Kippenvoer fermenteren stap voor stap

Het voer voor je kippen fermenteren heeft veel gezondheidsvoordelen. Je kunt het echt zien als een natuurlijke probiotica. Het verbetert de spijsvertering en zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen. Daarnaast is het ook makkelijk om te doen (het duurt echt maar een paar minuten om te maken!) en het helpt je besparen op de kosten voor het kippenvoer. Maar kippen vinden het ook gewoon ontzettend lekker, het is echt een traktatie voor ze. Hieronder lees je stap voor stap hoe je kippenvoer kan fermenteren in een paar simpele stappen. Je kippen gaan hier héél blij mee zijn!

Kippenvoer fermenteren in 5 stappen:

Praktische info:
> Benodigdheden: een goed afsluitbare bak, legkorrels en kraanwater
> Na 4 dagen is het voer optimaal gefermenteerd.

Wat is het beste voer voor kippen

Dag 1:

Stap 1: Vul een goed afsluitbare bak voor 1/3e met legkorrel (legkorrel en kippenkorrel is hetzelfde, ik gebruik voor het gemak de naam legkorrel) Doe er niet meer in, anders overstroomt de bak na een paar dagen! Even voor je beeldvorming, over 4 dagen zit deze bak helemaal vol met gefermenteerd voer.

Voer voor kippen fermenteren

Stap 2: Voeg nu water toe. Dit mag gewoon kraanwater zijn. Zorg dat alle legkorrels onder water liggen en dat er ongeveer één centimeter water boven het voer uit komt. Je gaat het water vandaag nog een paar keer moeten bijvullen, dus laat de bak gerust bij de kraan in de buurt staan.

Dag 2:

Stap 3: De eerste 2 dagen is het je enige taak om te zorgen dat er een klein laagje water boven de legkorrels staat. Het voer groeit enorm! De foto hieronder is precies 24 uur na de foto van hierboven gemaakt.

Voer fermenteren voor kippen stap voor stap
Voer fermenteren kippen

Na 1 dag kun je het voer al aan je kippen geven indien gewenst. Na 4 dagen is het voer optimaal gefermenteerd.

Dag 3:

Stap 4: Na 2 dagen voeg je geen water meer toe. In mijn geval zit de pot ook vol 😉 Het voer begint nu een beetje zuur te ruiken, dat wil zeggen dat de fermentatie is gestart. Als ik jou was dan zou ik het voer nu niet meer in de keuken laten staan. Je hoeft nu niks meer te doen! Je zou eventueel alvast wat aan je kippen kunnen geven, maar wachten tot morgen is nog beter.

Voer fermenteren kippen
Kippenvoer fermenteren

Dag 4:

Stap 5: Vandaag is het gefermenteerde voer klaar! Het ruikt zurig en is heel luchtig als je er door heen schept. Spannend moment vandaag, je kippen mogen proeven. Het kan zijn dat ze moeten wennen aan de nattigheid van het voer, maar de meeste kippen zullen het heerlijk vinden. Je kunt het nu nog 2 dagen bewaren.

Kippenvoer fermenteren

Dit ziet er toch heerlijk uit 😉 Ik vind de geur best intens.

Stap 6: Wil je een nieuwe portie maken? Schep dan 1 eetlepel van het gefermenteerde voer bij de nieuwe portie bij stap 1. Zo gaat het fermenteren een stuk sneller en is het waarschijnlijk al na 2/3 dagen klaar.

Overige informatie

De hele week door gefermenteerd voer geven
Lusten je kippen geen legkorrel, maar wil je wel graag dat ze de goede voedingsstoffen binnen krijgen? Grote kans dat ze de gefermenteerde variant fantastisch vinden! Als je 4 bakken hebt, dan kun je de hele week door gefermenteerd voer geven. Vul iedere dag een nieuwe bak en je hebt een door draai systeem. Vergeet de pot niet goed af te spoelen voordat je hem opnieuw vult om schimmelvorming te voorkomen.

>Wil je een nieuwe portie maken? Schep dan 1 eetlepel van het gefermenteerde voer bij de nieuwe portie bij stap 1. Zo gaat het fermenteren een stuk sneller en is het waarschijnlijk al na 2/3 dagen klaar.

Mijn kippen willen het niet eten, wat nu?
Kippen zijn echte gewoontedieren, die niet graag iets nieuws doen of proberen. Je kunt iets wat ze heel erg lekker vinden (gekookt eitje, nutriwormen) op het gefermenteerde voer gooien zodat ze 'per ongeluk' in aanraking komen met het gefermenteerde voer. Grote kans dat ze het vervolgens heerlijk vinden! Net zoals bij mensen, moeten kippen soms ook even wennen aan een andere smaak.

Eetsmakelijk voor je kippen gewenst!

Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken:
1. Steenfeldt, S, et al: Effect of feeding silages or carrots as supplements to laying hens on production performance, nutrient digestibility, gut structure, gut microflora and feather pecking behaviour. Journal of British Poultry Sciences, 2007.
2. Engberg et al: Fermented feed for laying hens: effects on egg production, egg quality, plumage condition and composition and activity of the intestinal microflora. National Library of Medicine, 2009.
3. Beal, Niba et al: Potential of bacterial fermentation as a biosafe method of improving feeds for pigs and poultry'. African Journal of Biotechnology, 2009.
4. McDonald, Debra, PhD: Nutritional Considerations. Clinical Avian Medicine, 2014.
5. Kirk C. Klasing , BS, MS, PhD: Nutritional Requirements of Poultry. University of California, 2022.
6. Bruce Stewart-Brown : Feeding Methods in Poultry. Perdue Farms, 2022.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!