De vleugels van mijn kip

Er is iets met de vleugel van mijn kip

De vleugels moeten vrij zijn van wondjes, zwellingen of verwondingen. Controleer ook de oksel van de kip goed: deze moet vrij zijn van mijten en luizen. De vleugel van de kip hoort tegen het lichaam aan te liggen, en niet te hangen. Ziet de vleugel van jouw kip er anders dan zou moeten? Dan kun je hieronder onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.

Mijn kip heeft een:

Als de vleugel van je kip hangt, kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn:
 • Je kip heeft het warm. Is het warmer dan 25 graden? Dan kan het goed zijn dat je kip de vleugel laat hangen om af te koelen. Zorg ervoor dat je kip genoeg schaduw plekken heeft.
 • Je kip is ziek. Als een kip verzwakt raakt, dan kan het zijn dat ze geen energie meer heeft om de vleugels naast zich te houden. Als dat het geval is, dan is je kip echt al wel heel erg ziek! Het is belangrijk om zo snel als mogelijk te achterhalen wat er aan de hand is. Klik hier om de gezondheidscheck te doen. Zorg ervoor dat je kip blijft eten en drinken. Doet ze dit niet meer uit zichzelf? Dan zul je de kip moeten dwangvoeren. Klik hier voor meer informatie over het dwangvoeren van kippen.
 • Je kip heeft een kropverstopping. Als de krop van je kip verstopt zit, dan kan ze moeite krijgen met het houden van evenwicht. Klik hier voor meer informatie over kropproblemen bij kippen.
 • De vleugel of de poot is geblesseerd. Soms komt een kip net wat ongelukkig terecht, waardoor de poot of de vleugel geblesseerd kan raken. Ook als de poot geblesseerd is, kan het goed zijn dat je kip de vleugel laat hangen. Dit komt omdat de kip met de vleugel haar evenwicht probeert te houden. Kijk goed naar de vleugel en naar de poot om eventuele verwondingen te achterhalen. Zie je een wond? Klik dan hier. Zie je in eerste instantie niks geks? Dan kan het zijn dat je kip net wat ongelukkig terecht is gekomen. Je kunt ze eventueel Pijnstilling geven. Klik hier voor meer informatie over Pijnstilling of om het product te bestellen. 
 • De vleugel is gebroken. Als de vleugel slap hangt en de kip de vleugel niet kan bewegen, dan kan het zijn dat de vleugel gebroken is. Als dat het geval is, dan kun je een verbandje aanleggen bij je kip, zodat het bot de kans krijgt om weer aan elkaar te groeien. Je doet dat als volgt:

  1.
  Breng de vleugel terug in de natuurlijke positie.
  2. Doe een gaasje onder de gebroken vleugel, om wrijving te voorkomen.
  3. Wikkel dan over de gebroken vleugel heen, en onder de goede vleugel door. Het belangrijkste is dat de gebroken vleugel weer in de natuurlijke positie wordt gezet.
  > Als je er niks aan doet, zal de vleugel voor altijd blijven hangen.
  > Laat dit verbandje minimaal 2 weken zitten, en als het goed is dan is het gebroken bot weer aan elkaar gegroeid.
  > Geef je kip ondertussen Pijnstilling door het water, om de pijn te verzachten. Klik hier voor meer informatie over Pijnstilling of om het product te bestellen.

Laat je hen haar vleugel hangen, en heb je een haan rondlopen? Dan kan het goed zijn dat je kip gewond is geraakt door de sporen van de haan. Vooral als de hen het lievelingetje is van de haan, dan komt dit nog wel eens voor.. Pak haar vast en kijk goed onder de vleugel. Zit hier een wond? Klik dan hier voor meer informatie over het behandelen van een wond bij kippen. Daarnaast is het een heel goed idee om een kippenzadeltje te kopen, zodat ze snel weer bij de andere kippen kan. Een kippenzadel zorgt ervoor dat de haan de hen niet kan bezeren. Met het kippenzadeltje kan je hen na het behandelen van de wond weer snel terug bij de andere kippen. Mammientje Tien verkoopt kippenzadels. Klik hier voor haar website.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!