Als je een zwarte punt ziet in de voetzool of rond de tenen van je kip, dan heeft je kip waarschijnlijk Bumblefoot. Het kan zijn dat de voetzool en/of de tenen ook gezwollen zijn. Bumblefoot is een abces in de voetzool, waardoor een kip kreupel gaat lopen. Dit kan ontstaan als een kip een wondje krijgt in de voetzool door te scharrelen in een harde ondergrond, te hard naar beneden springen van een te hoge zitstok of verkeerde bodembedekking.
Er ontstaat een Bumblefoot als de stafylokokken bacterie binnen kan dringen in het wondje. Meestal begint een Bumblefoot op te vallen als de kip mank begint te lopen. De poot kan er opgezwollen uitzien en warm aanvoelen. Aan de onderkant zie je een knobbel zitten, met daarop meestal een zwarte punt. Deze knobbel kan zowel hard als zacht zijn. Als de knobbel zacht voelt dan zit de infectie er nog niet zo lang. Als de knobbel hard voelt dan zit de infectie er al een tijdje.
Verschillende varianten van bumblefoot bij kippen.
Oorzaak van Bumblefoot: Bumblefoot begint met een wondje aan de poot. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld naar beneden te springen van een hoge zitstok, scharrelen op een harde ondergrond zoals beton of door splinters aan de stok of in de bodembedekking. Er ontstaat een blauwe plek of een snee waardoor de stafylokokken bacterie kan binnen dringen. De stafylokokken bacterie komt voor op de huid of op de slijmvliezen van een kip. Normaal gesproken is dit een goede bacterie die de weerstand van de kip beschermt tegen andere infecties. Maar als je kip een wondje heeft dan kan de bacterie een infectie veroorzaken. Als meerdere kippen in jouw tuin Bumblefoot hebben dan wil dit zeggen dat er veranderingen nodig zijn in het hok. Als er maar één kip is met Bumblefoot dan is dit waarschijnlijk het gevolg van een ongelukje.
Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken: 1. R Heidemann Olsen et al: Characterization of prevalent bacterial pathogens associated with pododermatitis in table egg layers Avian Pathology, 2018. 2. Catherine Dunyach-Remy, Christelle Ngba Essebe , Albert Sotto, Jean-Philippe Lavigne: Staphylococcus aureus Toxins and Diabetic Foot Ulcers: Role in Pathogenesis and Interest in Diagnosis. Toxins, 2016. 3. Schoemaker, N. J., & van Zeeland, Y. R.: Pododermatitis in Birds and Small Animals. 8th World Congress of Veterinary Dermatology, 2016. 4. Tonda-Turo, C., et al: Porous CS based membranes with improved antimicrobial properties for the treatment of infected wound in veterinary applications. Materials Science and Engineering, 2016. 5. T. Tabler. What Causes Footpad Dermatitis in Poultry. Mississippi State Univesity Extension, 2014. 6. I. de Jong. J. van Harn. Management Tools to Reduce Footpad Dermatitis in Broilers. Avigen Incl, 2012.
Misschien vind je dit ook interessant:
Cookies
Om je ervaring op mijn website te verbeteren maak ik gebruik van cookies.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.