Typische symptomen bij kippen met coccidiose zijn: ineengedoken, niet actief, opgezette veren, verkleurde of bloederige mest, minder eten en minder drinken, mager worden, de kam en lellen worden bleker en kleiner, Bij kuikens komen daar nog andere symptomen bij zoals: langzame/geen groei, veel diarree, veel sterfgevallen. Aan de hand van de symptomen kun je vermoeden dat je kip coccidiose heeft. Om dit 100% zeker te weten kun je een mestonderzoek doen bij de dierenarts. Je levert dan wat mest in bij de dierenarts en die kijkt vervolgens hoeveel coccidiose eitjes (oöcysten) er in de mest zitten. Als je kip coccidiose heeft, dan wil dat zeggen dat een gevoelige kip teveel coccidiose eitjes heeft binnengekregen. In dit artikel lees je wat jij kan doen als je kip coccidiose heeft.
Coccidioses is het natuurlijke product van De Kippenclub om coccidiose bij je kippen te voorkomen en bestrijden. Coccidioses doodt coccidiose eitjes en voorkomt dat je kippen ziek worden door coccidiose. Daarnaast zorgt de mix van plantenextracten en etherische oliën ervoor dat het immuunsysteem van de kip een boost krijgt. Je kunt Coccidioses gewoon toevoegen aan het drinkwater, ook bij kuikens. Coccidioses werkt heel snel, kijk hier onder maar eens.
De linker foto stuurde de mevrouw om te vragen voor advies, en al na 2 dagen behandelen met Coccidioses was de mest zoals op de rechter foto!
Kippen zijn gevoelig als ze:
> Een kuiken zijn,
> Een verminderde weerstand hebben door de rui of door een andere ziekte,
> Nog niet eerder met coccidiose in aanmerking zijn geweest,
> Slechte, onvolledige voeding krijgen.
Wat gebeurt er in het lichaam van een kip bij een coccidiose besmetting?
Op dat moment zijn coccidiose parasieten zich razendsnel aan het voortplanten in de darmen van je kippen. Deze parasieten beschadigen het darmvlies waardoor er bloedingen en littekens ontstaan. Op de plek van de littekens, kunnen de kippen het hele leven lang geen voedingsstoffen meer opnemen. Hierdoor raken kippen, en vooral kuikens, verzwakt en kunnen ze doodgaan. Maar de parasiet veroorzaakt ook een lagere weerstand waardoor de kippen gevoeliger zijn voor andere ziektes en infecties. Na een heftige coccidiose besmetting kunnen de darmen van kippen blijvend beschadigd raken. Hierdoor kan een kip nooit een echt goede weerstand opbouwen of net zoveel eieren leggen als een kip met onbeschadigde darmen. Het is dus heel belangrijk om snel en actief te handelen, voordat je kippenhok en ren in een coccidiose paradijs veranderd.
Hier kun je goed zien wat Coccidiose doet met een (in dit geval) kuiken. Deze kuikens zijn even oud en komen uit hetzelfde nest, maar de rechter is veel kleiner.
Hoe coccidiose razendsnel al je kippen besmet:
1. Een besmette kip poept coccidiose eitjes uit. Deze eitjes moeten 1 tot 3 dagen rijpen, voordat ze andere kippen kunnen besmetten.
2. Een andere kip krijgt de eitjes binnen, door te eten of drinken uit een plek waar rijpe eitjes liggen, zoals de voer/waterbak, waterplassen, of door van de grond te eten.
3. De eitjes worden door de spiermaag van de kip opengemaakt, waardoor ze beginnen te ontwikkelen.
4. De eitjes nestelen zich in de darmwand en groeien daar door tot ze zelf nieuwe eitjes kunnen leggen.
5. Die eitjes poept de kip vervolgens uit, ongeveer 4 tot 7 dagen na de eerste besmetting.
💩 Via de poep verspreiden ze zich in de bodem, het strooisel, het voer, het water en door de door de voeten van vogels, knaagdieren, insecten en menselijke verzorgers.
<br>Op deze manier kan het binnen krijgen van één besmet eitje zorgen voor tienduizenden tot zelfs honderdduizenden nieuwe eitjes. Deze eitjes kunnen allemaal weer nieuwe infecties veroorzaken. Dat maakt coccidiose zo hardnekkig als er eenmaal één kip besmet raakt. Als er kippen dood gaan of herstellen van de infectie, neemt het aantal eitjes dat wordt uitgepoept af, maar nooit helemaal tot 0 omdat de eitjes jaren lang kunnen overleven.
Hoe meer besmette eitjes een kip binnenkrijgt, des te groter de schade is die in de darmwand wordt veroorzaakt. Je kunt niet voorkomen dat kippen rijpe eitjes binnen krijgen, doordat coccidiose niet uit de omgeving kan worden verwijderd. Daarom is het beheersen van rijpe eitjes het belangrijkste voor de gezondheid van je kippen.
In 7 stappen voorkomen dat het hok een coccidiose paradijs wordt:
1. Gebruik Coccidioses: dit doodt de coccidiose eitjes (oöcysten)
Coccidioses is het natuurlijke product van De Kippenclub om coccidiose bij je kippen te voorkomen en bestrijden. Coccidioses doodt coccidiose eitjes en voorkomt dat je kippen ziek worden door coccidiose. Daarnaast zorgt de mix van plantenextracten en etherische oliën ervoor dat het immuunsysteem van de kip een boost krijgt. Je kunt Coccidioses gewoon toevoegen aan het drinkwater, ook bij kuikens.
