Legnood bij kippen

Als je kip legnood heeft, dan wil dat zeggen dat er een ei vast zit in het laatste deel van haar voortplantingsstelsel. Normaal glijdt het ei daar zo doorheen naar buiten, maar in het geval van legnood lukt het de kip niet om het ei eruit te krijgen. Als baasje wil je jou kip natuurlijk helpen om dat ei kwijt te raken. Typische symptomen van een kip met legnood zijn: persen, rond waggelen als een pinguïn, weinig eten en drinken, niet actief en trillen met de vleugels, waterige of geen ontlasting. Soms voel je het ei dat vast zit zelfs zitten, maar dit is niet altijd het geval.

Ons advies om je kip met legnood te helpen:

1. Voel heel voorzichtig aan de buik van je kip om te zien of je het ei kan voelen. Doe dit echt heel voorzichtig! Als het ei breekt in je kip, dan kan je kip dood gaan door een infectie die het gebroken ei met zich mee kan brengen. Het kan ook zijn dat er een windei (ei zonder schaal) vast zit. Dit is misschien niet te voelen, maar de buik is wel dikker en zachter dan normaal. Vergelijk dit vooral bij je andere kippen om het verschil goed te kunnen voelen.
2. Het ei moet eruit om een infectie en verstopping tegen te gaan. Let op: als je kip eenmaal legnood heeft gehad dan is de kans groter dat ze het nog een keer krijgen.
Legnood bij kippen behandelen

Meerdere varianten van hoe legnood eruit kan zien.

3. Geef haar 5 ml Calcium plus direct in haar snavel. Calcium versterkt de spierspanning om het ei eruit te kunnen persen. 
4. Zet de kont van je kip voor 20 minuten in een warm bad, het liefst met epsomzout erin (te koop bij een drogist zoals de kruidvat) Epsomzout verminderd de zwelling. Gebruik kwa verhouding 1 eetlepel epsomzout op 1 liter water. Zorg dat de buik en de cloaca onder water zitten. Gebruik dezelfde temperatuur als die jij zou willen als je een bad zou nemen. Het water helpt je kip om de spieren te laten ontspannen.
Kip met legnood behandelen
5. Smeer heel voorzichtig wat glijmiddel rond haar cloaca. Als je geen glijmiddel in huis hebt maar wel kokosolie, dan kun je dit ook goed gebruiken.
> Masseer de buik of de cloaca niet! Hierdoor kan het ei breken.
6. Zet je kip daarna apart van de andere kippen in een rustige, donkere ruimte met water en voer. Je kunt bijvoorbeeld een handdoek over een grote kartonnen doos of een honden bench leggen. Maar ook een katten reismandje is geschikt. 
Kip behandelen voor legnood
7. Controleer ieder uur of het ei er al uit is.
> Is het gelukt? Zet haar dan nu nog minimaal 24 uur op een donkere plek. Dit zorgt ervoor dat de eiproductie stil wordt gelegd. Als je kip een nieuw ei gaat maken en leggen is de kans dat het nog een keer gebeurd groot!
> Is het ei gebroken? Probeer alles dan voorzichtig zoveel als mogelijk te verwijderen. Het kan helpen om glijmiddel of kokosolie aan je vingers te doen. Als het ei is gebroken is dan is het belangrijk om Infectie weg door het drinkwater te doen om eventuele infectie te voorkomen. Klik hier voor meer informatie over Infectie weg of om het product te bestellen.
> Is het ei er nog niet uit? Herhaal dan stap 4 t/m 7. Herhaal dit maximaal 3 keer. Is het niet gelukt? Dan zul je met haar naar de dierenarts moeten.. Als het ei niet binnen 24 – 48 uur weg wordt gehaald dan overlijd de kip.
Help mijn kip heeft legnood

Wat een opluchting als het ei er dan eindelijk uit is!

8. Controleer de cloaca! Vergeet dit niet. Het kan zijn dat legnood ook een prolaps heeft veroorzaakt. Een prolaps is een stukje van de legdarm van de kip die buiten de cloaca blijft hangen. Normaal gesproken trekt dit meteen weer in als de kip een ei heeft gelegd, maar bij een prolaps is daar iets mis gegaan. Zie je dat er nog weefsel uit de cloaca hangt? Klik dan hier voor het behandelen van een prolaps. 
Prolaps bij kippen

Zo kan een prolaps eruit zien.

Oorzaak van legnood
Voor het maken én leggen van een ei heeft een kip veel eiwitten en calcium nodig, naast alle andere belangrijke voedingsstoffen. Als je kip een tekort heeft aan deze voedingsstoffen, dan is de kans groter dat ze legnood krijgt. Maar legnood kan ook voorkomen bij hennen die voor het eerst een ei leggen of juist als de hen heel veel eieren legt. Krielkippen hebben een grotere kans om legnood te krijgen dan grotere rassen.
Door een tekort aan calcium kunnen de spiersamentrekkingen niet sterk genoeg zijn om een ei naar buiten te duwen. Hierdoor is de kip niet in staat om een ei te leggen, terwijl het ei wel klaarligt in de eileider. Als er vervolgens meerdere eieren klaar worden gemaakt, dan stapelen ze zich op in de eileider. Op dat moment kan een kip ook niet poepen, omdat de eieren de uitgang grotendeels blokkeren. Daarom is het heel belangrijk dat je kip altijd toegang heeft tot grit als ze eieren legt. Hier kun je meer lezen over het belang van calcium bij kippen.
Als kippenhouder kun je legnood proberen te voorkomen door te zorgen voor goede voeding. Klik hier voor meer informatie over goede voeding voor kippen. Zorgen voor goede voeding is echt het beste wat jij voor je kip kan doen om de kans op legnood zoveel als mogelijk te verkleinen.  
Legnood bij kippen verhelpen

Er kunnen allerlei gekke varianten van eieren uitkomen..

Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken:
1. Palanivelrajan, M., et al: Non-Surgical Management of Egg (Pee Wee Egg) Bound in a Silky Bird. Indian Veterinary Journal, 2018.
2. R Axelson, DVM: Egg Binding in Birds. Niles Animal Hospital and Bird Medical Center, 2017.
3. Thangamani, A., Kumar, R., & Prasad, B. C: Successful Management of Egg Bound Condition in Nondescript Hen —A Case Report. Journal of Veterinary Science and Technology, 2017.
4. Muthulakshmi, M., et al: Incidence of egg bound syndrome in culled commercial layers. International Journal of Science, 2015.
5. MacIsaac, J. L., Anderson, D. M., & Safamehr, A: Evaluation of whelks as an alternative source of calcium in laying hens. The Journal of Applied Poultry Research, 2016.
6. Areco, V., Rivoira, M. A., Rodriguez, V., Marchionatti, A. M., Carpentieri, A., & de Talamoni, N. T: Dietary and pharmacological compounds altering intestinal calcium absorption in humans and animals Nutrition. Research Reviews, 2015.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!