Met Kim de natuur in

Connectie & verbinding met de natuur in jouw tuin.

Hallo gastouder,

Wat leuk dat je op deze pagina kijkt! Samen met gastouderbureau Gemoederlijk mag ik jullie de komende maanden verschillende thema’s met activiteiten aanbieden. Het doel van de thema’s is dat de kinderen een connectie gaan voelen met de natuur onder hun voeten. Je hoeft er dus niet voor naar het bos of naar andere plekken, het kan gewoon thuis in je tuin. Perfect voor op een dag dat je wat minder inspiratie hebt. De activiteiten zijn zo gemaakt dat jij als gastouder zoveel mogelijk mee kan genieten zonder dat je er drukker van wordt. Want het laatste wat we willen is jullie nog meer werk op de hals halen 😉 Je hebt er geen bijzondere dingen voor nodig, we gebruiken zoveel mogelijk ‘huis, tuin en keuken’ spullen. 

Hoe het werkt:

Iedere maand is er 1 thema. Bij ieder thema hoort een filmpje van 10 minuten. De kinderen kunnen dit filmpje zelfstandig kijken, zodat jij even je handen vrij hebt. In het filmpje is geprobeerd om zowel de kleintjes als de grotere kinderen aan te spreken. De meeste activiteiten kunnen bij het gewone dagschema worden uitgevoerd: tijdens het eten of het spelen in de tuin. Op deze pagina staan de verschillende activiteiten uitgelegd + wat je ervoor nodig hebt. Bij de grotere activiteiten is er een apart filmpje, zodat de kinderen zoveel als mogelijk zelf aan de slag kunnen. 

Het thema van deze maand is....

Kikkers! Misschien denk je dat vogels de eerste dieren in de natuur zijn die beginnen met het leggen van eitjes. Maar dat is niet zo! De bruine kikker is namelijk een van de eerste diersoorten in de natuur die nu al begint met het leggen van eitjes. Vanuit de winterslaap gaan ze meteen opzoek naar een mooie waterplas om eitjes te leggen. Maar hoe gaat dat dan? En lijken kikkers op mensen? Of juist niet? 

Het filmpje bekijken

Hieronder kun je het filmpje bekijken. Het duurt 12 minuten. Tijdens het filmpje hebben de kinderen niks nodig. Je kunt gewoon op play klikken, dan begint en stopt het filmpje vanzelf. Zet wel even je geluid aan.

De Activiteiten

  1. Eten als een kikker: kijk of het eten aan je tong blijft plakken, en rol dan je tong weer op: met je handen op je rug. 
  2. Spring als een kikker in en uit de vijver: leg een touw op de grond in de vorm van een cirkel, en laat de kinderen in en uit het water springen, net zoals een kikker. Je kunt er voor de oudere kinderen ook een spel van maken: als de gastouder zegt in de vijver moeten ze erin springen, en als de gastouder zegt uit de vijver moeten ze eruit springen. Maar je kunt ook 3x achter elkaar ‘in de vijver’ springen zeggen, en wie er dan uit springt is af. 
  3. Hoe groeit een kikker tekening: hier kun je een tekening maken waar staat hoe een kikker groeit.
  4. Zoek de kikkers: de kikkers zijn nu uit hun winterslaap gekomen. Dat betekend dat ze weer bij vijvers en waterplassen te vinden zijn. Kunnen jullie de kikkers vinden?
  5. Maak een kikkerdrilbak : zie filmpje hieronder
    * Benodigdheden: 1 bak of emmer (met deksel om te vervoeren), kleine en grote steentjes, waterplantjes en kikkerdril.
Willen jullie de prijs van deze maand winnen? Ga dan opzoek naar kikkerdril, en laat weten waar je het gevonden hebt! Zo kunnen we andere gastouders op de hoogte houden van de plekken waar ze kikkerdril kunnen vinden. Je kunt mailen waar je het gevonden hebt naar: metkimdenatuurin@hotmail.com 

6. Kijk de film kikkerdril: De zesjarige Max loopt weg van huis om een belangrijke opdracht te vervullen: hij moet kikkerdril vinden (de film duurt een uur)

Als jullie vragen hebben dan vind ik het heel leuk om die te beantwoorden via: metkimdenatuurin@hotmail.com

Heel veel plezier en graag tot volgende maand!

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!