Klik hier voor meer informatie over Coccidioses of om het product te bestellen.
2. Houd de voer- en drinkbakken schoon
Het is bij een coccidiose besmetting belangrijk om te voorkomen dat er mest en strooisel in de voer- en drinkbakken komt. Dit kun je voorkomen door ze hoger op te hangen of hoger neer te zetten op bijvoorbeeld een steen. Als er toch mest of strooisel in zit, maak de bakken dan schoon met kokend water. Giet hiervoor kokend water (>60 graden) over de bakken heen, iedere dag, minimaal twee weken lang. Om te voorkomen dat er veel gepoept wordt op de plekken rondom de eet en drink plekken, kun je de voer- en drinkbakken het best zo vaak mogelijk verplaatsen. Op deze manier voorkom je dat er een mest opstapeling komt.
3. Vervang je bodembedekker voor brekerzand
Protozoa parasieten houden van een vochtige omgeving. Het is dus heel belangrijk dat de bodembedekker in het nachthok droog blijft. Vochtige plekken zijn de perfecte broedplaats voor coccidiose om zich voort te planten. Zand vermindert coccidiose problemen omdat de parasieten een warme, vochtige omgeving met zuurstof nodig hebben. Dit alles is zand niet, in tegenstelling tot veel gebruikte bodembedekkers zoals stro, zaagsel en dennenkrullen. Verbrand je oude bodembedekker of breng het naar een afval locatie. Houd het niet dicht bij je huis, want dan is de kans groot dat andere dieren zoals vogels de coccidiose later weer in de ren brengen.
Brekerzand, de ideale bodembedekker om verspreiding van coccidiose te voorkomen.
4. Geef kippen én kuikens goed compleet voer.
Lees hier meer over goede voeding voor kippen.
5. Verwijder alle natte plekken met modder in de ren.
Coccidiose kan ontzettend lang overleven in modder en waterplassen. Als kippen dan door de modder lopen of uit het water van de plas drinken, kunnen ze snel weer besmet raken. Houd kippen daarom ook niet samen met watervogels, want watervogels maken snel modder. Vul de plekken waar modder en plassen ontstaan op met brekerzand, dan kan het water gemakkelijker af worden gevoerd.
6. Gebruik mestplanken zodat je de verspreiding van eitjes voorkomt.
Een mestplank is een plank onder de stok die de mest opvangt als de kippen op stok zitten. Door kranten op de mestplanken te leggen kun je iedere ochtend heel gemakkelijk de mest verwijderen, simpelweg door de kranten uit het hok te pakken en er nieuwe kranten op te leggen.
Zo makkelijk is het om het hok te verschonen als je mestplanken gebruikt. Het duurt echt minder dan één minuut!
Een mestplank heeft de volgende onmisbare voordelen:
> Je voorkomt dat in de nacht uitgepoepte coccidiose eitjes kunnen rijpen. De eitjes hebben namelijk 1 tot 3 dagen nodig om te rijpen voordat ze besmettelijk zijn. Als jij iedere dag de kranten ververst, voorkom je dat de eitjes besmettelijk raken en opgenomen kunnen worden door je kippen.
> Het zorgt ervoor dat een groot gedeelte van het vocht wordt verwijderd, want kippenmest bestaat voor 85% uit vocht! Coccidiose houd van een vochtige omgeving om in te groeien, dus dat wil je echt voorkomen.
> Je kunt het verloop van de besmetting heel goed in de gaten houden. Kippenmest is ontzettend belangrijk om de gezondheid van je kippen te kunnen beoordelen. Met een mestplank kun je de mest heel goed en gemakkelijk controleren, het gaat zelfs automatisch als je de krant ververst. Vaak slapen kippen op dezelfde plek, dus je kunt zo zien welke kip er nog diarree heeft en hoe er ze er aan toe zijn.
> De kippen lopen niet door de mest, waardoor ze minder in aanraking komen met de besmette mest.
7. Creëer meer ruimte als je plek hebt.
Het beheersen van coccidiose is makkelijker bij kippen die veel scharrel ruimte hebben. Een grotere ruimte zorgt ervoor dat niet meteen alle kippen besmet raken. Het zou helemaal mooi zijn als je de kippen na behandeling op een ander stuk grond kan zetten, maar die mogelijkheid zou wel heel uniek zijn.
Wil je weten hoe je coccidiose in het vervolg kan voorkomen? Klik dan hier.
Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken:
- Kathy Shea Mormino: The chicken chick’s guide to backyard chickens. Verenigde Staten, 2017.
- Damerow, Gail: Hatching And Brooding Your Own Chicks. Storey, 2013.
- P. E. Kaufman: Internal parasites of poultry. University of Florida, 2019.
- Gino Lorenzoni: Managing Chicken Coccidiosis in Small Flocks During Summer. Poultry Science and Avian Health, 2022.
- Abiodun Joseph Fatoba and Matthew Adekunle Adeleke: Diagnosis and control of chicken coccidiosis: a recent update. Pudmed Central, 2018.
- Belli SI, Smith NC, Ferguson DJ: The coccidian oocyst: a tough nut to crack! Trends Parasitol. 2006.