De kam en lellen van een kip

Er is iets met de kam en/of lellen van mijn kip

De kam en de lellen horen er goed doorbloed en stevig uit te zien. Meestal hebben ze een felrode kleur, tenzij je een kippen ras hebt met een andere kleur lellen en kam. Als de normale kam van een kip meestal rechtop staat, dan mag hij niet opeens hangen. En als hij er normaal gesproken vol en dik uitziet, mag hij niet verschrompeld zijn. De kam en de lellen mogen niet bleek, paars of grijzig zijn. Er horen geen wratjes, bultjes of andere onevenheden op de kam en de lellen te zitten. Het kan normaal zijn dat de kam en de lellen tijdens het broeden, tijdens de rui of wanneer de hen nog niet is begonnen met leggen van eieren, bleker is. Zien de kam en lellen van jouw kip er anders uit dan normaal? Dan kun je hieronder onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.

De kam en/of lellen van mijn kip:

Als je kip opeens een bleke kam krijgt, dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Het kan zijn dat de kam ook verschrompeld.

Het is een goed idee om de gezondheidscheck bij je kip uit te voeren als ze opeens een bleke kam krijgt. Klik HIER om de gezondheidscheck bij je kip uit te voeren.

Er kunnen 2 dingen aan de hand zijn:  

  • De kip is gepikt door een andere kip. Door de pikorde kunnen er soms ruzies ontstaan, waarbij kippen elkaar in de kam pikken. De zwarte stipjes die je ziet zijn in dat geval opgedroogd bloed. Dit komt vanzelf weer goed en is heel normaal. In het wild worden zieke kippen verstoten uit de groep, om te voorkomen dat de anderen ook ziek worden. Dit klinkt heel hard, maar het is een kwestie van de sterkste overleven. Dit natuurlijke instinct zit nog in het systeem van de kippen in onze tuin. Wordt één van je kippen opeens gepest? Controleer de gezondheid van de gepeste kip met de gezondheidscheck.

  • Kippenpokken/vogelpokken (zie links onder op de afbeelding boven aan deze pagina) Als een kip besmet is met vogelpokken, ontstaan er wratachtige bultjes op de kop, kam en lellen. Deze bultjes beginnen met een wit/grijze kleur, en worden later zwart. Als de ogen ook geïnfecteerd raken en de kip niks meer kan zien, dan gaat de kip stoppen met eten. Klik HIER om vogelpokken bij kippen te behandelen.

Als je kip witte schilfers op de kam en/of de lellen heeft, dan kan het zijn dat je kip last heeft van een schimmelinfectie. Dit noemen ze ook wel favus. 

Favus bij kippen

Ons advies om deze schimmelinfectie te behandelen:

1. Smeer de kam en de lellen in met kokosolie. Let op dat op de verpakking het woord ‘virgin’ staat. Anders koop je neppe kokosolie. Kokosolie kan hard aanvoelen en lastig smeerbaar zijn. Smeer het daarom eerst uit op je handen, zodat je het makkelijker op de kam en lellen van de kip kan smeren. De warmte van je handen laat de kokosolie smelten. Doe dit het liefst ‘s avonds, als je kip net op stok zit. Op dat moment zit je kip de hele nacht relatief stil en kan het goed in de huid trekken. 

2. Geef Infectie weg door het drinkwater. Infectie weg zorgt ervoor dat de schimmel groei van binnenuit wordt onderdrukt. Daarnaast zorgt het ook voor een optimale darmgezondheid en het verhogen van de weerstand. Op die manier krijgt het lichaam van de kip de kans om sterker te worden en de schimmel de baas te blijven. Klik hier voor meer informatie over Infectie weg of om het product te bestellen.

3. Blijf kokosolie smeren tot de schimmel weg is. Beter iets te lang dan te kort. Als je niet lang genoeg smeert, kan het zijn dat de schimmel weer terug komt. 

4. Blijf de komende maanden nog wekelijks Infectie weg gebruiken zodat het lichaam van je kip een goede darmgezondheid en weerstand opbouwt tegen schimmels.

Als de kam van je kip blauw/grijzig van kleur is, dan wil dat zeggen dat er iets niet goed is met de bloedtoevoer naar de kam. Dit kan meerdere oorzaken hebben: 

  • De kip heeft een luchtweginfectie. Door de luchtweginfectie raakt de kip benauwd en kan het bloed in het lichaam niet goed worden rondgepompt. Zie je ook symptomen zoals belletjes in de ogen, benauwd, gaapbeweging maken, hoesten, niezen? Dan kan het zijn dat je kip een luchtweginfectie heeft. Als je kip een blauw/grijze kam heeft door de luchtweginfectie en dit niet behandeld wordt, dan is de kans groot dat er niet genoeg bloed stroomt naar de inwendige organen en de kip overlijd. Klik HIER voor meer informatie over luchtweginfecties bij kippen.

  • De kip heeft stress. Als een kip stress ervaart wordt er niet genoeg zuurstof opgenomen in het bloed. Klik HIER voor meer informatie over stress bij kippen. 

  • Het is koud of juist heel warm. Dit zijn beide factoren waar een kip stress van krijgt. Als een kip stress ervaart wordt er niet genoeg zuurstof opgenomen in het bloed. Klik HIER voor meer informatie over stress bij kippen.

  • Je kip is besmet met salmonella. Heeft je kip naast de blauw/grijze kam ook last van waterige diarree? Dan kan het zijn dat ze besmet is met salmonella. Vaak is je kip in dit geval ook minder actief/suffig. Salmonella is een bacterie die zich nestelt in de darmen van kippen. Voor de behandeling van salmonella adviseer ik het product Infectie weg. Klik HIER voor meer informatie over dit product.

Mijn kip heeft een bleke kam

Tijdens de legperiode worden de kam en de lellen een stuk groter én roder. Dit wordt veroorzaakt door hormonen. De foto hierboven is van dezelfde kip, met één maand verschil. Op de foto met de kleine kam en lellen was ze niet aan de leg, en op de foto met de grotere, rode kam en lellen wel. Die laatste is alleen wel gemaakt net na een harde regenbui 😉

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!