In de zomer van 2015 was het zover: ik ging samenwonen! Op de boerderij van mijn oma kwam een plekje vrij. Daar waar mijn opa en oma 50 jaar geleden voor het eerst gingen samenwonen, was het nu aan ons de eer. Mijn hele leven, op mijn studententijd na, heb ik buitenaf op een boerderij gewoond. Voor mijn 2e verjaardag kreeg ik mijn eerste eigen huisdier; een dwergkonijntje Musti. De liefde voor dieren zat er al vroeg in en is nooit meer weggegaan. Na Musti kwamen er nog veel meer dieren; ganzen, geiten, schapen, konijnen, poezen, parkieten, hamsters en ook een hond. Met veel plezier stond ik iedere dag een uur eerder op om al deze dieren te verzorgen. Wat een gemis was dit toen ik in Wageningen op kamers ging wonen. Zo kaal, leeg en saai.. Op het moment dat we gingen samenwonen op de boerderij van mijn oma, wilde ik zo snel als mogelijk weer dieren om mij heen. En raad eens welke dieren dit werden? Juist, kippen! Lekker makkelijk, niet te veel werk en ondertussen verse eieren. Tenminste, dat dachten we toen..
Wat we toen nog niet wisten..
Ik ben zo iemand die alles voor de dieren perfect voor elkaar wil hebben. Samen met de buurman ontwikkelde ik het ideale kippenhok, waar kriebelbeestjes zoals bloedluizen geen kans krijgen. Het kippenhok was uiteindelijk meer waard dan onze auto, om duidelijk te maken waar mijn prioriteiten liggen 😉 Met een hele mooie kippentuin erbij van 120 vierkante meter. Perfect voor elkaar dus, zou je denken! We kochten 6 kippen van het ras New Hampshire en mijn geluk kon niet op. Tenminste, de eerste paar maanden dan..
Want ook ik hoor bij de één op de 3 hobby kippenhouders waarbij er binnen een half jaar één kip dood is. Ik snapte er niks van, bij al die andere dieren die ik mijn leven al had gehouden was dit nog nooit gebeurd. Vol vraagtekens struinde ik het internet en allemaal boeken af, zonder resultaat. Door de bomen zag ik het bos niet meer door alle tegenstrijdige informatie die ik vond. Ondertussen bleef het slechter gaan met de kip, dus ging ik ermee naar de gespecialiseerde vogelarts..
160 euro verder...
Gelukkig wist de vogelarts al snel wat er aan de hand was. Er werd een röntgenfoto gemaakt die deed bevestigen wat de vogelarts al vermoede: een buikvliesontsteking. Dit is een ontsteking waarbij vocht in de buikholte loopt. In sommige gevallen krijgt de kip hierdoor een opgezette buik, maar bij onze kip was dat niet het geval. De ontsteking groeide in de kip waardoor er aan de buitenkant niks te zien was. Behalve dan dat de kip liep alsof ze dronken was en steeds zwakker werd. We kregen een antibioticakuur mee in de hoop dat de ontsteking op zou lossen.
Mijn complimenten aan de vogelarts, want de diagnose was ontzettend snel gemaakt. Niks niet wachten op doorverwijzingen, daar kan de gezondheidszorg bij mensen nog wat van leren! Helaas hielp de antibioticakuur niet en hebben we de kip alsnog uit haar lijden moeten verlossen. €160 euro verder, kip dood.. En dat terwijl we net 3 maanden kippen hadden. Is het houden van kippen dan echt zo moeilijk? Of hadden we pech? Mijn opa had vroeger ook kippen, maar hij leeft niet meer, dus hem kon ik helaas niet vragen..
Een kip is niet 'maar' een kip!
Op dat moment gaf ik les op een groene middelbare school, waar ook de ene naar de andere kip dood ging. Ik snapte er niks van. Hoe kan het toch dat er zo weinig bekend is over het houden van blije & gezonde kippen?
Inmiddels studeerde ik in Wageningen en ging ik het 3e leerjaar in van de studie 'educatie & kennismanagement in de groene sector'. Ik besloot vanaf dat moment mijn volledige studie in te gaan richten rondom het houden van kippen in je eigen tuin. Want ik voelde aan alles; dit moet anders kunnen. Kippen houden moet leuk en makkelijk zijn, en kippen hoeven niet onnodig te lijden! Een kip is ook een dier, en niet 'maar gewoon een kip'. Want uiteindelijk had ik het idee dat er daarom niet zoveel bekend was over het houden van blije & gezonde kippen. Veel mensen zien een kip 'als maar gewoon een kip'. En ik vind dat het tijd werd dat daar verandering in kwam. Ik heb mij helemaal ondergedompeld in onderwerpen die bijdragen aan het houden van blije & gezonde kippen. Daar hebben ontzettend veel mensen in Nederland, maar ook in het buitenland mij mee geholpen.
Producten van De Kippenclub
Inmiddels ben ik afgestudeerd als 'hobbykippen expert' en wil ik jou helpen om blije & gezonde kippen te kunnen houden in je tuin. Gewoon met praktische, concrete tips waar je meteen mee aan de slag kan. Zonder dat je 160 euro hoeft uit te geven aan een dierenarts, maar ook zonder je kippen aan hun lot over te laten. Want kippen zijn ontzettend leuke dieren die het beste verdienen. Op deze website vind je onder andere een symptoomchecker om te achterhalen wat er met je kip aan de hand is, kun je een gezondheidscheck doen en daarnaast staan er veel andere artikelen die ervoor zorgen dat jij precies weet wat je voor je kippen kan doen.
Met voor mij als hoogtepunt de productenlijn van De Kippenclub, die ik samen met een dierenarts, een chemist en een ervaringsdeskundige heb ontwikkeld, speciaal voor kippen! Op die manier kun je problemen bij je kippen voorkomen én behandelen. Want op deze manier is het houden van blije en gezonde kippen leuk én makkelijk!