Kippen in de tuin kunnen helaas gewond raken. De meest voorkomende verwondingen komen door vechtende kippen, het treden van de haan en aanvallen van andere dieren zoals honden of roofvogels. Het kan zijn dat je heel erg schrikt als je ziet dat je kip gewond is. In dit artikel laat ik zien wat je kan doen om je gewonde kip te helpen.
Volg deze stappen om je gewonde kip te helpen:
1. Stop de bloeding. Bloed je kip op dit moment nog? Ga dan snel in huis op zoek naar maizena, meel of bloem en strooi dit op de wond. Dit zorgt ervoor dat het stopt met bloeden. Als het nog niet stopt met bloeden dan zul je even druk moeten uitoefenen op de wond, om het bloeden te laten stoppen. Pak hiervoor een oude (thee)doek en druk voor 5 minuten op de wond. De onderstaande foto is van een haan die had gevochten met een andere haan. Maizena deed het bloeden stoppen (vandaar de witte plekken op de kam)
2. Wees alert op een shock. Als de kip is aangevallen door een dier (roofvogel, hond) dan kan de kip in shock raken. De shock kan gevaarlijker zijn dan de wond zelf! Als de kip bijna niet beweegt of trilt dan is de kans groot dat ze al in shock zijn (dit gebeurd in de eerste 24 uur) Wacht in dit geval met verder handelen! Zet je kip op een warme donkere plek met water. Een honden bench is hiervoor ideaal, maar een grote kartonnen doos voldoet ook. Leg in het geval van een honden bench een deken over de bench om te zorgen dat het donker is. Doe Pijnstilling rechtstreeks in de bek en door het water als je dat in huis hebt. Wacht vervolgens minimaal 24 uur met de volgende stappen. Klik hier voor meer informatie over Pijnstilling of om het product te bestellen.
3. Bekijk de wond goed. Een wond lijkt vaak veel erger als het nog bloed. Je hoeft de wond niet schoon te maken met water. Probeer wel veren weg te knippen als die in de wond gaan zitten. Veren die in de wond gaan plakken kunnen zorgen voor een ontsteking. De onderstaande foto ziet er heftig uit, maar de wond is vrij van veren dus hier hoef je in deze stap verder niks aan te doen.
4. Behandel de wond met honing van de imker. Honing zorgt dat de wond sneller heelt en werkt antibacterieel. Dit voorkomt dat wond gaat ontsteken. Probeer de wond minimaal 1 keer per dag in te smeren met honing. Je kunt de honing in een bak met warm water zetten zodat het wat vloeibaarder wordt. Hierdoor is het makkelijker te smeren. Woning is echt een wonder product. Tussen de onderstaande foto’s zit maar 4 dagen! Zo snel kan een wond dus genezen. Het is belangrijk om onbewerkte honing te halen bij een imker in de buurt. Honing uit de supermarkt werkt niet zo goed omdat dit behandeld en verhit is waardoor de antibacteriële werking een stuk minder is.
Let op: honing verliest de goede eigenschappen als het met metaal in aanraking komt. Breng het dus niet met een metalen lepeltje aan op de wond.
6. Geef je kip rust. Rust en zo min mogelijk stress zorgt voor een snellere genezing. Laat je kip zoveel als mogelijk met rust en pak hem of haar niet onnodig op. Ben je bang dat de wond gaat ontsteken? Geef dan Infectie weg door het drinkwater. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën die een eventuele ontsteking veroorzaken worden afgeremd.
Ook grote wonden genezen op deze manier! Kijk maar eens mee hieronder. De genezing gaat echt snel. Zie onderstaande afbeeldingen: de eerste foto is gemaakt op 1 mei. De 2e foto op 8 mei en de 3e foto op 15 mei.
De wond hierboven is ontstaan door het treden van de haan. Deze hen is het lievelingetje van de haan.. Een kippenzadeltje helpt om dit te voorkomen, maar het helpt ook op het moment dat je kip gewond is geraakt. Als je haar na deze gebeurtenis weer terug zet bij de haan, gebeurt het opnieuw.. Een kippenzadeltje is hiervoor de uitkomst! Mammientje Tien maakt kippenzadels op maat voor je kippen. Klik hier om naar de site van Mammientje Tien te gaan. Hieronder zie je hoe een kippenzadel werkt.
Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken: 1. Gino Lorenzoni: Wounds in Poultry. Poultry Science and Avian Health, 2018. 2. D. E. Swayne, Wiley-Blackwell: Diseases of Poultry, 13th ed. 2013. 3. M. Boulianne: Avian Diseases Manual. 7th ed. The American Association of Avian Pathologists, 2013. 4. NML health: Honing, een gouden middel bij wondheling. Weesp, 2017 5. Damerow, Gail: The Chicken Health Handbook. Storey, 2015. 6. Kathy Shea Mormino: The chicken chick's guide to backyard chickens. Verenigde Staten, 2017.
Misschien vind je dit ook interessant:
Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!
Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.
Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!