Bumblefoot bij kippen behandelen stap voor stap

Als je een zwarte punt ziet in de voetzool of rond de tenen van je kip, dan heeft je kip waarschijnlijk Bumblefoot. Het kan zijn dat de voetzool en/of de tenen ook gezwollen zijn. Bumblefoot is een abces in de voetzool, waardoor een kip kreupel gaat lopen. Dit kan ontstaan als een kip een wondje krijgt in de voetzool door te scharrelen in een harde ondergrond, te hard naar beneden springen van een te hoge zitstok of verkeerde bodembedekking. Er ontstaat een Bumblefoot als de stafylokokken bacterie binnen kan dringen in het wondje. Meestal begint een Bumblefoot op te vallen als de kip mank begint te lopen. De poot kan er opgezwollen uitzien en warm aanvoelen. Aan de onderkant zie je een knobbel zitten, met daarop meestal een zwarte punt. Deze knobbel kan zowel hard als zacht zijn. Als de knobbel zacht voelt dan zit de infectie er nog niet zo lang. Als de knobbel hard voelt dan zit de infectie er al een tijdje.

Bumblefoot behandelen

Links op dag 1, rechts al na 5 dagen behandelen (Infectie weg door het drinkwater en 2 voetenbadjes) Je ziet dat de stafylokokken bacterie er al flink uit is getrokken!

Let op: het behandelen van bumblefoot kan in de meeste gevallen thuis, maar het is veel werk en je bent er lang mee bezig. In de meeste gevallen kun je de infectie verwijderen zonder dat er een operatie nodig is. Als het zelf niet lukt of als je er niet zo lang mee bezig wil zijn, dan kan de dierenarts de infectie er ook operatief uitsnijden.

Ons advies om bumblefoot te behandelen: zonder snijden!

> Bumblefoot wordt veroorzaakt door de stafylokokken bacterie. Infectie weg pakt deze bacterie zowel inwendig (door het drinkwater) als uitwendig (voetenbadje) aan.
Bumblefoot behandelen stap voor stap
1. Doe Infectie weg in het drinkwater. Gebruik dit 14 dagen achterelkaar. Maak iedere dag een nieuw mengsel en gebruik een verhouding van 10 ml op 1 liter water.
2. Doe je kip 1 keer per 48 uur (om de dag) voor 10 tot 20 minuten in een badje met Infectie weg. Gebruik de verhouding 5 ml Infectie weg op 1 liter water. Je kunt dit doen door je kip te pakken als ze in het nachthok zitten ‘s avonds, dat is het makkelijkste. Als je meerdere kippen hebt met een Bumblefoot kun je ze prima bij elkaar in het badje zetten.

Deze kip geniet van haar voetenbadje 😉

Bumblefoot bij kippen behandelen

Je kunt ook een speciale bak maken om het voetenbadje makkelijker te maken.

3. Schrob nu zachtjes met een oude tandenborstel over de zwarte korst. Hiermee haal je het vuil weg en wordt de korst langzaam dunner.
4*. Optie: Om het proces te versnellen kun je jodium op de Bumblefoot aanbrengen. Dit kun je doen met jodium zalf of met een jodium oplossing. De jodiumoplossing kun je aanbrengen door een gaasje te vouwen en dit doordrenkt met jodium op de wond leggen. Verbind de poot daarna met zelfklevend verband. Je kunt het zelfklevende verband in stroken knippen zodat je het gemakkelijker kan verbinden. Vervang het verband na ieder voetenbadje (dus om de dag)
Bumblefoot behandelen stap voor stap
5. Nadat je Infectie weg 14 dagen lang in het drinkwater hebt gedaan, ga je vervolgens over naar 2 keer in de week. Je doet dan dus 2 achtereen lopende dagen per week Infectie weg in het drinkwater. Gebruik nog steeds de dubbele dosis (10 ml per liter water)
6. Je zult zien dat de pit wegtrekt uit de voet en dat er een gezonde poot zonder zwelling en zonder pit overblijft!
Bumblefoot behandelen zonder snijden

Je ziet de infectie uit de poot verdwijnen!

7. Houdt de poot de komende maanden nog goed in de gaten en blijf de komende maanden nog Infectie weg in het water geven (2 dagen per week) De huid op de poot blijft nog wat kwetsbaar en daardoor gevoeliger voor wondjes.
Oorzaak van Bumblefoot:
Bumblefoot begint met een wondje aan de poot. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld naar beneden te springen van een hoge zitstok, scharrelen op een harde ondergrond zoals beton of door splinters aan de stok of in de bodembedekking. Er ontstaat een blauwe plek of een snee waardoor de stafylokokken bacterie kan binnen dringen. De stafylokokken bacterie komt voor op de huid of op de slijmvliezen van een kip. Normaal gesproken is dit een goede bacterie die de weerstand van de kip beschermt tegen andere infecties. Maar als je kip een wondje heeft dan kan de bacterie een infectie veroorzaken. Als meerdere kippen in jouw tuin Bumblefoot hebben dan wil dit zeggen dat er veranderingen nodig zijn in het hok. Als er maar één kip is met Bumblefoot dan is dit waarschijnlijk het gevolg van een ongelukje.
Bumblefoot bij kippen

Verschillende varianten van bumblefoot bij kippen.

Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken:
1. R Heidemann Olsen et al: Characterization of prevalent bacterial pathogens associated with pododermatitis in table egg layers Avian Pathology, 2018.
2. Catherine Dunyach-Remy, Christelle Ngba Essebe , Albert Sotto, Jean-Philippe Lavigne: Staphylococcus aureus Toxins and Diabetic Foot Ulcers: Role in Pathogenesis and Interest in Diagnosis. Toxins, 2016.
3. Schoemaker, N. J., & van Zeeland, Y. R.: Pododermatitis in Birds and Small Animals. 8th World Congress of Veterinary Dermatology, 2016.
4. Tonda-Turo, C., et al: Porous CS based membranes with improved antimicrobial properties for the treatment of infected wound in veterinary applications. Materials Science and Engineering, 2016.
5. T. Tabler. What Causes Footpad Dermatitis in Poultry. Mississippi State Univesity Extension, 2014.
6. I. de Jong. J. van Harn. Management Tools to Reduce Footpad Dermatitis in Broilers. Avigen Incl, 2012.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!