Er is iets met de eieren van mijn kip
Vanaf ongeveer 6 maanden oud legt een gezonde hen eieren. Als je kip minder eieren legt, moet je alert zijn. De eierproductie is een van de eerste dingen die stopt als een kip ziek is. Hennen stoppen meestal met leggen als ze in de rui komen, omdat al hun energie en voedingsstoffen worden besteed aan het maken van nieuwe veren. Maar ook na een stressvolle gebeurtenis kunnen ze opeens voor langere tijd stoppen met leggen. Het zou ook kunnen zijn dat de eieren er opeens anders uit zien dan normaal, of dat er bloed aan een ei zit. Het kan ook zijn dat je een gek gevormd, wit/créme kleurig iets vind in het legnest. Dat noemen ze een eiconcrement. Het kan ook zijn dat er kleine beestjes op de eieren te zien zijn. Ziet de eieren van jouw kip er anders uit dan normaal of is je kip gestopt met leggen? Dan kun je hieronder onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.
Hoe zien de eieren van jouw kip eruit?
Vaak zie je dat de schaal dun is bij dit soort eieren. De kippen hebben calcium niet goed op kunnen nemen in hun lichaam. Ze hebben calcium niet gebruikt om de schaal te maken, maar de hoeveelheid kalk is afgezet op het ei. Als je deze eieren vaker achterelkaar tegen komt dan wil dat zeggen dat de kippen calcium op dat moment niet goed kunnen opnemen in het lichaam. Een vloeibaar calcium supplement is aan te raden! Klik hier voor ons vloeibare calcium supplement.
De schaalklier heeft het laatste stukje van de schaal een beetje afgeraffeld. Dit kan een teken zijn van calcium tekort (niet genoeg om de volledige schaal af te maken) Als het 1 malig is dan is het geen probleem! Zie je het vaker? Dan is het een goed idee om een calcium supplement aan het water toe te voegen. Klik hier voor meer informatie over ons calcium supplement.
Vaak is dit van een hen die nog niet zo lang aan het leggen is. Het lichaam moet nog leren om het proces van het leggen van een ei perfect te maken. Waarschijnlijk heeft ze het over 1 of 2 weken onder controle. Deze spikkeltjes hebben niks met teveel of te weinig calcium te maken.
De schaalklier is verantwoordelijk voor de kleur van het ei. Stress, maar ook ziekte kan de schaalklier beschadigen. Maar soms kan de schaalklier ook gewoon een foutje maken. Je kunt het zien als een printer waar de inktpatronen even van op zijn 😉 Dit heeft niks met te veel of te weinig calcium te maken.
De schaalklier is verantwoordelijk voor de kleur van het ei. Stress, maar ook ziekte kan de schaalklier beschadigen. Maar ook als kippen ouder worden dan leggen ze meestal eieren met een lichtere schaal dan toen ze jonger waren.
Bij een van de eerste eitjes (van het seizoen) is het normaal dat er wat bloed aanzit. De omgeving van de cloaca waar het ei uitkomt, wordt op dat moment wat opgerekt door het ei. Hierdoor kan er een klein scheurtje in een bloedvat ontstaan waar een beetje bloed bij vrij komt. Dit is heel normaal, en zal waarschijnlijk eenmalig zijn. Controleer de mest wel even goed, om zeker te weten dat het geen Coccidiose is.
Dit zijn onschuldige pigmentvlekjes! De schaalklier heeft iets meer pigment afgegeven dan de bedoeling was. Geen probleem!
Dit zijn onschuldige pigmentvlekjes! De schaalklier heeft iets meer pigment afgegeven dan de bedoeling was. Geen probleem! Controleer wel even goed of echt stipjes zijn en geen kleine beestjes.
Het leggen van een ei is een bijzonder gecompliceerd proces, waar soms wel eens een foutje wordt gemaakt. Dit ei is zo´n geval van een ´foutje´. Kan gebeuren!
Het leggen van een ei is een bijzonder gecompliceerd proces, waar soms wel eens een foutje wordt gemaakt. Dit ei is zo´n geval van een ´foutje´. Kan gebeuren!
