Normaal kippen gedrag

Er is iets met het gedrag van mijn kip

Een gezonde kip is alert en actief, eet en drinkt de hele dag door, neemt vaker per dag een stofbad en rust over het algemeen tussen de middag. Een gezonde kip zit niet lang op dezelfde plek en loopt weg als je hem of haar op wil pakken. Kippen zijn gevoelig voor veranderingen, waardoor ze snel gestrest raken. Kippen die gestrest zijn zullen bang en gefrustreerd overkomen. Agressief gedrag, op en neer lopen voor de hekken, verstoppen in hoeken of in paniek raken zijn allemaal tekenen van stress. Doet jouw kip anders dan normaal? Dan kun je hieronder onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.

Mijn kip:

Als je kippen onrustig zijn, dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. 
De belangrijkste oorzaken van agressie zijn stress, verveling, ziekte en overbevolking. 
Let op: kippen zijn kannibalen. Als ze eenmaal bloed zien, dan blijven ze pikken. Is er een kip gewond geraakt en is er bloed te zien? Haal deze dan altijd METEEN uit de groep, tot het bloeden gestopt is. Het is een goed idee om de wond in te smeren met honing van de imker, dit werkt antibacterieel, voorkomt ontstekingen en zorgt ervoor dat de wond sneller geneest. Klik hier voor meer informatie wanneer je kip gewond is.
Als je kippen erachter komen hoe lekker hun eigen eieren zijn, dan kan het zijn dat ze de eieren met opzet breken om ze op te eten. Als één kip hier eenmaal mee begint, dan is de kans groot dat de andere kippen het ook gaan doen. Het is belangrijk om de kip die de eieren pikt zo snel als mogelijk op te sporen, en weg te halen bij de andere kippen. Je zou hiervoor een tijdelijke camera kunnen ophangen, zodat je de dader snel kan opsporen. 
Let op: het zou ook kunnen dat roofvogels of andere dieren de eieren kapot maken. Kraaien en eksters zijn hier namelijk heel goed in. Probeer eerst met zekerheid te achterhalen dat er geen andere dieren zijn die de eieren van je kippen kapot maken. Dit kan bijvoorbeeld met een tijdelijke camera. 
Als je kip als enige in het nachthok blijft zitten, dan is de kans heel groot dat hij of zij ziek is. Het is belangrijk om zo snel als mogelijk de gezondheidscheck bij je kip uit te voeren, om te achterhalen wat er aan de hand kan zijn. Klik HIER voor de gezondheidscheck.
Als je kip zich terug trekt, dan is de kans groot dat hij of zij ziek is. Het is belangrijk om zo snel als mogelijk de gezondheidscheck bij je kip uit te voeren, om te achterhalen wat er aan de hand kan zijn. Klik HIER voor de gezondheidscheck.
Komt je kip normaal gesproken naar je toe gerend als je met eten aan komt, maar wil hij of zij nu niks meer eten? Dan is het belangrijk om de gezondheidscheck uit te voeren, opzoek naar specifiekere signalen over wat er aan de hand kan zijn. Let ook goed op de krop, wellicht is deze verstopt. Klik HIER voor de gezondheidscheck.
Zie je dat je kip de veren van andere kippen opeet? Vaak begint dit op de rug, in de buurt van de staart. Verenplukken kan snel escaleren tot vleespikken, waardoor er bloedende wonden ontstaan. Het is belangrijk om goed te controleren op luizen, mijten en andere kriebelbeestjes (tussen de veren, in de oksels, onder de stokken in het hok en rond de cloaca) Het kan zijn dat de kip zichzelf pikt om de jeuk te laten stoppen. Klik HIER om mijten, luizen en andere kriebelbeestjes bij je kippen te herkennen en behandelen. 
Het is belangrijk om te beseffen dat het verenpikken vaak het gevolg is van slechte voeding, te kleine hokken, verveling, overbevolking en door tijdelijk op te hokken (door bijvoorbeeld de vogelgriep). Verenpikken kan voorkomen worden met goede voeding en voldoende ruimte. Het oplossen is echter veel lastiger. Je zou kunnen proberen om de verenpikker minimaal twee weken apart te houden van de rest. Op die manier doorbreek je de gewoonte en reset je de pikorde. Als de verenpikker na twee weken weer bij de groep komt, is hij of zij druk om weer in de pikorde te komen, waardoor ze hopelijk vergeten dat ze ooit veren hebben gepikt. 
Let op: kippen zijn kannibalen. Als ze eenmaal bloed zien, dan blijven ze pikken. Is er een kip gewond geraakt en is er bloed te zien? Haal deze dan altijd METEEN uit de groep, tot het bloeden gestopt is. Het is een goed idee om de wond in te smeren met honing van de imker, dit werkt antibacterieel, voorkomt ontstekingen en zorgt ervoor dat de wond sneller geneest. Klik HIER voor meer informatie als je kip gewond is.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!