De ogen van een kip

Er is iets met de ogen van mijn kip

Een gezonde kip heeft heldere, felgekleurde en levendige ogen. De ogen mogen niet droog, ingevallen, gezwollen, troebel, waterig of korstig zijn, en mogen geen luchtbellen of pus bevatten. Kippen hebben een derde ooglid, wat normaal is en over het algemeen niet meer doet dan een mooie foto verpesten. Zien de ogen van jouw kip er anders uit dan normaal? Dan kun je hieronder onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.

De ogen van mijn kip:

Als de ogen van je kip tranen, en er een natte vlek onder het oog van je kip zit, heeft je kip waarschijnlijk een luchtweginfectie. Een luchtweginfectie kan de traanbuis of de neus verstoppen, waardoor de ogen gaan tranen. Lees HIER meer over het behandelen van een luchtweginfectie bij kippen.
Hangende ogen zijn een algemeen ziekteverschijnsel bij kippen. Je kip heeft dan een suffe uitstraling. Er kan van alles aan de hand zijn, het is belangrijk om zo snel als mogelijk de gezondheidscheck bij je kip uit te voeren, om te achterhalen wat de oorzaak is van de hangende ogen. Klik HIER om de gezondheidscheck te doen.
Als je kip een oogontsteking heeft dan zit er etter of pus in het oog. Dit kan veroorzaakt zijn door een luchtweginfectie of doordat de kip een vuiltje in het oog heeft gekregen. Spoel het oogje 2 tot 3 keer per dag met lauw water (of lauwe kamille thee) Als er belletjes in het oogje zitten dan is er sprake van een luchtweginfectie. Snot & slijm helpt om luchtweginfectie aan te pakken.

Gezwollen ogen worden meestal veroorzaakt doordat de holtes van de kip verstopt raken door een luchtweginfectie. Je noemt dit ook wel een sinus ontsteking. HIER lees je meer over het behandelen van een sinus ontsteking.
Belletjes op de ogen is een van de eerste tekenen van een luchtweginfectie. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met de behandeling. Een luchtweginfectie is erg besmettelijk en verergerd snel. Klik HIER voor meer informatie over het behandelen van een luchtweginfectie.
Als je kip bultjes op de ogen en de rest van de kop heeft, dan is ze waarschijnlijk besmet met vogelpokken. Bij vogelpokken ontstaan er wratachtige bultjes op de kop, kam en lellen. Deze bultjes beginnen met een wit/grijze kleur, en worden later zwart. Als de ogen ook geïnfecteerd raken en de kip niks meer kan zien, dan gaat de kip stoppen met eten. Het is belangrijk om de ogen open proberen te houden en de kip te dwang voederen. Van het virus zelf gaan de kippen niet dood, maar wel als ze niet meer kunnen eten en drinken.
Let op: vogelpokken kent ook een natte vorm, ook wel difterie genoemd. Hierbij ontstaan er verdikkingen in de mond of in de slokdarm. Hierdoor kunnen kippen moeilijker voer en water opnemen. Kijk goed in de bek of je hier gele plakkaten ziet. Klik HIER om vogelpokken te behandelen.
Het pokkenvirus blijft heel lang in de omgeving aanwezig, waardoor er snel nieuwe uitbraken kunnen ontstaan. Het virus wordt namelijk verspreid door muggen, maar ook door bloedluizen. Maar kippen kunnen elkaar ook besmetten via wondjes, de ademhaling en de drinkbak. Het virus is niet besmettelijk voor mensen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!