Bloedluizen behandelen, stap voor stap

Bloedluizen, bijna iedere kippenhouder heeft er wel eens mee te maken gehad óf krijgt ermee te maken. Deze kriebelbeestjes behoren tot het natuurlijke ecosysteem in iedere tuin. Ze komen in je tuin door mee te reizen met wilde vogels of andere dieren. Het is dus onmogelijk om deze kriebelbeestjes allemaal uit de buurt van je kippen te houden. In dit artikel lees je ons advies om stap voor stap van een bloedluizenplaag af te komen.

Belangrijk om te weten:
> Bloedluizen zijn parasieten die aan de buitenkant van de kip leven en zich voeden met hun bloed.
> Ze zijn lichtgrijs van kleur voordat ze bloed drinken. Als ze eenmaal gegeten hebben en vol bloed zitten, worden ze rood.
> Ze voeden zich 's nachts als je kippen op stok zitten. Ze zitten vooral op de poten, de borst en rond de cloaca.
> Doordat ze bloed drinken bij je kippen krijgen je kippen bloedarmoede, raken ze verzwakt en kunnen ze zelfs dood gaan.

Bloedluizen bij kippen

Bloedluizen opsporen
Bloedluizen zijn zo klein dat je ze met het blote oog bijna niet kan zien. Als het 's ochtends licht wordt, dan verlaten de bloedluizen de kippen en verstoppen ze zich in spleten en kieren van het hok. Daar leggen ze ook hun eitjes. Ze komen pas weer uit die verstopplekken om te eten als het donker wordt. Als je een hele grote plaag hebt dan kunnen de bloedluizen ook overdag op je kippen blijven zitten. In dit geval zullen ze ook op jouw kruipen als jij je kip pakt. Controleer de kippen ’s avonds, omdat de bloedluizen dan actief zijn. Pak een zaklamp en ga op zoek naar kleine stipjes die op/onder de stok of over de wand van het hok kruipen. Kijk ook goed op de kippen zelf, vooral in het gebied rond de cloaca. Kijk ook goed bij de verstopplekjes onder de zitstok. Op de foto's hieronder zie je hoe een bloedluizen plaag eruit kan zien.

Bloedluizen zitten echt in het hok, dus met alleen de kip behandelen kom je er helaas niet!

Bloedluizen
Bloedluizen bij kippen
Bloedluizen bij kippen

Ons advies om een bloedluizenplaag te behandelen

We gaan de bloedluizen aanpakken met Bloedluis gel en met Mijt & luis. Door Bloedluis gel in het hok aan te brengen voorkom je dat de bloedluizen zich kunnen verstoppen in het hok. Dit voorkomt dat er een plaag ontstaat! Als de bloedluizen op de gel lopen dan drogen ze in een hele korte tijd uit. Hierdoor kunnen ze zich niet verstoppen en geen eitjes leggen. Mijt & luis zorgt ervoor dat de bloedluizen die het bloed van je kip zuigen uitdrogen en dood gaan. Dit kan gemakkelijk door het drinkwater. Op deze manier zorg je ervoor dat de bloedluizen zowel in het hok als op je kip geen kans krijgen.

Stap 1: Haal alles uit het nachthok
Haal echt alles uit het nachthok: de bodembedekker, zitstokken, voerbakken en de legnesten. Alles wat eruit kan, moet eruit. Op deze manier ontrafel je zoveel als mogelijk verstopplekjes van de bloedluizen. Je zult zien dat ze vooral op deze plekken zitten namelijk. Gooi de bodembedekker weg in de groene container, leg het dus niet ergens in de buurt neer!

Stap 2: Ga alle kieren en naden langs met de gasbrander
Bloedluizen kunnen niet overleven als ze worden verhit met een temperatuur van minimaal 65 graden. Ga daarom met een gasbrander langs alle kieren en naden. Zie je plekjes waar de bloedluizen zitten? Ga hier dan ook zeker met de gasbrander overheen. Een crème brûlée brander is hiervoor ideaal (€ 1,50 bij de Action)

Bloedluizen behandelen met gasbrander

Stap 3: Maak de vaste onderdelen zoals de zitstokken weer in het hok.

Stap 4: Roer de Bloedluis gel goed door met een garde.

Stap 5: Smeer het hok in met Bloedluis gel
Je kunt de Bloedluis gel met een kwast in het hok aanbrengen. Behandel alle naden en kieren, de zitstokken en de legnesten. Vergeet ook de andere plekken waar de kippen slapen niet!

Stap 6: Laat het hok zoveel als het mogelijk open staan
Dit zodat de Bloedluis gel goed kan drogen. Het is wel al veilig voor je kippen om erin te gaan als het nog nat is, dus als het aan het eind van de dag nog niet droog is, dan is dat geen probleem.

Stap 7: Doe Mijt & luis door het drinkwater
Doe voor 14 dagen achterelkaar Mijt & luis in het drinkwater. De mijten die het bloed van je kip zuigen krijgen Mijt & luis binnen, waardoor ze uitdrogen en dood gaan. Blijf dit vervolgens iedere maand 3 dagen achterelkaar gebruiken ter preventie.

Mijten en luizen bij kippen

Stap 8: Bevestig bloedluisbakjes onder de stok
Om bloedluis tegen te gaan kun je onder de stokken bloedluisbakjes maken. Dit zijn bakjes met olie die voorkomen dat de bloedluizen vanuit het hok bij de kippen kunnen komen. Bloedluizen kunnen niet springen, maar alleen lopen. Maar door olie kunnen ze niet heenlopen; dan komen ze vast te zitten in de olie en gaan ze dood. Dit werkt echter alleen voor bloedluizen, omdat de andere soorten mijten en luizen de hele tijd op je kip blijven zitten. Je kunt hiervoor speciale bloedluisbakjes kopen, maar je kunt ook zwenkwieltjes kopen (dat is op de foto ook gebruikt) Dat heeft hetzelfde effect.

Bloedluisbakjes

9. Zorg voor een goed stofbad, óók tijdens regenachtige dagen
Een stofbad voor kippen is als een douche voor mensen: het maakt schoon. Als kippen de mogelijkheid krijgen dan nemen ze dagelijks een stofbad. Hier nemen ze uitgebreid de tijd voor, een gemiddeld stofbad moment duurt zo 30 minuten! Om een stofbad te kunnen nemen, hebben kippen droog zand nodig. Het droge zand zorgt ervoor dat mijten stikken en dood gaan. Ook tijdens regenachtige dagen hebben kippen een plek met droog zand nodig, want vooral tijdens regenachtige dagen ontstaan uitbraken van luizen, mijten en andere parasieten. Dit komt doordat de kippen geen stofbad kunnen nemen om die kriebelbeestjes van zich af te schudden.

Zand voor in het kippenhok

Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken:
1. P. E. Kaufman: External parasites of poultry. University of Florida, 2019.
2. Susan Burek: Herbal Pest Management. Herbalist Backyard Poultry Magazine, 2011.
3. Susan Burek: A personal Perspective on using DE. Herbalist Backyard Poultry Magazine, 2018
4. Damerow, Gail: The Chicken Health Handbook. Storey, 2015.
5. KJ Theodore: The Dirt on Diatomaceous Earth. Shagbark Farms, 2019.
6. Amy C. Murillo: Mites of Poultry. Veterinary Manual, 2022
7. Eva Wallner-Pendleton: External and internal parasites of poultry. Animal Diagnostic Laboratory, 2015

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!