Mijt en luis geven gebruiksaanwijzing

In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je Mijt & luis kan geven. Kies wat voor jouw kippen van toepassing is.

Bekijk dan eerst om welke mijten of luizen het gaat. Weet je dat nog niet? Bekijk dan dit artikel om het te achterhalen. Als je het niet weet dan kun je het beste het stappenplan voor de Noordelijke vogelmijt volgen, dan weet je zeker dat je alles mee pakt. 
Doe voor 14 dagen achterelkaar Mijt & luis door het drinkwater. Meng hiervoor 5 ml Mijt & luis met 1 liter water, geef dit als enige drinkwater aan de kippen. Let op: iedere dag een nieuw mengsel maken! Zorg dat alle aanwezige kippen van het mengsel drinken, want bloedluizen verspreiden zich snel over al je kippen.
In dit artikel lees je wat je nog meer kan doen om zo snel als mogelijk van de bloedluizen af te zijn. 
Drinkt je kip niet meer, wil je een extra boost geven of kunnen je kippen drinken op plekken waar je het water niet kan weghalen? Doe de Mijt & luis dan, naast dat je het in het drinkwater doet, ook direct in de snavel. Hier lees je daar meer over.
Let op: ik raad aan om Mijt & luis vervolgens maandelijks te blijven herhalen, ook als je geen bloedluizen meer ziet. De bloedluizen kunnen nog een tijd aanwezig zijn in de omgeving. Vandaar mijn advies om het vervolgens maandelijks preventief te geven, zoals hieronder staat beschreven, om een nieuwe plaag te voorkomen.
Doe 5 ml (kriel kippen) of 10 ml (grotere kippen) Mijt & luis op de huid. Dit kun je doen door het te druppelen op de huid tussen de nek en de cloaca. Dit doe je 2 tot 3 keer per week voor 2 weken lang. Het is belangrijk om alle aanwezige kippen te behandelen, want veerluizen verspreiden zich gemakkelijk via je kippen. Vergeet de 2e week niet, anders is de plaag snel terug! De veren waar heel veel eitjes aan vast zitten kun je er het beste uittrekken.
Veerluizen kun je niet door het drinkwater behandelen, omdat veerluizen leven van de huidschilfers van de kip. Veerluizen drinken geen bloed van je kippen.
Behandel deze mijt zowel inwendig als uitwendig omdat ze zich ontzettend snel vermenigvuldigen.
Stap 1: Doe voor 14 dagen achterelkaar Mijt & luis door het drinkwater. Meng hiervoor 5 ml Mijt & luis met 1 liter water, geef dit als enige drinkwater aan de kippen. Let op: iedere dag een nieuw mengsel maken! Zorg dat alle aanwezige kippen van het mengsel drinken, want de Noordelijke vogelmijt verspreidt zich snel over al je kippen.
Drinkt je kip niet meer, wil je een extra boost geven of kunnen je kippen drinken op plekken waar je het water niet kan weghalen? Doe de Mijt & luis dan, naast dat je het in het drinkwater doet, ook direct in de snavel. Hier lees je daar meer over.
Stap 2: Verdeel daarnaast 2 tot 3 keer per week 5 ml (kriel kippen) tot 10 ml (grotere kippen) op de huid, in de nek en onder de vleugels. Dit kun je doen met de bijgeleverde doseerspuit. Herhaal dit voor 3 weken achterelkaar.
Let op: ik raad aan om Mijt & luis vervolgens maandelijks te blijven herhalen, ook als je geen Noordelijke vogelmijt meer ziet. De Noordelijke vogelmijt kan nog een tijd aanwezig zijn in de omgeving. Vandaar mijn advies om het vervolgens maandelijks preventief te geven, zoals hieronder staat beschreven, om een nieuwe plaag te voorkomen.
Kopluizen moet je uitwendig behandelen. Druppel hiervoor 3 ml (kriel kippen) of 5 ml (grotere kippen) Mijt & luis op de huid van de kop en in de hals. Dit doe je 2 tot 3 keer per week voor 2 weken lang. Het is belangrijk om alle aanwezige kippen te behandelen, want kopluizen verspreiden zich gemakkelijk via je kippen. 
Behandel kalkpoten zowel inwendig als uitwendig.
Stap 1: 
> Door het drinkwater: Doe voor 14 dagen achter elkaar Mijt & luis door het drinkwater. Meng hiervoor 5 ml Mijt & luis met 1 liter water, geef dit als enige drinkwater aan de kippen. Let op: iedere dag een nieuw mengsel maken! 
Stap 2. Spray de poten in met Acederm Care.
Door de poten in te sprayen met Acederm Care zorg je dat het weefsel sneller kan herstellen. Het weefsel is door de beenmijten namelijk flink aangetast. Een ander groot voordeel van Acederm Care is dat er snel nieuw weefsel komt waardoor de beenmijten geen kans krijgen om opnieuw toe te slaan. Spray de poten in tot het spronggewricht (daar waar de veren beginnen) want daar zitten de beenmijten vaak verstopt.
Op deze manier behandel je de poten inwendig en uitwendig. Dat is de meest efficiënte manier om zo snel mogelijk van deze kriebelbeestjes af te komen! Daarnaast versterkt deze behandelmethode het weefsel van de poten waardoor de beenmijten niet snel opnieuw toe kunnen slaan. Beide producten zijn te bestellen in onze webshop.
Klik hier om Acederm Care te bestellen.
HIER kun je meer lezen over het behandelen van kalkpoten.
Doe Mijt & luis dan preventief in het drinkwater. Meng hiervoor 5 ml Mijt & luis met 1 liter water. Geef dit mengsel als enige drinkwater, 3 dagen achterelkaar aan alle aanwezige kippen te drinken. Doe dit 1 keer per maand om een besmetting te voorkomen. Let goed op dat de kippen niet nog op een andere plek water zonder Mijt & luis kunnen drinken.
Kunnen je kippen drinken op plekken waar je het water niet kan weghalen? Doe Mijt & luis dan, naast dat je het in het drinkwater doet, ook direct in de snavel. Hier lees je daar meer over.  Op die manier worden de mijten en luizen maandelijks gedood en kunnen ze geen plaag veroorzaken. Het is belangrijk om dit te doen bij alle aanwezige kippen, want mijten en luizen verspreiden zich gemakkelijk door het hok en via je kippen.
Dat kan zeker! Al vanaf de geboorte is Mijt & luis veilig te gebruiken voor kuikens. 
> Tegen bloedluizen en de noordelijke vogelmijt: Gebruik dezelfde dosering als bij volwassen kippen door het drinkwater: 5 ml Mijt & luis op 1 liter water. Mijt & luis werkt op de waterhuishouding dus alle kippen en kuikens krijgen precies de hoeveelheid binnen die ze nodig hebben. 
> Tegen veerluis, kopluis en de noordelijke vogelmijt: verdeel 1,5 / 2,5 ml Mijt & luis op de huid, afhankelijk van hoe groot het kuiken is. Bij kopluis doe je alleen het kopje en de hals. Bij veerluizen of de noordelijke vogelmijt verdeel je het op de huid tussen de nek en de staart en onder de vleugels. 
 

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!