De schaalklier is verantwoordelijk voor de schaal van een ei. De schaalklier kan niet goed ontwikkeld zijn (door een infectie van infectieuze bronchitis toen de hen een kuiken was) Maar het kan ook een gevolg zijn van stress. Als dit soort eieren regelmatig voorkomen, dan heb je te maken met een defecte schaalklier, vaak veroorzaakt door infectieuze bronchitis. Door stress of een bepaalde druk ontstaan er scheurtjes in de schaal, die worden gerepareerd door de schaalklier. Hierdoor kunnen de gerimpelde eieren ontstaan.
De schaalklier is verantwoordelijk voor de schaal van een ei. De schaalklier kan niet goed ontwikkeld zijn (door een infectie van infectieuze bronchitis toen de hen een kuiken was) Maar het kan ook een gevolg zijn van stress. Als dit soort eieren regelmatig voorkomen, dan heb je te maken met een defecte schaalklier, vaak veroorzaakt door infectieuze bronchitis. Door stress of een bepaalde druk ontstaan er scheurtjes in de schaal, die worden gerepareerd door de schaalklier. Hierdoor kunnen de gerimpelde eieren ontstaan.
Als een ei in de eileider is blijven zitten, dan botst het tweede ei dat door de eileider komt tegen het eerste ei aan. Hierdoor kan er een platte, gerimpelde kant ontstaan. Dit kan komen door stress, maar ook door infectieuze bronchitis. Dit is een coronavirus die de luchtwegen en de eierstokken kan aantasten. In de eileider ontstaan littekens waardoor de eieren er anders uit gaan zien. Infectieuze bronchitis kan niet genezen. Als een kip het eenmaal heeft, dan blijft ze het haar hele leven houden. Op momenten dat de weerstand verminderd, dan kan het virus weer toeslaan. Het is dus heel belangrijk om de weerstand goed te houden. Infectieuze bronchitis kan allerlei bacteriële infecties veroorzaken. Door Infectie weg te geven kun je deze infecties proberen te beperken.
Als je kip een groot ei met dubbele dooiers legt, dan heeft de kip een foutje gemaakt. Inplaats van één dooier, zijn er twee dooiers samen door de eileider gegaan. Vooral oudere hennen hebben de kans op het leggen van dubbeldooiers, omdat de eileider na verloop van tijd de elasticiteit verliest.
Af en toe kan het zijn dat je een mini ei vind. Dit wordt ook wel een hanenscheet genoemd. Dit is meestal een rond ei, zonder dooier. Dit kan gebeuren als het voortplantingsstelsel van je kip nog niet helemaal ‘af’ is, maar het kan ook een teken zijn dat je hen weer begint met leggen óf het kan het laatste eitje van het seizoen zijn. Dit is heel normaal.
Als de eieren van je kippen dunne schalen hebben, dan wil dit zeggen er te weinig calcium wordt opgenomen in het lichaam van de kip. Goede voeding en een goed calcium supplement gaan je kippen helpen! Klik hier voor meer informatie over ons calcium supplement.
Als de eieren van je kippen dunne schalen hebben, dan wil dit zeggen er te weinig calcium wordt opgenomen in het lichaam van de kip. Goede voeding en een goed calcium supplement gaan je kippen helpen! Klik hier voor meer informatie over ons calcium supplement.
Dit wordt ook wel een windei genoemd. Let op: een windei heeft niks te maken met kalk tekort! Een windei kan voorkomen als een kip op haar piek van het leggen van eieren zit. Het lichaam kan het maken van eieren dan bijna niet bijhouden. Maar het kan ook een teken zijn van stress, zoals een verhuizing of schrik door roofdieren. Lees hier meer over stress bij kippen.
Zie je hele kleine beestjes op de eieren van je kippen? Dan heeft je kip waarschijnlijk last van mijten of vlooien. Lees hier meer over het behandelen, herkennen en voorkomen van mijten en luizen.
Zijn de eieren van je kip steeds vies? Zorg dan voor het volgende:
– Genoeg legnesten per hen (minimaal één nestkast voor elke vier hennen)
– Voorkom dat je kippen in de legnesten slapen. Train je kippen om op stok te slapen!
– Probeer minimaal één keer per dag de eieren uit de nesten te halen.
– Gebruik zand als bodemmateriaal in het legnest. Dit krabben ze niet aan de kant, zodat het ei een zachte landing houdt. Lees hier meer over zand als bodembedekker.
