Er is iets met het gedrag van mijn kip
Een gezonde kip is alert en actief, eet en drinkt de hele dag door, neemt vaker per dag een stofbad en rust over het algemeen tussen de middag. Een gezonde kip zit niet lang op dezelfde plek en loopt weg als je hem of haar op wil pakken. Kippen zijn gevoelig voor veranderingen, waardoor ze snel gestrest raken. Kippen die gestrest zijn zullen bang en gefrustreerd overkomen. Agressief gedrag, op en neer lopen voor de hekken, verstoppen in hoeken of in paniek raken zijn allemaal tekenen van stress. Doet jouw kip anders dan normaal? Dan kun je hieronder onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.
Mijn kip:
Als je kippen onrustig zijn, dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn.
Ze vervelen zich (wellicht doordat ze te weinig ruimte hebben) Probeer voor wat meer ruimte te zorgen, waar ze kunnen scharrelen. Wil je weten waar een goede buitenruimte aan voldoet? Klik dan HIER om het gratis e-book ‘het ideale kippenhok’ te downloaden.
Ze hebben last van kriebelbeestjes zoals luizen en mijten. Controleer het hok, de huid en het gebied rond de cloaca op kleine beestjes. Meer weten over luizen, mijten en andere kriebelbeestjes? En hoe je deze kan herkennen? Klik dan HIER.
Ze worden lastig gevallen door ongedierte. Ratten en muizen kunnen je kippen flink irriteren. Let eens goed op gepiep of op andere soorten poep in de buurt van het kippenhok. Wil je weten hoe je ongedierte bij kippen kan herkennen en voorkomen? Klik dan HIER.
De belangrijkste oorzaken van agressie zijn stress, verveling, ziekte en overbevolking.
Stress: Kippen die gestrest zijn, honger hebben of gefrustreerd zijn kunnen agressief worden naar soortgenoten als ze stress hebben, terwijl ze die anders gewoon zouden tolereren. Lees HIER hoe je stress bij kippen herkent en voorkomt.
Verveling: Ze vervelen zich (wellicht doordat ze te weinig ruimte hebben) waardoor ze zich proberen te vermaken door andere kippen te pesten. Download HIER het gratis e-book ‘het ideale kippenhok’ om te zien waar een goede buitenruimte voor kippen aan voldoet.
Ziekte: In het wild worden zieke kippen verstoten uit de groep, om te voorkomen dat de anderen ook ziek worden. Dit klinkt heel hard, maar het is een kwestie van de sterkste overleven. Dit natuurlijke instinct zit nog in het systeem van de kippen in onze tuin. Wordt één van je kippen opeens gepest? Controleer de gezondheid van de gepeste kip met de gezondheidscheck.
Overbevolking: Als er teveel kippen in een te kleine ruimte zitten, gaan ze zich snel aan elkaar irriteren. Dit, én de verveling, maakt dat kippen in een te kleine ruimte vaker agressief zijn dan kippen met voldoende ruimte. Download HIER het gratis e-book ‘het ideale kippenhok’ om te zien waar een goede buitenruimte voor kippen aan voldoet.
Nieuwe kippen worden gepest: Heb je nieuwe kippen toegevoegd aan je huidige groep, en worden de nieuwe kippen gepest? Klik dan HIER voor tips het toevoegen van nieuwe kippen aan je huidige groep, want dit kan veel moeilijker zijn dan je in eerste instantie zou denken. In het wild komt het namelijk niet voor dat kippen worden samengevoegd aan een andere groep. Dit komt doordat kippen in het wild andere soortgenoten op afstand houden. Dit doen ze om de verspreiding van ziekte en het moeten delen van voedsel te voorkomen. Dat maakt dat je huidige kippen de nieuwe kippen zien als indringers..
Verandering in de pikorde: Als je kippen altijd goed met elkaar overweg konden, maar er opeens ruzie ontstaat, dan is de kans groot dat de pikorde aan het veranderen is. Dit kan komen doordat een hen die lager in de pikorde staat de kans ziet om hogerop te komen. Kijk de kip die wordt ‘verslagen’ even goed na, het kan zijn dat ze ziek is en daarom verslagen wordt. Klik HIER om meer te lezen over de pikorde en de verschillende rollen van de kippen in je tuin.
