Bescherm je kippen tegen roofdieren

Wist je dat 60% van de kippenhouders wel eens te maken heeft gehad met roofdieren bij hun kippen? In dit artikel wil ik je waarschuwen. Kippen kunnen gepakt worden door roofdieren, ook in woonwijken! Roofdieren die je kippen kunnen pakken zijn vossen, marters, bunzingen, dassen, wezels, hermelijntjes en tegenwoordig zelfs de wolf. Maar ook roofvogels zoals de havik, buizerd, kiekendief, sperwer, ekster, gaai, kraai kunnen een gevaar zijn voor je kippen. En wist je dat zelfs egels kunnen je kippen kunnen aanvallen? In dit artikel wil ik je laten weten hoe jij je kippen kan beschermen tegen roofdieren.

Wat jij kan doen om je kippen te beschermen tegen roofdieren:

Sluit het nachthok af in de nacht.
Vaak komen roofdieren ’s nachts, omdat het nachtdieren zijn. Als kippen slapen zijn ze een makkelijke prooi. Kippen zien namelijk niks in het donker, waardoor zij zich niet kunnen verweren. Zolang de roofdieren ’s nachts komen, kun je op een makkelijke manier voorkomen dat je kippen gepakt worden. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het nachthok ’s nachts afsluiten. Je kunt het deurtje zelf open en dicht doen, maar er bestaan ook automatische kippendeurtjes.

Automatisch kippendeurtje tegen roofvogels

Heb je nog geen automatisch deurtje, maar wil je er wel 1 aanschaffen? Dan zou ik het automatische deurtje van Omlet aanraden!

Maar let op: roofdieren kunnen ook overdag komen
In tijden dat er nog minder voer beschikbaar is, kunnen roofdieren ook overdag gaan roven. Wil je ook voorkomen dat je kippen overdag worden lastig gevallen door roofdieren? Dan zul je daar een heel goed afgeschermde buitenruimte voor moeten maken. Want de verschillende roofdieren kunnen klimmen, graven, vliegen en het gaas doorbijten als dit niet dik genoeg is..

Een roofdier proef buiten ruimte voldoet aan deze 3 punten:
1. Stevig gespannen nertsengaas: nertsengaas is 1,5 mm dik. Om te voorkomen dat marterachtigen in de ren kunnen komen heeft het gaas een maasgrootte van maximaal 1,5 x 1,5 cm nodig.
2. Volledig overdekt met nertsengaas. Om te voorkomen dat de roofdieren over het hek klimmen of via de bovenkant de buitenruimte invliegen (zoals roofdieren doen) 3. Het gaas is minimaal 50 cm ingraven, om te voorkomen dat de roofdieren er onderdoor klimmen.

Roofdier-proof kippenhok

Het overdekken van de buitenruimte is niet altijd mogelijk omdat het vaak duur is en veel werk vraagt. Maar ook grote bomen die in de buitenruimte staan maken dat overdekken soms helemaal geen optie is.

Afwegingen maken
Persoonlijk vind ik het belangrijker dat mijn kippen veel scharrelruimte hebben dan dat ze in een kleinere ruimte zitten die geheel overdekt is. Het is belangrijk om voor jezelf de voordelen en risico’s af te wegen. Er zijn een aantal alternatieven, maar let op, op deze alternatieven kan niet volledig worden vertrouwd!

> Andere huisdieren zijn goede kuddebewakers: ganzen, geiten, lama’s, ezels, parelhoenders en honden. Maar ook hanen letten goed op en waarschuwen bij gevaar.

Kippen en geiten

> Decoratieve plastic dieren zoals uilen: veel roofdieren hebben schrik voor een uil. Een plastic uil kan ze afschrikken waardoor ze bij je kippen vandaan blijven.

> Muziek of een radio: kan doen lijken alsof er mensen in de buurt zijn. Dit kan roofdieren afschrikken.

> Glimmende materialen in een boom: denk aan cd’s, spiegels en disco ballen die glimmen door de zon. De weerspiegeling van de zon kan dieren afschrikken.

Woont er een egel in je tuin?
Weet dan dat egels steeds moeilijker voedsel kunnen vinden. Je kunt de egel helpen door ze bij te voeren met kattenvoer (droog of nat) en een schaaltje water. Als ze geen honger hebben dan zullen ze de kippen niet aanvallen. Zorg wel dat je kippen niet bij dit schaaltje kunnen, want anders gaan zij het kattenvoer opeten. Geef je kippen geen kattenvoer, dat is veel te zout voor ze.

Zijn egels gevaarlijk voor kippen

Conclusie:
Het nachthok afsluiten in de nacht is de makkelijkste manier om te voorkomen dat je kippen worden gepakt door een roofdier. Maar als je garantie wil dat je kippen niet worden gepakt, dan zul je ook de buitenruimte helemaal roofdier-proof moeten maken.

Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken:
1. Agriculture and Natural Resources: Predators of Poultry. Extension–Veterinary Medicine and Avian Disease Investigation Laboratory, 2018.
2. Lynch, A. and McCann, Y: The diet of the pine marten. Pub. Department of Zoology, 2007.
3. Ambrose-Oji, B: Assessing public and stakeholder attitudes to pine martens. Forest-Research.gov.uk, 2019.
4. Matthews, Susan: An organic chicken farm has become an endless buffet for bald eagles. National Audubon Society, 2016.
5. Damerow, Gail: What's Killing My Chickens? Storey, 2019.

Misschien vind je dit ook interessant:

Gratis e-book over het ideale kippenhok

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Stuur ons dan gerust een whatsapp berichtje, dan kijken we met je mee!