De gezondheidscheck

Kom erachter wat er met je kip aan de hand is

Kippen zijn meesters in het verbergen van pijn, ongemak en zwakte. Ze geven hele subtiele aanwijzingen als ze zich niet lekker voelen. Als je veel tijd met je kippen door brengt, dan pik je de signalen dat je kippen zich niet lekker voelen waarschijnlijk eerder op. Veelvoorkomende signalen dat je kip zich niet lekker voelt zijn: verstopt zitten in een hoekje, minder actief zijn, bleke kam of lellen, andere poep dan normaal, andere houding dan normaal, gebrek aan eetlust, minder eieren leggen. Dit zijn allemaal signalen die van jou als kippen baasje vragen om je kip goed te observeren. In dit artikel kom je erachter waar je op moet letten, van kop tot teen.

Hoe kun je een kip oppakken?

Om een kip goed te kunnen onderzoeken, is het handig om ze vast te houden. De meeste kippen houden er echter niet van om aangeraakt te worden. Daardoor kan het een hele uitdaging zijn om je kip te pakken te krijgen. Maar hier is een handige truc voor: pak je kippen in het donker. Kippen zien namelijk niks in het donker, waardoor ze niet weg zullen vliegen als jij ze probeert te pakken. Het is fijn als iemand je daarbij wil helpen, om bijvoorbeeld met de zaklamp te schijnen. Als je de kip gepakt hebt, neem je de kip mee naar een verplichte plek (je huis, schuur of garage) om hem of haar verder te onderzoeken. Hieronder kun je zien hoe ik een kip uit het nachthok pak.

Nu kan de gezondheidscheck beginnen.

Mijn kip heeft een:
> Hangende vleugel
> Wond onder de vleugel

Is het gelukt?

Ik hoop dat dit artikel antwoord heeft gegeven op je vragen! Heb je nog vragen? Stuur me dan gerust een berichtje via de whatsapp knop!

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!