Dwangvoeren bij kippen

Veel zieke kippen gaan niet dood door een ziekte, maar doordat ze verhongeren. Een zieke kip kan zich zo slecht voelen dat ze niet meer zelf eten en drinken. Hierdoor raken ze snel verzwakt en lukt het ze niet om de ziekte te overwinnen. Om je kip te helpen, kun je gaan dwangvoeren. Dit wil zeggen dat je het voer (en water) onder dwang naar binnen brengt. Dit klinkt heel vervelend, maar het valt echt mee. Dwangvoeren kan het leven van je kip redden. Het is vooral bedoeld om je kip op kracht te laten komen en een steuntje in de rug te geven. Normaal gesproken gaat de kip vervolgens na enkele dagen weer zelf eten en drinken.

Ons advies om je kip te dwangvoeren:

1. Zet de kip in een rustige ruimte, weg van de andere kippen. Het liefst bij een temperatuur tussen de 15 / 20 graden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een kartonnen doos of een honden bench gebruiken. Dit doe je zodat jij de kip makkelijker kan dwangvoeren en zodat de kip alle rust (en warmte) heeft om te herstellen. Zet ook voer en water in het hok, voor het geval de kip weer zelf gaat eten en drinken. Ga de kip nu geen snacks geven! Het is belangrijk dat ze alleen hoogwaardig voer krijgen nu (het papje hieronder of legkorrel)

Zieke kip

Zet de kip apart met voer en water. Als ondergrond zijn puppy training pads of kranten handig, die kun je gemakkelijk iedere dag verschonen zodat het niet gaat stinken.

2. Maak een papje van een gekookt ei, legkorrel en multivitamine. Je kunt dit papje één dag gebruiken, dus maak niet te veel. Doe het gekookte ei en de legkorrel in een bakje en prak het ei kapot met een vork. Voeg nu een beetje water toe en roer het door. Voeg nu ook 5 ml Multivitamin toe. Door het prakje een paar minuten te laten staan, wordt het dikker en kun je het gemakkelijker toedienen. Het is de bedoeling dat je het straks in brokken tussen je vinger kan vasthouden. Als je geen Multivitamin in huis hebt, dan kun je dit weglaten.

Kip dwangvoeren stap voor stap

3. Leg ook een spuitje klaar met daarin het product waarmee je de kip behandeld. Behandel je de kip voor een ziekte zoals coccidiose, een luchtweginfectie of iets anders? Doe dan het daarvoor bestemde product in het spuitje. Weet je nog niet wat er aan de hand is? Geef dan in ieder geval Pijnstilling. Pijnstilling verzacht de pijn zodat je kip zo snel mogelijk weer zelf gaat eten of drinken. Je kunt het ook beide na elkaar geven, maar ga de producten niet mengen.

Pijnstilling voor kippen

4. Zet als laatste een bakje water klaar. Je gebruikt het spuitje van het product uit stap 3 om straks het water in te doen.

5. Nu gaat het dwangvoeren echt beginnen. Het is fijn om iemand te hebben die je alle spullen kan aangeven. Pak je kip en zet de kip bij jou op schoot. Begin met het dwangvoeren van het product waarmee je behandeld. Doe de snavel open en spuit het beetje voor beetje in de bek (ongeveer 1 ml per slok) Geef je kip even de tijd om te slikken en doe het spuitje niet te diep in de bek. Het is de bedoeling dat de kip het zelf doorslikt. Probeer vervolgens minimaal 5 ml water te geven. Het kan zijn dat het minder soepel gaat dan in het filmpje, of misschien slikt je kip helemaal niet. Probeer het even vol te houden en probeer het anders na het voeren nog eens. Het kan gebeuren dat je kip zich een beetje verslikt. Dit kun je zien doordat ze niezen/hoesten. Dit is niet erg en kan gewoon gebeuren.

6. Na Pijnstilling en het water geef je het papje van voer. Probeer zoveel als mogelijk te geven. Zie hieronder hoe je dat kan doen.

7. Probeer dit 3 keer per dag te doen en laat de kip verder zoveel als mogelijk met rust. Wil je het hok verschonen? Vraag dan aan iemand om dit te doen als jij aan het dwangvoeren bent, zodat de kip verder niet gestoord hoeft te worden.

8. Ga net zo lang door tot de kip weer zelf begint te eten en te drinken. Heb je vragen of vind je het toch wel heel spannend? Stuur mij dan gerust een berichtje, dan kijk ik met je mee 🙂

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Stuur ons dan gerust een whatsapp berichtje, dan kijken we met je mee!