Er is iets met de krop van mijn kip
De krop van mijn kip voelt:
Als de krop van je kip aanvoelt als een harde bal, dan heeft je kip waarschijnlijk een kropverstopping. Een kropverstopping wordt veroorzaakt doordat de kip teveel, verkeerd of een te groot stuk voedsel heeft opgegeten. Als je kip een kropverstopping heeft, kun je ook dit soort symptomen zien: ze raken uit evenwicht, kunnen gaan overgeven, krijgen droge mest en gaan extra veel drinken. Ze kunnen ook rare bewegingen gaan maken met de kop en moeite hebben met slikken. De verstopping zorgt ervoor dat de kip de krop niet meer zelf leeg kan maken.
Mijn advies om een kropverstopping te verhelpen:
1. Zet de kip apart van de andere kippen (bijvoorbeeld in een honden bench)
2. Geef de kip GEEN eten! De krop zit verstopt, dus de kip kan de voeding toch niet verteren. Als je de kip nu eten geeft, raakt de krop alleen nog maar meer verstopt.
3. Zorg voor vers water. Zet het liefst 2x per dag vers water neer.
4. Zet een bakje maagkiezel neer.
5. Maak vast gefermenteerd voer. Dit voer is straks een van de eerste dingen die je kip weer mag eten nadat de verstopping is verholpen. Klik hier voor een stappenplan om gefermenteerd voer te maken (is heel makkelijk!)
6. Maak een mengsel van:
– Halve theelepel bakingsoda
– Halve theelepel kaneel
– Halve theelepel kurkuma
– 2 eetlepels water.
Doe dit in een bakje en meng het door elkaar.
7. Doe de helft van het mengsel in een doseerspuit, en geef dit nu aan je kip. Je kunt het toedienen door de snavel open te doen en het mengsel erin te spuiten. Vind je het spannend om het toe te dienen? Klik dan hier voor meer informatie en een filmpje zodat je een voorbeeldje kan zien.
8. Masseer de krop voorzichtig, alsof je een deeg kneed, maar dan veel zachter. Doe dit als het lukt 4x per dag.
9. Dien +/- 12 uur nadat je het 1e mengsel hebt toegediend, het 2e deel van het mengsel toe.
10. Blijf nog 4x per dag de krop masseren.
11. Kijk goed naar de mest van je kip. Als de mest helemaal wit is; dan betekend dit dat de krop nog steeds verstopt is. Als de mest ook een groene of bruine kleur krijgt, betekend dit dat de krop weer is begonnen met het verteren.
12. Herhaal stap 5 t/m 9 nog een keer.
13. Is de krop van je kip na 2 dagen nog niet kleiner/zachter geworden? Of is de mest van je kip nog steeds alleen maar wit, en dus niet bruin of groen? Dan moet de krop waarschijnlijk door de dierenarts worden opengesneden, om de substantie eruit te halen.. Dan is de bal te vast om nog door te kip verwerkt te kunnen worden.
14. Als de bal kleiner en zachter wordt én je kip weer aan het poepen is, mag je langzaam beginnen om je kip weer wat voer te geven. Begin met een hard gekookt eitje. Geef vervolgens wat gewone yoghurt. Vul dit vervolgens langzaam aan met gefermenteerd voer van stap 5. Zorg ervoor dat je kip niet teveel in één keer eet, en blijf de krop voelen.
15. Ik hoop van harte dat de kropverstopping nu is verholpen. Als je kip terug de oude is, mag ze weer bij de andere kippen worden gezet. Houdt het de komende tijd nog extra in de gaten!
~ Een kropverstopping kan worden voorkomen door goede voeding. Klik HIER voor meer informatie over goede voeding voor kippen.
Als de krop van je kip voelt als een waterballon, nog voordat je kip gegeten heeft, dan heeft je kip waarschijnlijk een kropverzuring. Andere symptomen die je hierbij kan zien zijn: uit de bek stinken (zurig), overgeven, witte plakkaten in de bek, schudden met de kop en niet meer willen eten. Kropverzuring wordt veroorzaakt door de candida schimmel. Dit is een schimmel die vaak bij kippen voorkomt. De candida schimmel zorgt aan de binnenkant van de krop voor witte plakkaten en slijm. Hierdoor kan de kip de krop veel moeilijker leegkrijgen, waardoor de krop gaat verzuren.
Mijn advies om kropverzuring te behandelen:
1. Zet de kip apart van de andere kippen. Ze mag minimaal 48 uur niet eten. Geef in die tijd wél onbeperkt water met knoflook erin (één teentje knoflook op 1 liter water)
2. Gebruik Infectie weg. Dit is een schimmeldodend middel. Geef hiervan 2x per dag 5 ml rechtstreeks in de bek van de zieke kip. Doe dit 5 dagen achter elkaar. Geef de rest van je kippen Infectie weg door het water, in een verhouding van 5 ml per liter water. Doe dit ook 5 dagen achter elkaar. Op die manier probeer je te voorkomen dat de andere kippen ook worden lastig gevallen door de candida schimmel.
3. Na die 48 uur geef je de kip een hard gekookt eitje. Geef nog geen graan of legkorrel (granen voeden de candida, dit wil je dus vermijden) Naast een gekookt ei zijn dit geschikte voedingsmiddelen om je kip te geven: zonnebloempitten, rul gebakken gehakt, lijnzaad, quinoa (gekookt), havermout en zilvervliesrijst (gekookt)
4. Geef deze voedingsmiddelen minimaal 3 dagen, voordat je weer granen of legkorrel gaat geven. Granen voeden de candida schimmel namelijk juist, en dat is precies wat je niet wil.
5. Geef de komende maanden alle kippen nog 2 dagen per week Infectie weg het door het drinkwater. Op die manier voorkom je dat de schimmel snel weer toeslaat.
6. Geef een goede multivitamine om de weerstand van je kippen te verhogen. Klik HIER voor meer informatie over het Multivitamine preperaat van De Kippenclub.
7. Probeer te achterhalen waar de schimmel vandaan komt. Voorkomen is beter dan genezen. Wil je weten hoe je schimmels kan voorkomen? Download dan HIER het gratis e-book over het Ideale Kippenhok. Daarin komt aanbod hoe je schimmels in de omgeving van je kippen kan voorkomen.
Als de krop overdag leeg is, dan heeft je kip niet of te weinig gegeten. Het eerste teken van veel verschillende ziektes is het verlies van de eetlust. Probeer met de gezondheidscheck te achterhalen of er nog meer symptomen zijn die je kip laat zien. Klik HIER om de gezondheidscheck te doen bij je kip.