De huid van mijn kip

Er is iets met de huid mijn kip

Verwondingen, kriebelbeestjes en andere afwijkingen kunnen goed verborgen worden door de veren. Bekijk de huid tussen de veren over het hele lichaam van de kip goed, om de huid te kunnen inspecteren. De huid moet vrij zijn van mijten, luizen, wondjes en knobbeltjes. Let op: aan het einde van de rug, boven de staart zit de stuitklier. Dit is normaal (zie de afbeelding hieronder, links boven) Ziet de huid van jouw kip er anders uit dan normaal? Dan kun je hieronder onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.

Mijn kip:

Is je kip gewond? Klik dan HIER voor meer informatie. Dan wordt je doorverwezen naar het artikel ‘Help, mijn kip is gewond’.
Alle kippen hebben aan het einde van de rug, boven de staart, een sluitklier zitten. Dat is een klein bobbeltje die ervoor zorgt dat je kip zijn veren goed kan verzorgen, met een vettig laagje. Het kan zijn dat je nog een bobbel voelt op de borst van je kip. Dit is de krop. In beide gevallen is dit normaal en hoef jij je geen zorgen te maken. Als je kip op andere plekken bobbels heeft, dan is er waarschijnlijk sprake van een tumor.
  • Tumoren. De 2 meest voorkomende ziektes waardoor een kip tumoren krijgt, zijn de ziekte van Marek of door Aviaire leucose. Dit zijn beide virussen die tumoren veroorzaken. Deze virussen veroorzaken omgerende weefselgroei. Hier is bijna nooit wat aan te doen. Mocht je dit verder willen onderzoeken, dan kan een gespecialiseerde vogelarts je hier misschien mee helpen. 
Als je kleine beestjes tussen de veren van je kip ziet lopen, dan heeft je kip last van luizen of mijten. Klik HIER voor meer informatie over mijten en luizen bij kippen.
Als je kip witte bolletjes aan de veren heeft zitten, zoals links onder op de foto hierboven, dan zijn dit de eitjes van veerluizen. Klik HIER over meer informatie over veerluizen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!