
Er is iets met de kop van mijn kip
De kop van mijn kip:
Als je kip een verdikte, opgezette kop heeft zoals op de foto links onder, dan heeft je kip waarschijnlijk een sinus ontsteking. Hier kun je meer lezen over sinus ontstekingen bij kippen. Foto’s van kippen met een sinus ontsteking:
Heeft je kip witte, grijze of zwarte bultjes op de kop? Dan heeft ze waarschijnlijk vogelpokken. Als een kip besmet is met vogelprokken dan ontstaan er wratachtige bultjes op de kop, kam en lellen. Deze bultjes beginnen met een wit/grijze kleur, en worden later zwart. Hier kun je meer lezen over vogelpokken bij kippen. Voorbeelden van vogelpokken bij kippen:
Wordt de kop van jouw kip wat kaal en zie je witte schilfers? (zie het plaatje hierboven, de afbeelding rechts onder) Dan kan het zijn dat jouw kip last heeft van een schimmelinfectie. Dit noemen ze favus bij kippen.
Ons advies om deze schimmelinfectie te behandelen:
1. Smeer de kop in met kokosolie. Let op dat op de verpakking het woord ‘virgin’ staat. Anders koop je neppe kokosolie. Kokosolie kan hard aanvoelen en lastig smeerbaar zijn. Smeer het daarom eerst uit op je handen, zodat je het makkelijker op de kop van de kip kan smeren. De warmte van je handen laat de kokosolie smelten. Doe dit het liefst ’s avonds, als je kip net op stok zit. Op dat moment zit je kip de hele nacht relatief stil en kan het goed in de huid trekken. Je kan ook daktarin kiezen als het een flinke schimmel is.
2. Geef Fecton door het drinkwater. Klik hier voor meer informatie over Fecton of om het product te bestellen.
3. Blijf kokosolie of daktarin smeren tot de schimmel weg is. Beter iets te lang dan te kort. Als je niet lang genoeg smeert, kan het zijn dat de schimmel weer terug komt.
4. Blijf de komende maanden nog wekelijks Fecton gebruiken zodat het lichaam van je kip een goede darmgezondheid en weerstand opbouwt tegen schimmels.
Als je kip schud met de kop, dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn:
Luchtweginfectie: als je kippen een luchtweginfectie hebben, dan kunnen ze met hun kop schudden om het slijm eruit te schudden (want ze kunnen natuurlijk niet even hun neus snuiten) Zie je nog meer symptomen zoals: belletjes op de ogen, benauwd, niesen of rochelen, dan is een luchtweginfectie zeer waarschijnlijk. Klik HIER voor meer informatie over een luchtweginfecties bij kippen. Let op: luchtweginfecties zijn erg besmettelijk.
Mijten of luizen: Mijten en luizen zijn vervelende kriebelbeestjes die bij je kip flink kunnen jeuken. Kijk eens goed tussen de veren en rond de cloaca van je kip, misschien zie je ze daar al wel lopen. Klik hier voor meer informatie over het herkennen van mijten en luizen.
Oorontsteking: Als de oren van je kip verstopt zitten, dan geeft ze dit een vervelend gevoel. Om dit gevoel kwijt te raken, kunnen ze met de kop gaan schudden. Zit het oor van je kip dicht? Dan is het een oorontsteking. Klik hier meer informatie over een oorontsteking bij kippen.
Kropproblemen: Als je kippen een probleem hebben aan hun krop, dan kunnen ze met hun kop gaan schudden om te proberen om de krop in beweging te brengen. Om te controleren of er krop problemen zijn, moet je de krop controleren in de ochtend, nog voordat de kip heeft gegeten. Dit omdat je dan kan controleren of het voedsel in de krop s ‘ nachts goed verteerd is. Als je in de ochtend voordat een kip heeft gegeten alsnog een soort bal voelt, betekent dit dat er kropproblemen zijn. Voelt de krop van jouw kip anders dan zou moeten? Dan kun je hier onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.
Gaapworm: Typische kenmerken bij gaapworm: gaapbewegingen, rochelend geluid, niesen en hoesten bloed op. Gaapworm komt een stuk minder voor dan luchtweginfecties, maar ze kunnen erg op elkaar lijken. De gaapworm is een worm die zijn tanden vast klemt in de luchtpijp van je kip. Hierdoor worden je kippen erg benauwd en kunnen ze bloed gaan hoesten. Als je niks doet aan een gaapworm infectie, stikt je kip in de grote hoeveelheid wormen in de luchtpijp. Klik hier voor een filmpje van een kip met gaapworm.