen om je broedse hen broeds af te maken:
1. Zet de draadkooi op een lichte plek neer, ver weg van het kippenhok. Zorg dat er lucht onder de kooi kan komen. Dit kun je doen door wat stenen of hout onder de kooi leggen.
2. Zet voer en drinken in de kooi neer. Gewoon het normale voer en water wat ze normaal ook krijgt. Heb je Stress weg in huis? Dan is het een goed idee om dit in het water te doen omdat het allemaal toch wel erg stressvol is voor haar.
3. Leg een stok in de bench waar de kip op kan zitten. Het is fijn voor haar dat ze op een stok kan zitten. Daarom zou ik je willen adviseren om een stok tussen de bench te klemmen, dat is toch wat fijner voor de pootjes.
4.Zet de broedse hen in de kooi. Ze gaat even van streek zijn en heen en weer lopen en kakelen. Dit is normaal en hoort er helaas bij.
5. Is je kip minder dan 2 dagen broeds? Dan is de kans groot dat ze binnen 24 uur broeds-af is. Hoe langer ze broeds is geweest, hoe langer ze in de draadkooi moet blijven om broeds-af te raken.
6. Als je kip broeds-af is, dan begint ze zich anders te gedragen. Ze begint rond te lopen in de kooi en gaat weer regelmatig eten, drinken en poepen.
7. Test of je kip broeds-af is. Dit kun je doen door haar uit de kooi te halen en haar weer bij je andere kippen te zetten. Als ze nog broeds is, dan gaat ze aan het eind van de dag weer terug op haar nest zitten. Doet ze dit? Zet haar dan terug in de kooi. Doet ze dit niet? Dan is het gelukt!
Wanneer gaat ze weer eieren leggen? Als je kip minder dan 2 dagen broeds is geweest, dan is de kans groot dat ze na een week weer begint met het leggen van eieren. Hoe langer ze broeds is geweest, des te langer dit kan duren. Als ze lang broeds is geweest dan kan dit wel 8 weken duren.
Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken: 1. P. J. Sharp: Broodiness and broody control. Biology of breeding poultry, 2009. 2. Ling Qian Yin, Jin Shan Ran: Genetic regulation of broodiness in poultry. PubMed, 2019. 3. Damerow, Gail: The Chicken Health Handbook. Storey, 2015. 4. Kathy Shea Mormino: The chicken chick's guide to backyard chickens. Verenigde Staten, 2017.
Misschien vind je dit ook interessant:
Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!
Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.
Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Stuur ons dan gerust een whatsapp berichtje, dan kijken we met je mee!