Er is iets met de poten, voetzool of tenen van mijn kip
Loopt jouw kip anders dan anders? Of is er iets met de poten? Gezonde poten zijn niet schilferig of opgezet. De schubben op de poten en tenen van een kip moeten glad zijn en plat liggen. Ze mogen niet bol staan, schilferig of korstig zijn. Er hoort geen witte aanslag op de poten te zitten. De nagels moeten een normale lengte hebben, en anders bijgeknipt worden. Bekijk ook de voetzool goed, deze mag geen zwarte pit bevatten. Ziet de poten, voetzool of tenen van jouw kip er anders uit dan zou moeten? Dan kun je HIER onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.
Mijn kip:
De pinquïn houding wil lang niet altijd zeggen dat je kip legnood heeft; dat is waar deze houding vaak om bekend staat. Als je kip in de pinquïn houding loopt dan wil dat zeggen dat ze buikpijn hebben. Dit kan komen door problemen aan het legapparaat, maar ze kunnen ook last hebben van de nieren, of van de buikholte. Controleer dus goed wat andere symptomen zijn die je kip laat zien.
> Hoe is de mest? Lees hier verder voor de betekenis van de mest.
> Hoe voelt de buik? Is deze verdikt? Lees hier verder bij een verdikte buik.
> Is je kip aan het persen? Voel je een ei zitten? Lees hier verder bij legnood.
> Loopt je brahma haan in de puinquïn houding? Dan is er vaak sprake van een calcium tekort. Dit komt doordat ze zo snel groeien, dat het lichaam moeite heeft om genoeg calcium op te nemen. Het is een goed idee om extra, goedopneembare vorm van calcium aan te bieden. Ons calcium supplement is hiervoor ideaal.
Als je kip waggelt of loopt alsof ze dronken is, dan kan dit een teken zijn van algemene verzwakking. Het heeft meestal niks te maken met een probleem aan de poten zelf. Als een kip verzwakt is, dan kan dit aan de manier van lopen opvallen. Maar het kan ook zijn dat je kip uit evenwicht raakt. Kijk de andere symptomen goed na:
Luizen of mijten: Luizen of mijten kunnen de kip doen laten verzwakken. Controleer dus goed op deze vervelende kriebelbeestjes. Lees hier meer over luizen en mijten bij kippen; hoe je ze kan herkennen en behandelen.
Wormen: Ook wormen kunnen je kippen doen verzwakken. Zou jou kip last kunnen hebben van een wormenbesmetting? Lees hier meer over wormen bij kippen; hoe je ze kan herkennen en behandelen.
Krop problemen: Als je kip problemen heeft aan de krop, dan kunnen ze hierdoor uit evenwicht raken. Lees hier meer over kropproblemen bij kippen, hoe je ze kan herkennen en behandelen.
Buikvlies/eileider ontsteking: Als je kip een ontsteking heeft in de buik of aan de eileider, dan kunnen ze uit evenwicht raken door het gewicht van de ontsteking. De ontsteking hoeft niet altijd uitwendig te voelen zijn, het kan ook dat er hard ontstekingsmateriaal in de kip zit, zonder dat jij dat kan zien of voelen. Dit soort ontstekingen kunnen alleen door een gespecialiseerde vogelarts worden bevestigd. In de meeste gevallen zijn ze helaas ook niet te behandelen.
Soms komt een kip net wat ongelukkig terecht, waardoor de poot geblesseerd kan raken. Zie je verder niks geks aan de poot? Dan kan het zijn dat je kip net wat ongelukkig terecht is gekomen. Je kunt ze eventueel Pijnstilling geven. Klik hier voor meer informatie over Pijnstilling of om het product te bestellen.
Als je kip niet meer kan lopen, dan is ze in de meeste gevallen erg ziek. Probeer zo snel als mogelijk de gezondheidscheck te doen om te achterhalen wat er aan de hand is. Als je kip niet meer eet, dan is het belangrijk om te dwangvoeren. Klik hier om stap voor stap te lezen hoe jij je kip kan dwangvoeren.
Eet je kip nog wel? En ziet ze er verder goed uit? Kun je met de gezondheidscheck geen andere problemen vinden en is de mest goed? Dan kan het ook zijn dat ze een ontsteking heeft aan haar poot. Naast rust kan Pijnstiller haar helpen. Klik hier voor meer informatie over Pijnstilling of om het product te bestellen.
Kan je kip opeens niet meer op de poten staan? Dan kan het zijn dat er sprake is van botontkalking. Botontkalking ontstaat door een tekort aan calcium. De kip op het onderstaande filmpje heeft ook botontkalking, op de röntgenfoto zie je de scheurtjes in het bot.. Ons product Calcium plus vult de calcium voorraad weer aan zodat je kip weer beter word!
De poten van mijn kip:
Als de poot van je kip verlamd is dan kan dat meerdere oorzaken hebben. De bekendste oorzaak is de ziekte van Marek. Maar ook een tekort aan calcium en fosfor, een trauma, tumoren, Newcastle disease (pseudovogelpest), zenuw aandoeningen of mycotoxines (gifstoffen van schimmels) kunnen verlammingen veroorzaken. De ziekte van Marek is niet op het oog vast te stellen. Er wordt vaak geroepen dat verlamming direct Marek is, maar dit is lang niet altijd het geval. De ziekte van Marek is alleen vast te stellen door sectie of een veer op te sturen naar de Universiteit van Utrecht. Ook een dierenarts kan dit niet zien op het oog!
