Diatomeeënaarde voor kippen: wel of geen goed idee?

Diatomeeënaarde is bekend onder kippenhouders omdat het ervoor zorgt dat mijten en luizen uitdrogen en sterven. Het is zo effectief omdat het een scherpe stof is met vlijmscherpe randen. Als mijten en luizen de stof inademen dan wordt hun lichaam als ware doorgesneden en droogt het de mijt en luis direct uit. Perfect zou je denken, maar toch zou ik diatomeeënaarde niet aanraden in de buurt van je kippen! Hieronder lees je waarom.

Diatomeeënaarde staat bekend als een natuurlijk product om mijten en luizen te bestrijden. Maar dit wil niet zeggen dat het veilig is voor je kippen. De fabrikanten van diatomeeënaarde waarschuwen om de stof te gebruiken als er stofvorming plaats vind en als het ingeademd kan worden. Ze geven aan dat je dan een overall, veiligheidsbril en een mondmasker moet dragen als je diatomeeënaarde gebruikt. Maar in het kippenhok is er zeker sprake van stofvorming en kippen kunnen natuurlijk geen mondmasker op doen.

Mijn kip is benauwd

Ademhalingsproblemen komen bij kippen veel voor.

2 belangrijke redenen waarom wij diatomeeënaarde niet aanraden:

1. Het beschadigt het ademhalingsstelsel van je kip.
In het hok of in de ren van je kippen: overal is de kans op stofvorming groot. Diatomeeënaarde is heel licht en waait daardoor gemakkelijk omhoog. Als je diatomeeënaarde in het hok strooit en een kip vliegt op stok, wordt er al een kleine stofwolk veroorzaakt. Je kunt op die manier niet voorkomen dat kippen de stof inademen. Als je kippen diatomeeënaarde inademen dan kan de stof tot diep in het ademhalingsstelsel doordringen. Eenmaal in het ademhalingsstelsel beschadigt het de longen, veroorzaakt het littekenweefsel op de longen én beschadigt het de trilhaartjes van je kip. Je wil dus absoluut niet dat je kippen diatomeeënaarde inademen! Verschillende onderzoeken laten zien dat diatomeeënaarde bij mensen kanker en chronische longziektes kan veroorzaken. En dan te bedenken dat het ademhalingsstelsel van kippen nog veel gevoeliger is dan die van ons.

Bij het nemen van een stofbad komt veel stof vrij. Als je diatomeeënaarde aan het stofbad toevoegt is de kans dus heel groot dat je kippen het ook inademen.

De luchtpijn van een kip is bekleed met trilhaartjes. Dit zijn hele kleine haartjes die de hele tijd trillen. Hierdoor houden ze ziekteverwekkers en stofdeeltjes tegen. Als de trilhaartjes beschadigd raken dan kunnen de trilhaartjes de ziekteverwekkers niet meer goed tegenhouden. De trilhaartjes in de luchtpijp hebben dus een hele belangrijke functie voor de gezondheid van een kip.

2. Diatomeeënaarde zorgt dat het immuunsysteem niet goed kan functioneren.
De huid is het grootste orgaan van het immuunsysteem van een kip. De huid is de 1e plek waar ziekteverwekkers buiten worden gehouden. Een ander belangrijk onderdeel van het immuunsysteem zijn de slijmvliezen in de snavel, de cloaca, de ogen en de oren. Al deze onderdelen houden ook ziekteverwekkers tegen. Diatomeeënaarde droogt deze plekken uit waardoor de goede bacteriën worden verstoord. Hierdoor kan het immuunsysteem niet actief reageren en word je kip kwetsbaarder voor ziekteverwekkers en ziektes.

Kip zit bol

Iets om over na te denken: Als Diatomeeënaarde zo goed werkt om mijten en luizen door te snijden en uit te drogen, wat doet dit dan met het ademhalingsstelsel van je kippen?

Je kunt diatomeeënaarde wel op een andere manier gebruiken.
Wat je wel zou kunnen doen, is de kippen met diatomeeënaarde behandelen op het moment dat je luizen en mijten gesignaleerd hebt. Dat kun je doen door wat diatomeeënaarde in een plastic zak doen. Vervolgens zet je de kip in de zak en houdt je de kip bij de nek vast. Daarna beweeg je de zak heen en weer waardoor er een stofwolk ontstaat in de zak. Op die manier zorg je ervoor dat de kip onder diatomeeënaarde komt te zitten, zonder dat het in de luchtwegen terecht komt.

Kippen en diatomeeënaarde

Kip in een plasticzak met diatomeeënaarde om mijten te doden.

Andere manieren om mijten & luizen te doden
Mijt & luis is het natuurlijke product van De Kippenclub om mijten en luizen bij je kippen te voorkomen en bestrijden. De luizen en mijten die het bloed van je kip zuigen krijgen Mijt & luis binnen, waardoor ze uitdrogen en dood gaan. Je kunt dit zowel gebruiken als er een plaag is als om een plaag te voorkomen! Je kunt Mijt & luis direct in de nek of onder de vleugels van de kip aanbrengen, maar Mijt & luis kan ook door het drinkwater.

Mijten en luizen bij kippen

Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken:
1. Damerow, Gail: The Chicken Health Handbook. Storey, 2015.
2. KJ Theodore: The Dirt on Diatomaceous Earth. Shagbark Farms, 2019.
3. Occupational Safety and Health Administration: Crystalline Silica Exposure. Health Hazard Information, 2002.
4. Bunch, T. R.; Bond, C.; Buhl, K.; Stone, D.: Diatomaceous Earth. National Pesticide Information Center. Oregon State University, 2013.
5. Bennet, D., et al: Effect of diatomaceous earth on parasite load, egg production and egg quality of free-range organic laying hens.. Journal of Poultry Science, 2011.
6. Maurer, V. and Perler, E: Silicas for control of the poultry red mite. Joint Organic Congress, 2006.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!