– Zorg voor schone pootjes. Vieze, natte pootjes zorgen voor vieze eieren. Zorg voor een schoon hok en probeer te voorkomen dat het een modderige bende wordt voor het hok. Je kunt de modderige plekken opvullen met brekerzand. Dit zorgt ervoor dat het water beter afgevoerd kan worden.
– Zorg ervoor dat je kippen schone billen hebben. Hebben ze dit niet? Lees dan hier verder om te achterhalen hoe dat kan.
Bij een flinke spoelwormbesmetting kan er in een uitzondering een worm in een ei komen. Wil je dit voorkomen? Gebruik dan Ontwormer. Lees hier meer over Ontwormer of om het product te bestellen.
Het kan zijn dat er een rood stipje in de dooier zit. Dit stipje kan zo klein zijn als een speldennaald, maar ook zo groot als een 1 euro munt. Dit rode stipje is een druppeltje bloed, die is ontstaan tijdens het maken van de dooier. Dit kan gebeuren en is niks om je zorgen over te maken. Een bloedvlek in een eicel betekent niet dat de eicel is bevrucht of dat een embryo zich begint te ontwikkelen!
Het kan zijn dat je een bruin flubbertje vind in het eiwit van het ei. Dit is een klein stukje van de eileider dat wordt afgestoten als het eiwit wordt toegevoegd tijdens het maken van het ei. Het ziet er niet lekker uit, maar is veilig om te eten.
Dit is het hagelsnoer van een ei. Een ei heeft twee hagelsnoeren, die ervoor zorgen dat de dooier in het midden van het ei blijft zitten. Je kunt het gewoon eten! Sommige mensen denken dat dit het zaad is van de haan, maar dat is niet zo 😉
Op de dooier zie je een wit-geel puntje, dat noem je de kiemschijf. Dat wil niet zeggen dat het ei bevrucht is, maar wil alleen zeggen dat het ei bevrucht kan worden. Als je hennen nog heel jong zijn dan heeft de dooier waarschijnlijk nog geen kiemschijf.
Als je kip minder eieren legt dan normaal, kan dat allerlei oorzaken hebben. Klik hier om meer te lezen als je kippen minder eieren leggen dan normaal.
Heeft je kip een probleem met de cloaca? Klik dan hier om te achterhalen wat er aan de hand kan zijn.
Weet je zeker dat het je kip is, en niet een roofdier? Een tijdelijke camera kan de dader op heterdaad betrappen. Is het wel je kip die de boosdoener is? Dan zul je haar uit de groep moeten halen, voordat anderen het van haar overnemen. Een wegrolnest kan een uitkomst zijn. Hierbij rollen de eieren direct in een apart bakje zodat de kip er niet meer bij kan. Je kunt de eierpikker herkennen aan een vieze snavel met geel eiwit eraan. Goede legnesten voorkomen dat je kip eieren gaat eten. In het gratis ebook ‘het ideale kippenhok’ vind je waar goede legnesten aan voldoen. Zorg ook voor goede, volledige voeding voor je kippen. Als ze voedingstekorten hebben, zullen ze eerder gaan eierenpikken. Klik hier voor meer informatie over goede voeding voor kippen.
Een eiconcrement is een kaasachtige substantie die kan voorkomen in allerlei vormen. Een eiconcrement is het gevolg van een eileiderontsteking. Een eileiderontsteking is de meest voorkomende doodsoorzaak bij leghennen. Het immuunsysteem van de hen reageert op een ontsteking door te proberen om de infectie af te sluiten met een kaasachtige pus. In een eiconcrement kun je dooier, eiwit, eierschaal, bloed of stukjes weefsel van de eileiderwand vinden. Maar het is vooral kaasachtige, harde pus. Dit is helaas een teken van een hele erge infectie waar de meeste hennen niet van herstellen.. Een eiconcrement is dus eigenlijk gestold etter. Tegen de tijd dat jij een eiconcrement vindt, is het probleem in de kip al maanden aan de gang. De meeste hennen overleven niet langer dan 6 maanden met een eileiderontsteking. Andere symptomen van een eileiderinfectie zijn: minder eieren, eieren met een zachte schaal, veel dorst, duf zijn, zwelling van de buik, afvallen, moeilijk ademen, pinquïn houding.