Er is iets met de kop van mijn kip
De kop van mijn kip:
Als je kip een verdikte, opgezette kop heeft (zie de afbeelding hierboven, links onder) dan is het vaak flink mis. In de meeste gevallen gaat het om een heftige luchtweginfectie, ook wel acute snot genaamd. Naast een gezwollen kop, kan je kip ook last hebben van: tranende of dichte opgezette ogen, loopneus, benauwd, moeite met lopen, weinig eetlust. Typisch voor deze heftige luchtweginfectie is de vieze geur die de kop van de kip heeft. Het is heel erg besmettelijk, dus de kans is groot dat al je kippen besmet raken. Daarnaast blijven de kippen altijd drager van Coryza. Dit houdt in dat ze het altijd bij zich blijven dragen en dat het in hun leven nog vaker terug gaat komen. Dit gebeurd vooral op momenten van verminderde weerstand. Het is in dit geval dus heel belangrijk om de weerstand hoog te houden.
Ons advies om acute snot te behandelen:
1. Zie je op dit moment nog maar één kip met de symptomen van hierboven? Zet deze dan zo snel als mogelijk apart, om besmetting met de andere kippen te voorkomen.
2. Geef zo snel als mogelijk Snot & slijm rechtstreeks in de bek. Doe dit 2x per dag. Doe Snot & Slijm voor de andere kippen in het drinkwater. Vergeet dit niet! Op die manier kan de bacterie die de ziekte veroorzaakt zo snel als mogelijk aangepakt worden.
> Je kunt ook naar de dierenarts gaan en vragen om antibiotica (Doxycycline) De dierenarts mag jou dit niet maar zo meegeven, dus waarschijnlijk moet je hiervoor langskomen met je kip.
3. Zorg dat de zieke kip blijft eten en drinken. Doet ze dit niet zelf? Lees dan hier hoe je stap voor stap jou kip kan dwangvoeren.
4. Blijf je kippen goed in de gaten houden. Als je later nog symptomen bij de andere kippen ziet, kun je ze Snot & slijm rechtstreeks in de bek geven.
5. Blijf Snot & slijm net zolang geven tot de symptomen over zijn.
6. Nu je kippen drager zijn van het Coryza virus, is het heel belangrijk om de weerstand hoog te houden. Geef ze daarom maandelijks een goede multivitamine door het water en doe bij symptomen van een luchtweginfectie (niezen, rochelen, benauwd ect) zo snel als mogelijk Snot & slijm in het drinkwater.
Heeft je kip witte, grijze of zwarte bultjes op de kop? Dan heeft ze waarschijnlijk kippenpokken/vogelpokken. Als een kip besmet is met vogelpokken, ontstaan er wratachtige bultjes op de kop, kam en lellen. Deze bultjes beginnen met een wit/grijze kleur, en worden later zwart. Als de ogen ook geïnfecteerd raken en de kip niks meer kan zien, dan gaat de kip stoppen met eten. Klik HIER om vogelpokken bij kippen te behandelen.
Voorbeelden van vogelpokken bij kippen:
Wordt de kop van jouw kip wat kaal en zie je witte schilfers? (zie het plaatje hierboven, de afbeelding rechts onder) Dan kan het zijn dat jouw kip last heeft van een schimmelinfectie. Dit noemen ze favus bij kippen.
Ons advies om deze schimmelinfectie te behandelen:
1. Smeer de kop in met kokosolie. Let op dat op de verpakking het woord ‘virgin’ staat. Anders koop je neppe kokosolie. Kokosolie kan hard aanvoelen en lastig smeerbaar zijn. Smeer het daarom eerst uit op je handen, zodat je het makkelijker op de kop van de kip kan smeren. De warmte van je handen laat de kokosolie smelten. Doe dit het liefst ‘s avonds, als je kip net op stok zit. Op dat moment zit je kip de hele nacht relatief stil en kan het goed in de huid trekken.
2. Geef Infectie weg door het drinkwater. Infectie weg zorgt ervoor dat de schimmel groei van binnenuit wordt onderdrukt. Daarnaast zorgt het ook voor een optimale darmgezondheid en het verhogen van de weerstand. Op die manier krijgt het lichaam van de kip de kans om sterker te worden en de schimmel de baas te blijven. Klik hier voor meer informatie over Infectie weg of om het product te bestellen.
3. Blijf kokosolie smeren tot de schimmel weg is. Beter iets te lang dan te kort. Als je niet lang genoeg smeert, kan het zijn dat de schimmel weer terug komt.
4. Blijf de komende maanden nog wekelijks Infectie weg gebruiken zodat het lichaam van je kip een goede darmgezondheid en weerstand opbouwt tegen schimmels.
Als je kip schud met de kop, dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn:
Luchtweginfectie: als je kippen een luchtweginfectie hebben, dan kunnen ze met hun kop schudden om het slijm eruit te schudden (want ze kunnen natuurlijk niet even hun neus snuiten) Zie je nog meer symptomen zoals: belletjes op de ogen, benauwd, niesen of rochelen, dan is een luchtweginfectie zeer waarschijnlijk. Klik HIER voor meer informatie over het behandelen van een luchtweginfectie. Let op: luchtweginfecties zijn erg besmettelijk. Het is heel belangrijk om zo snel als mogelijk te starten met behandelen!
Mijten of luizen: Mijten en luizen zijn vervelende kriebelbeestjes die bij je kip flink kunnen jeuken. Kijk eens goed tussen de veren en rond de cloaca van je kip, misschien zie je ze daar al wel lopen. Klik hier voor meer informatie over het herkennen en behandelen van mijten en luizen.
Oorontsteking: Als de oren van je kip verstopt zitten, dan geeft ze dit een vervelend gevoel. Om dit gevoel kwijt te raken, kunnen ze met de kop gaan schudden. Zit het oor van je kip dicht? Dan is het een oorontsteking. Klik hier meer over het herkennen en behandelen van een oorontsteking.
Kropproblemen: Als je kippen een probleem hebben aan hun krop, dan kunnen ze met hun kop gaan schudden om te proberen om de krop in beweging te brengen. Om te controleren of er krop problemen zijn, moet je de krop controleren in de ochtend, nog voordat de kip heeft gegeten. Dit omdat je dan kan controleren of het voedsel in de krop s ‘ nachts goed verteerd is. Als je in de ochtend voordat een kip heeft gegeten alsnog een soort bal voelt, betekend dit dat er kropproblemen zijn. Voelt de krop van jouw kip anders dan zou moeten? Dan kun je hier onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.
Gaapworm: Typische kenmerken bij gaapworm: gaapbewegingen, rochelend geluid, niesen en hoesten bloed op. Gaapworm komt een stuk minder voor dan luchtweginfecties, maar ze kunnen erg op elkaar lijken. De gaapworm is een worm die zijn tanden vast klemt in de luchtpijp van je kip. Hierdoor worden je kippen erg benauwd en kunnen ze bloed gaan hoesten. Als je niks doet aan een gaapworm infectie, stikt je kip in de grote hoeveelheid wormen in de luchtpijp. Klik hier voor een filmpje van een kip met gaapworm. Ontwormer is het product van De Kippenclub die gaapwormen dood. Door Ontwormer in het drinkwater of direct in de bek te doen, zullen alle wormen binnen enkele dagen worden gedood. Vergeet Ontwormer niet na 2 weken te herhalen! Op dat moment komen de eitjes die de gaapwormen hebben gelegd namelijk uit. Door de behandeling te herhalen worden de uitgekomen gaapwormen ook direct gedood. Klik HIER voor meer informatie over Ontwormer of om het product direct te bestellen.