Met Kim de natuur in

Connectie & verbinding met de natuur in jouw tuin.

Hallo gastouder,

Wat leuk dat je op deze pagina kijkt! Samen met gastouderbureau Gemoederlijk mag ik jullie de komende maanden verschillende thema’s met activiteiten aanbieden. Het doel van de thema’s is dat de kinderen een connectie gaan voelen met de natuur onder hun voeten. Je hoeft er dus niet voor naar het bos of naar andere plekken, het kan gewoon thuis in je tuin. Perfect voor op een dag dat je wat minder inspiratie hebt. De activiteiten zijn zo gemaakt dat jij als gastouder zoveel mogelijk mee kan genieten zonder dat je er drukker van wordt. Want het laatste wat we willen is jullie nog meer werk op de hals halen 😉 Je hebt er geen bijzondere dingen voor nodig, we gebruiken zoveel mogelijk ‘huis, tuin en keuken’ spullen. 

Hoe het werkt:

Iedere maand is er 1 thema. Bij ieder thema hoort een filmpje van +/- 10 minuten. De kinderen kunnen dit filmpje zelfstandig kijken, zodat jij even je handen vrij hebt. In het filmpje is geprobeerd om zowel de kleintjes als de grotere kinderen aan te spreken. De meeste activiteiten kunnen bij het gewone dagschema worden uitgevoerd: tijdens het eten of het spelen in de tuin. Op deze pagina staan de verschillende activiteiten uitgelegd + wat je ervoor nodig hebt. Bij de grotere activiteiten is er een apart filmpje, zodat de kinderen zoveel als mogelijk zelf aan de slag kunnen. 

Het thema van deze maand is....

Licht en donker! Licht is heel belangrijk voor ons, want anders dan zouden we niks kunnen zien. Maar hoe kan het eigenlijk dat het ‘s ochtends licht wordt? En hoe kan het dat het ‘s avonds weer donker wordt? Dat leer je in dit thema. Er zijn verschillende activiteiten waarbij het ontdekken van het licht en donker centraal staat.  

Het filmpje bekijken

Hieronder kun je het filmpje bekijken. Het duurt 12 minuten. Tijdens het filmpje hebben de kinderen niks nodig. Je kunt gewoon op play klikken, dan begint en stopt het filmpje vanzelf. Zet wel even je geluid aan.

De Activiteiten

  1. Planten laten groeien in het donker: 
    * Benodigdheden: bloembollen.
    > Zet bloembollen op 2 verschillende plekken neer. Kies 1 plek waar het donker is, en 1 plek waar het licht is. (Bijvoorbeeld 1 binnen in de vensterbank en 1 in een kast) Kijk vervolgens wat er gebeurd! Zorg wel dat het op beide plekken dezelfde temperatuur is en geef ze ook beide water. Het enige verschil moet het licht en het donker zijn. Zo kunnen de kinderen ontdekken wat er gebeurd als planten in het donker zouden moeten groeien. 
  2. Maak het donker in huis, en gebruik allerlei lichtjes: denk aan fietslampjes, zaklampen, gewone lampen, glow in the dark sticks en nog veel meer. Kijk maar eens hoe mooi licht is, en hoe fijn het is dat we dat hebben. 
  3. Zoek buiten naar de zon, de maan en de sterren: kun je ze vinden?
  4. Sensopatisch spel, heel leuk voor baby’s: zie filmpje
    * Benodigdheden: scheerschuim, glow in the dark sticks, tape/plakband, hersluitbaar zakje (leeftijd vanaf 0!)

5. Herken de dierengeluiden + prijsvraag:
Nachtdieren hebben een heel goed gehoor. Hoe zit het met jullie oren? Kunnen jullie herkennen welke dieren geluiden jullie horen in het filmpje hieronder? Stuur de antwoorden van 1 t/m 10 naar: metkimdenatuurin@hotmail.com en wie weet winnen jullie een glow in the dark pakket!

Als jullie vragen hebben dan vind ik het heel leuk om die te beantwoorden via: metkimdenatuurin@hotmail.com

Heel veel plezier en graag tot volgende maand!

Extra filmpje, alleen voor de gastouders

Op bol.com is een heel leuk glow in the dark pakket te bestellen. Het kost €35,-. Hieronder laten we zien wat er allemaal in het pakket zit. Zo kun je kijken of het jouw ook leuk lijkt om een pakket te bestellen voor de kinderen.

Of anders via deze link: https://www.bol.com/nl/nl/p/partizzle-300st-glow-in-the-dark-party-sticks-set-neon-breekstaafjes-glowsticks-feest-verjaardag-versiering-xxl/9200000125066324/?s2a=

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!