Als de cloaca van je kip uitpuilt, dan heeft je kip waarschijnlijk een prolaps. Dit kan ontstaan na het leggen van een ei, als een stukje van de legdarm van de kip buiten de cloaca blijft hangen. Normaal gesproken trekt dit meteen weer in als de kip een ei heeft gelegd, maar bij een prolaps is daar iets mis gegaan.
Ons advies om je kip met een prolaps te helpen:
1. Haal de kip meteen uit de groep om te voorkomen dat de andere kippen aan de prolaps gaan pikken.
Een prolaps komt voor in veel verschillende varianten, van zo klein als een druif tot zo groot als een tennisbal.
2. Heb je Pijnstilling in huis? Geef dit dan aan je kip. Klik hier voor meer informatie over Pijnstilling of om het product te bestellen.
3. Spoel de prolaps van je kip af onder zacht, lauw warm stromend water zodat eventuele viezigheden eraf gaan.
4. Doe nu kristalsuiker op de prolaps. Suiker absorbeert het extra water in de prolaps waardoor de prolaps krimpt. Het zorgt er ook voor dat de prolaps straks beter binnen blijft. Je moet kristalsuiker gebruiken (gewone, witte suiker) een andere vorm helpt niet om de prolaps te doen krimpen.
5. Laat de suiker 15 minuten intrekken. Zet je kip ondertussen in een schone, droge, donkere ruimte. Je kunt bijvoorbeeld een krant, puppy training pads of een oude handdoek gebruiken op de bodem. Dit is heel belangrijk zodat er niks aan de prolaps blijft kleven.
6. Trek een handschoen aan en doe glijmiddel op je vingers.
7. Houdt de kip nu (een beetje) op kop, zodat haar cloaca hoger ligt dan de rest. Op die manier werkt de zwaartekracht mee om de prolaps naar binnen te krijgen.
Zorg ervoor dat het deel van de cloaca hoger ligt dan de rest van het lichaam. Op die manier helpt de zwaartekracht om de prolaps weer terug te doen laten gaan.
8. Laat je kip nu minimaal 3 dagen in een donkere ruimte zitten. Een honden bench is hiervoor ideaal. Op die manier voorkom je dat ze gaat persen en opnieuw eieren gaat leggen. Zet hier ook eten en drinken bij. Gebruik nog steeds een krant, puppy training pads of een oude handdoek als bodembedekker om te voorkomen dat er iets aan de prolaps blijft kleven. Het gebied gaat de eerste dagen nog wat gezwollen zijn.
Je kunt een handdoek of een deken over de bench heen leggen om te zorgen dat het wat donkerder wordt. Zorg ervoor dat er nog wel voldoende licht en zuurstof binnen komt. 2 zijkanten en de bovenkant afdekken is donker genoeg.
9. Geef de kip extra calcium. Dit kun je doen door 2 keer per dag Calcium plus direct in de snavel te geven. Het extra calcium zorgt ervoor dat de spieren rond de cloaca sterker kunnen worden.
10. Het kan zijn dat je de prolaps een paar keer opnieuw naar binnen moet brengen. En helaas is de kans groot dat het in de toekomst nog een keer gebeurd. Dit komt doordat de spier van de cloaca steeds wat zwakker wordt. Daarom is het heel belangrijk om te zorgen dat je extra calcium blijft geven, zodat de spieren optimaal calcium op kunnen nemen.
11. Het is normaal dat de cloaca nog wat gezwollen is. Deze zwelling neemt de aankomende dagen af. Als er geen zwelling meer is mag je kip weer bij de andere kippen. Doe dit niet als de zwelling er nog zit, anders is de kans groot dat de andere kippen eraan gaan pikken.
Deze zwelling is normaal. Dit wordt de komende dagen als het goed is een stuk minder.
12. Let goed op de mest. Als ze poept dan heeft ze geen legnood. Poept ze niet? Dan kan het zijn dat ze naast de prolaps ook legnood heeft. Klik hier voor meer informatie over legnood.
13. Blijft de prolaps na 3 dagen nog steeds terug komen? Dan zul je een dierenarts moeten contacteren om een hechting te zetten.
14. Doe de komende tijd Calcium plus door het drinkwater voor al je kippen. Calcium plus zorgt ervoor dat de calciumvoorraad van de kippen weer wordt aangevuld. Als je kip een tekort aan calcium dan is de kans op een prolaps groter. Klik hier voor meer informatie of om Calcium plus te bestellen.
Eén week na de prolaps ziet het er een stuk beter uit! De huid is zo kaal omdat deze kip een heel goede legkip os. Goede legkippen krijgen een iets dunnere huid rondom de cloaca en de buik. Door die dunnere huid is de doorbloeding minder goed, dit kan de veergroei verstoren.
Ik kan mij goed voorstellen dat je het heel spannend vind. Wil je graag dat ik via whatsapp met je mee kijk? Stuur mij dan gerust een berichtje!
Oorzaken van een prolaps:
> De hen is te dun of juist de dik is.
> De eieren te groot zijn
> Een verstopping bij de kip waardoor ze hard gaat persen.
> Als je kip geen goede voeding krijgt en hierdoor een tekort heeft aan calcium.
Een prolaps voorkomen:
Zorgen voor goede voeding is het belangrijkste wat je kan doen om een prolaps te voorkomen. Goede voeding helpt bij het ontwikkelen van het skelet en de spieren. Maar goede voeding zorgt ook zodat de kip schalen van goede kwaliteit kan produceren. Klik hier voor meer informatie over goede voeding voor kippen. Daarnaast is het belangrijk dat de legnesten een fijne, comfortabele plek zijn. Kippen leggen hun ei graag in een donker hoekje, minimaal 30 cm van de grond. Als bodembedekker kun je het beste brekerzand gebruiken. Klik hier voor meer informatie over brekerzand. Het is een goed idee om een laagje grit bovenop het brekerzand te leggen, eventueel afgedekt met een laagje zaagsel. Door het laagje grit kan de kip als zij op het nest zit meteen wat calcium kan opnemen, die ze gebruikt voor het produceren van de eierschaal. Klik hier voor meer informatie over calcium (grit) voor kippen. Als je kippen geen of weinig grit eten kun je tijdens de legperiode 2 dagen per week Calcium plus in het drinkwater doen. Gebruik géén stro in de legnesten: stro is de ideale plek voor bloedluizen.