Ons advies om een verlamming bij kippen te behandelen:
~ Let op: de oorzaak van de verlamming is heel lastig te achterhalen. Deze behandeling is een advies in de zin van ‘baat het niet, dan schaad het niet’. Als de verlamming na deze behandeling niet beter wordt dan is het raadzaam om een gespecialiseerde vogelarts te bezoeken of om de kip uit zijn of haar lijden te verlossen.
1. Zorg voor goede, complete voeding, Klik hier voor meer informatie over goede voeding voor kippen.
2. Geef een goede multivitamine door het water om eventuele tekorten aan te vullen. Klik hier om een goede multivitamine voor kippen te bestellen.
3. Behandel de kip met Infectie weg. Dit product heeft een sterk remmende werking op bacteriën en schimmels. Mocht dit de oorzaak zijn van de verlamming, dan wordt dit met dit product behandeld.
4. Zorg ervoor dat de kip blijft eten. Als de kip niet meer zelf eet, zul je moeten dwangvoeren.
5. Houdt goed in de gaten of je kip verbetering laat zien. Probeer deze behandeling minimaal 2 weken achter elkaar te geven. Als het dan nog niet verbeterd is, dan hoop ik dat de gespecialiseerde vogelarts je verder kan helpen.
Als jou kip één van de poten gestrekt houdt, dan is dat vaak geen goed teken. Dit is namelijk een typisch symptoom van marek. De ziekte van Marek is een van de ergste en besmettelijkste aandoening bij kippen. Het is tumorziekte die wordt veroorzaakt door een herpesvirus, waardoor er tumoren ontstaan in de organen of waardoor er verlammingsverschijnselen ontstaan. De ziekte van marek komt vooral tot uiting als de kippen tussen de 10 – 20 weken oud zijn. Voor de ziekte van marek is helaas geen behandeling..
Is de poot van je kip dikker? Kijk dan eerst hier eens of het kalkpoten kunnen zijn.
Als de schubben op de poten van je kip opgezet/bol staan, dan is de kans groot dat je kip kalkpoten heeft. Kalkpoten komen erg veel voor bij kippen. Klik hier om meer te lezen over kalkpoten, incl behandelplan.
Valt het je op dat de poten van je haan in het voorjaar en in de zomer roder zijn dan normaal? Helemaal normaal! De hormonen zorgen ervoor dat de bloeddruk omhoog gaat, waardoor de poten roder worden. Dit is een teken van vitaliteit.
De poten horen alleen niet heel warm aan te voelen, want dan kan er sprake zijn van een infectie. Als kippen net hebben geslapen zijn de poten vaak warmer. Maar als de poten overdag warmer aanvoelen dan de kam en/of lellen, dan is er wel meer aan de hand. Je kunt een infectie behandelen met Infectieweg.
De voetzool van mijn kip:
Als de voetzool van je kip is gezwollen, dan heeft je kip waarschijnlijk Bumblefoot. Het kan zijn dat je ook een zwarte punt ziet in de voetzool. Klik hier voor de stap voor stap behandeling van Bumblefoot.
Als je een zwarte punt ziet in de voetzool of rond de tenen van je kip, dan heeft je kip waarschijnlijk Bumblefoot. Het kan zijn dat de voetzool en/of de tenen ook gezwollen zijn. Klik hier voor de stap voor stap behandeling van Bumblefoot.
De teen van mijn kip:
De tenen van een kip kunnen door meerdere redenen afsterven: door een vergevorderde besmetting van kalkpoten, door bevriezing of doordat een verwonding. Als de teen er af is dan is hier helaas niks aan te doen en zal de teen niet meer opnieuw aangroeien. Controleer de tenen op wondjes of op kalkpoten om de oorzaak te kunnen achterhalen. Om de pijn te verzachten en om nieuw weefsel te stimuleren is het een goed idee om de tenen in te sprayen met Acederm Care.
Als je kippen gekrulde tenen hebben, dan is dit vaak veroorzaakt door een tekort aan vitamine B2. Deze vitamine is nodig voor een goede werking van de zenuwen. Bij een groot tekort raakt de heupzenuw verzwakt waardoor de tenen naar beneden krullen. Hierdoor komen de tenen in een soort vuist stand te staan (rechter foto) Een tekort aan vitamine B2 kan ontstaan door verkeerde voeding van de ouderdieren of de eerste weken in het leven van een kuiken. Hier kunnen ook de uitkomst temperatuur en de activiteit van het kuiken bij mee spelen. Als je dit hebt bij je kuikens dan kan het opgelost worden met goede voeding en een ‘tape schoentje’. Bij oudere kippen is het van belang om de voeding te optimaliseren, en te starten met een vitamine kuur van 2 weken lang. Verder is er vaak helaas niks aan te doen. Als de kip pijn heeft dan is uit het leiden verlossen vaak de enige oplossing.