Let op: kippen zijn kannibalen. Als ze eenmaal bloed zien, dan blijven ze pikken. Is er een kip gewond geraakt en is er bloed te zien? Haal deze dan altijd METEEN uit de groep, tot het bloeden gestopt is. Het is een goed idee om de wond in te smeren met honing van de imker, dit werkt antibacterieel, voorkomt ontstekingen en zorgt ervoor dat de wond sneller geneest. Klik hier voor meer informatie wanneer je kip gewond is.
Als je kippen erachter komen hoe lekker hun eigen eieren zijn, dan kan het zijn dat ze de eieren met opzet breken om ze op te eten. Als één kip hier eenmaal mee begint, dan is de kans groot dat de andere kippen het ook gaan doen. Het is belangrijk om de kip die de eieren pikt zo snel als mogelijk op te sporen, en weg te halen bij de andere kippen. Je zou hiervoor een tijdelijke camera kunnen ophangen, zodat je de dader snel kan opsporen.
Let op: het zou ook kunnen dat roofvogels of andere dieren de eieren kapot maken. Kraaien en eksters zijn hier namelijk heel goed in. Probeer eerst met zekerheid te achterhalen dat er geen andere dieren zijn die de eieren van je kippen kapot maken. Dit kan bijvoorbeeld met een tijdelijke camera.
Als je kip als enige in het nachthok blijft zitten, dan is de kans heel groot dat hij of zij ziek is. Het is belangrijk om zo snel als mogelijk de gezondheidscheck bij je kip uit te voeren, om te achterhalen wat er aan de hand kan zijn. Klik HIER voor de gezondheidscheck.
Als je kip zich terug trekt, dan is de kans groot dat hij of zij ziek is. Het is belangrijk om zo snel als mogelijk de gezondheidscheck bij je kip uit te voeren, om te achterhalen wat er aan de hand kan zijn. Klik HIER voor de gezondheidscheck.
Komt je kip normaal gesproken naar je toe gerend als je met eten aan komt, maar wil hij of zij nu niks meer eten? Dan is het belangrijk om de gezondheidscheck uit te voeren, opzoek naar specifiekere signalen over wat er aan de hand kan zijn. Let ook goed op de krop, wellicht is deze verstopt. Klik HIER voor de gezondheidscheck.
Zie je dat je kip de veren van andere kippen opeet? Vaak begint dit op de rug, in de buurt van de staart. Verenplukken kan snel escaleren tot vleespikken, waardoor er bloedende wonden ontstaan. Het is belangrijk om goed te controleren op luizen, mijten en andere kriebelbeestjes (tussen de veren, in de oksels, onder de stokken in het hok en rond de cloaca) Het kan zijn dat de kip zichzelf pikt om de jeuk te laten stoppen. Klik HIER om mijten, luizen en andere kriebelbeestjes bij je kippen te herkennen en behandelen.
Het is belangrijk om te beseffen dat het verenpikken vaak het gevolg is van slechte voeding, te kleine hokken, verveling, overbevolking en door tijdelijk op te hokken (door bijvoorbeeld de vogelgriep). Verenpikken kan voorkomen worden met goede voeding en voldoende ruimte. Het oplossen is echter veel lastiger. Je zou kunnen proberen om de verenpikker minimaal twee weken apart te houden van de rest. Op die manier doorbreek je de gewoonte en reset je de pikorde. Als de verenpikker na twee weken weer bij de groep komt, is hij of zij druk om weer in de pikorde te komen, waardoor ze hopelijk vergeten dat ze ooit veren hebben gepikt.
Let op: kippen zijn kannibalen. Als ze eenmaal bloed zien, dan blijven ze pikken. Is er een kip gewond geraakt en is er bloed te zien? Haal deze dan altijd METEEN uit de groep, tot het bloeden gestopt is. Het is een goed idee om de wond in te smeren met honing van de imker, dit werkt antibacterieel, voorkomt ontstekingen en zorgt ervoor dat de wond sneller geneest. Klik HIER voor meer informatie als je kip gewond is.