Verstopte neus kip

Er is iets met de neus van mijn kip

De neusgaten horen eruit te zien als een kleine holte. Deze holte hoort niet verstopt te zijn. De holtes moeten vrij te zijn van snot, slijm of korstvorming. Zien de neusgaten van jouw kip er anders uit dan normaal? Dan kun je hieronder onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.

Mijn kip:

De neusgaten horen eruit te zien als een kleine holte. Op de foto kun je goed zien hoe het hoort te zijn, en hoe het juist niet hoort te zijn. Als je bij jouw kip geen holte ziet, dan zijn de neusgaten verstopt. De inhoud lijkt een beetje op witte kalk. Dit kan komen door zand, een graantje, ander vuil en door snot. Het is een goed idee om de verstopping weg te halen.
Ons advies om een verstopte neus te behandelen:
1. Maak een washandje goed nat met lauw water.
2. Houdt deze washand zolang als mogelijk op de neusgaten van je kip, zodat de viezigheid week wordt. Dit gaat het makkelijkste als je je kip opschoot neemt.
3. Probeer vervolgens voorzichtig, met een houten tandenstoker, de viezigheid eruit te peuteren. 
4. Heb je het idee dat het opgedroogd snot is? Doe dan Snot & slijm in het water, om de verkoudheid te behandelen.
5. Houdt het de komende dagen goed in de gaten, en doe het nog een keer indien nodig.
Als je kip niest is dit vaak het begin van een luchtweginfectie. Er zijn verschillende soorten luchtweginfecties, de bekendste is snot. Als je kip verder nog geen andere symptomen heeft, dan ben je er op tijd bij. Het is belangrijk om luchtweginfecties snel te behandelen om te voorkomen dat je kip stopt met eten. Van de luchtweginfectie zelf gaan de meeste kippen niet dood, maar wel als ze door de benauwdheid of andere symptomen stoppen met eten. Als kippen niks zien, dan kunnen ze de voer en waterbak gewoon weg niet vinden. Maar ook als ze keelpijn hebben, zullen ze niet graag eten. Hierdoor raken ze snel verzwakt en komen ze in een vicieuze cirkel terecht. Klik HIER voor meer informatie over het behandelen van een luchtweginfectie. Let op: luchtweginfecties zijn erg besmettelijk. Het is heel belangrijk om zo snel als mogelijk te starten met behandelen!

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!