De oren van een kip

Er is iets met de oren van mijn kip

Kippen hebben geen oorschelpen waardoor de oren niet opvallen. De oren van een kip zien eruit als een kleine opening aan beide kanten van het hoofd. Het oor is bedekt met een speciaal plukje met veren. Deze veren beschermen het oor. Als je de veertjes aan de kant doet, dan hoor je daar het oor te zien. Dit hoort eruit te zien als een gaatje waar je in kan kijken (de gehoorgang) De oren horen niet verdikt te zijn en er horen geen korstjes of pus in de oren zitten. Naast dat de oren ervoor zorgen dat een kip kan horen, zorgen de oren ook voor het evenwicht. Andere symptomen van een kip met een oorontsteking zijn: het evenwicht verliezen, met de kop schudden, kop scheef houden, veel gapen, minder kraaien als het een haan is, aan het oor krabben. Zien de oren van jouw kip er niet goed uit? Dan is de kans groot dat ze een oorontsteking heeft. Lees hieronder hoe je dit kan behandelen.

Oorontsteking bij kippen:

Als je de gehoorgang van een kip niet kan zien achter de veertjes, betekend dit dat je kip een oorontsteking heeft (Let op, een middenoorontsteking of een binnenoor infectie zijn niet van buitenaf te zien. Deze 2 zijn alleen door een dierenarts vast te stellen) Een oorontsteking wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën of schimmels. Hieronder lees je hoe je de oorontsteking kan behandelen:

~ Zorg dat iemand je kan helpen. In je eentje wordt dit lastig.

1. Maak een oude doek of washand flink nat met lauw water.
2. Houd dit voor 5 minuten tegen het oor van je kip aan. Op die manier wordt de pus zachter zodat je het er gemakkelijker uit kan halen. De pus is kaasachtig kwa structuur.
~ Pus is ontstekingsmateriaal en zal dus erg stinken..
3. Pak een pincet, cocktail prikker of tandenstoker en haal de pus heel voorzichtig uit het oor.
~ Let op: ga niet met wattenstaafjes in het oor, dan duw je de pus verder het oor in.

5. Houdt het de komende dagen goed in de gaten, de kans dat de infectie nog een keer terug komt is reëel. Dit komt doordat de bacteriën en schimmels die de infectie hebben veroorzaakt nog niet meteen onderdrukt zijn.

Bacterie en schimmel dodend middel voor kippen

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!