Er zijn steeds meer schimmels en bacteriën die ziektes veroorzaken bij kippen in de tuin. Bacteriële infecties worden vaak verward met een wormen of coccidiose besmetting. Er is zo weinig aandacht voor bacteriële infecties omdat dierenartsen de mest van kippen bijna nooit controleren op bacteriële infecties. Om een bacteriële infecties op te sporen in de mest moet je het namelijk op kweek zetten. Dat kost tijd en is ook een stuk duurder. Als hobby kippenhouder kun je bacteriële infecties herkennen aan de mest. Daarover in dit artikel meer.
Allemaal voorbeelden van typische mest bij bacteriële infecties.
Bacteriële infecties bij kippen
Naast de afwijkende mest kunnen bacteriële infecties hele verschillende symptomen laten zien. Zo kan het gepaard gaan met niezen of benauwdheid. Maar ook minder actief zijn, bol zitten, vieze billen hebben en veel drinken zie je vaak bij een bacteriële infectie. Bacteriële infecties waar je misschien wel eens van gehoord hebt zijn bijvoorbeeld salmonella of E-coli. Hieronder laat ik enkele varianten van een bacteriële infectie en de gevolgen zien.
Belangrijk: Alle ziektes veroorzaakt door bacteriën en schimmels zijn besmettelijk!
Vogelcholera Verschillende varianten van de pasteurella bacterie kunnen vogelcholera veroorzaken. Hierdoor kunnen de kammen, lellen en het gezicht opzwellen.
Sinus ontsteking Maar ook een sinus ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Bij een sinus ontsteking hoopt infectiemateriaal zich op in de holtes. Hierdoor ontstaat een zwelling bij de ogen of in het gezicht. De zwelling bestaat uit Infectiemateriaal. Dit is bij kippen kaasachtig kwa structuur en kan daardoor het lichaam lastig verlaten. Je ziet dat je kip een zwelling krijgt in het gezicht, vaak rond de ogen. Het kan ook zijn dat het hele oog opgezet is waardoor je het oog zelf niet meer ziet.
Bacteriële infectie op de zenuw aanhechting Een bacteriële infectie kan ook uitval verschijnselen laten zien. In dat geval zit de bacteriële infectie op de zenuw aanhechting. Kippen beginnen wankel te lopen of je merkt dat er neurologisch iets niet helemaal goed zit. In het filmpje hieronder zie je Betsy. Ze liet al weken uitval verschijnselen zien, waardoor ze niet of slecht kon lopen en teveel bleef liggen. De baasjes hebben haar wekenlang handmatig in en uit haar hok gehaald en met de hand gevoerd. Vervolgens stuurde de baasjes mij het onderstaande filmpje toe en ik adviseerde ze om Infectie weg te gebruiken, omdat ik een bacteriële infectie op de zenuw aanhechting vermoede. Na 3 dagen Infectie weg gebruikt te hebben kwam Betsy lopend uit haar hok (wat weken lang niet het geval was) Het rechter filmpje is gemaakt 7 dagen na het gebruik van Infectie weg!
Eileiderontsteking Op de afbeelding hieronder zie je een eiconcrement (met daarnaast typische bacteriële infectie mest) Een eiconcrement is het gevolg van een ontsteking in de eileiders. Deze ontsteking wordt een eileiderontsteking genoemd en wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het immuunsysteem van de kip reageert op de ontsteking door te proberen om de infectie af te weren met kaasachtige pus. Dat wat je ziet bij een eiconcrement is dus pus afkomstig uit de eileider van je kip. Als je kip een eiconcrement produceert dan is dat meestal geen goed teken. Tegen de tijd dat er één wordt ontdekt heeft de kip er vaak al langer last van. Zonder dat je het weet kan er inwendig een grote ontsteking zitten. Een eileiderontsteking is de meest voorkomende doodsoorzaak bij legkippen.
Ons advies om een bacteriële infecties bij kippen te behandelen
Ons product Infectie weg werkt heel goed om een bacteriële infectie te behandelen. Het heeft een sterk remmende werking op bacteriën en schimmels. Infectie weg zorgt ervoor dat bacterie (en schimmelgroei) bij je kippen wordt onderdrukt. Het zorgt voor een optimale darmgezondheid en het verhogen van de weerstand. Op die manier krijgt het lichaam van de kip de kans om sterker te worden en de infectie de baas te blijven.
Bacteriën en schimmels komen van nature voor in het lichaam van een kip. Als de weerstand van de kip verminderd door bijvoorbeeld de rui, stress of slecht weer dan kan de bacterie of de schimmel de overhand krijgen. Maar bacteriële infecties kunnen ook verspreid worden door ongedierte zoals ratten en muizen.
Bacteriële infecties voorkomen
Bacteriële infecties zijn niet altijd te voorkomen. De rui, stress en slecht weer zijn allemaal dingen die voorkomen in een 'normaal' kippenleven. Wat je wel kan doen is de omstandigheden in de ren zo maken dat bacteriële infecties niet de kans krijgen om zich voort te planten in de kippenren. Een goede bodembedekker speelt hier een belangrijke rol in. Als bodembedekker in zowel het nachthok als in de ren is zand ideaal. Zand is anorganisch en dus dood materiaal, waardoor bacteriën en schimmels zich er niet in kunnen nestelen. En zand is ook nog eens gemakkelijk schoon te houden, omdat de uitwerpselen er bovenop liggen en er gemakkelijk vanaf kunnen worden geschept.
Heb jij boomschors in de kippenren? Dan wil ik je echt adviseren om dit zo snel als mogelijk uit je ren te halen.. Boomschors is organisch materiaal. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers heel lang overleven in boomschors. Ziekteverwekkers kunnen zich hier zelfs in voortplanten! Hierdoor leven je kippen dus eigenlijk op een omgeving vol met ziekteverwekkers en schimmels, ook al zie je dat op het eerste gezicht niet..
Je kunt Infectie weg ook preventief gebruiken, 2 keer per week, om bacteriële infecties bij de kippen tegen te gaan.
Bronnen voor de wetenschappelijke onderzoeken: 1. Ida Thøfner, Jens-Peter Christensen: Bacterial diseases in poultry. Advancements and Technologies in Pig and Poultry Bacterial Disease Control, 2021 2. Jiaqi Huang: Salmonella phage CKT1 significantly relieves the body weight loss of chicks by normalizing the abnormal intestinal microbiome caused by hypervirulent Salmonella Pullorum.. Poultry Science, 2022. 3. R E Porter Jr: Bacterial enteritides of poultry. Poultry Science, 1998. 4. M. A. Islam, et al: Clinical and laboratory diagnoses of common bacterial diseases of broiler and layer chickens. Faculty of Veterinary Science, 2010. 5. Wijesurendra, Dinidu S., et al: Pathological and microbiological investigations into cases of bacterial chondronecrosis and osteomyelitis in broiler poultry. Avian pathology 46.6, 2017.
Misschien vind je dit ook interessant:
Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!
Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.
Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!