Kalkpoten komen veel voor bij kippen. Het is dus een goed idee om de poten van je kippen eens goed te bekijken. Als je kip kalkpoten heeft dan zitten er beenmijten onder de schubben van de poten van je kip. Daar graven ze kleine tunnels onder de huid, eten ze weefsel op en drinken ze van het bloed. Hierdoor ontstaan er dikke, schurftachtige, opgezette poten waar een kip veel last van kan hebben. Door de hoeveelheid poep die de mijten uitpoepen, gaan de schubben op de poten open staan. Als er een laag kalk op de poten van de kip te zien is, betekent het dat de beenmijten er al voor langere tijd zitten. De witte kalk die je aan de buitenkant ziet, is namelijk de poep van de beenmijten. In dit artikel kom je erachter of je kippen kalkpoten hebben én lees je ons advies om kalkpoten te behandelen.
Gezonde poten Om erachter te komen of je kippen kalkpoten hebben, is het handig om te weten hoe poten van kippen zonder kalkpoten eruit zien. Op die manier kun je zelf de vergelijking maken en inschatten of je kippen kalkpoten hebben. Bij kippen zonder kalkpoten zijn de schubben niet opgezet en zit er geen kalklaag op de poten.
Verschillende foto´s van kippen met gezonde schubben op de poten.
1. Opgezette schubben De beenmijten zijn te klein om met het blote oog te zien, dus opgehoogde schubben zijn waarschijnlijk de enige zichtbare aanwijzing. De schubben op de poten van gezonde kippen zijn glad en liggen plat. Als je merkt dat de schubben op de poten beginnen te vervellen, schilferen of er ruw en ongelijk uitzien, kan het goed zijn dat ze last hebben van de beenmijt.
Opgezette schubben door beenmijten.
2. Witte kalk Wat je uiteindelijk heel duidelijk aan de buitenkant ziet is witte kalk. Deze witte kalk is de poep van de mijten. Als je de witte kalk ziet bij je kippen, dan is de mijt al langer genesteld.
Hoe een kip kalkpoten kan krijgen De beenmijten die kalkpoten veroorzaken kunnen bij je kippen komen door andere besmette kippen, wilde vogels, ongedierte zoals ratten of muizen of door al aanwezig te zijn in de bodem van de ren. Vooral als er modder in de ren ligt is de kans groot dat de kippen kalkpoten krijgen.
Voorkomen dat je kip kalkpoten krijgt
Kalkpoten kunnen niet altijd voorkomen worden, maar er zijn wel 3 dingen die je kan doen om de kans op kalkpoten kleiner te maken. Daarover lees je hieronder meer.
1. Een stofbad Normaal gesproken blijven mijten en parasieten op afstand als je kippen toegang hebben tot een stofbad. Kippen houden echt van een stofbad: het zorgt er namelijk voor dat mijten stikken en dood gaan. Na een periode van slecht en nat weer is de kans groter dat je kippen last hebben van kalkpoten of andere mijten. Dan hebben veel kippen namelijk niet de gelegenheid om een zandbad te nemen, waardoor de mijten de overhand krijgen.
Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken: 1. R. Axelson, DVM: Knemidokoptic Mange or Scaly Leg and Face Disease in Birds. Niles Animal Hospital and Bird Medical Center, 2017. 2. Vezzoli G, Mullens BA, Mench JA: Relationships between beak condition, preening behavior and ectoparasite infestation levels in laying hens. Poultry Science, 2015. 3. Srinivasan, P: Scaly leg in nondescript breed of backyard reared chicken. Indian Vet, 2014.
4. Damerow, Gail: The Chicken Health Handbook. 5. Daye. Knemidokoptiasis, stratum corneum, chicken. The Joint Pathology Center, 2013. 6. Kathy Shea Mormino: The chicken chick's guide to backyard chickens. Verenigde Staten, 2017.
Misschien vind je dit ook interessant:
Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!
Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.
Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Stuur ons dan gerust een whatsapp berichtje, dan kijken we met je mee!