De cloaca van mijn kip

Er is iets met de cloaca van mijn kip

Wist je dat de cloaca de opening is waar de poep van een kip uitkomt én waar de eieren uitkomen? Jaja, allemaal uit 1 'gat' 😉 De cloaca moet schoon en vochtig zijn, niet nat, en er mag geen poep aan blijven plakken. Een gezonde cloaca ziet eruit als een gleuf van een spaarpot. Als een kip aan de leg is dan zul je zien dat de gleuf iets meer een vorm van een rondje heeft. De cloaca mag niet uitsteken, bloederig of juist droog zijn. De cloaca is een populaire plek voor kriebelbeestjes, kijk hier dus ook extra goed naar. En let ook goed op of er rond de cloaca geen witte klontjes zitten aan het begin van de veren. Ziet de cloaca van jouw kip er anders dan zou moeten? Dan kun je hieronder onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.

De cloaca van mijn kip:

Als de cloaca van je kip uitpuilt, dan heeft je kip waarschijnlijk een prolaps. Dit kan ontstaan na het leggen van een ei, als een stukje van de legdarm van de kip buiten de cloaca blijft hangen. Normaal gesproken trekt dit meteen weer in als de kip een ei heeft gelegd, maar bij een prolaps is daar iets mis gegaan. Klik hier om je kip met een prolaps te helpen. 

Let op: zet je kip direct apart van de andere kippen! De rode kleur van de prolaps triggert de andere kippen om daarop te gaan pikken.

Als je beestjes ziet rond de cloaca, dan heeft je kip mijten of luizen. De cloaca is een populaire plek voor deze kriebelbeestjes. Klik hier voor meer informatie over mijten en luizen bij kippen. In dat artikel kom je erachter welke luizen of mijten je kip heeft en wat je eraan kan doen.

Een vieze kont bij kippen kan door veel dingen worden veroorzaakt. Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van de vieze kont is, zodat je niet alleen de vieze kont kan oplossen maar ook de oorzaak daarvan. Stap 1: Kijk eens goed naar de poep van de kip met de vieze kont, en kijk dan op deze pagina om de mogelijke oorzaak te achterhalen.

  • Stress: als kippen een stressvolle situatie doormaken, krijgen ze al snel losse, waterige uitwerpselen. Deze uitwerpselen kunnen aan de veren blijven plakken. Klik hier voor meer informatie over stress bij kippen.

  • Verkeerde voeding: als kippen eten krijgen wat ze niet goed kunnen verdragen, kunnen ze plakkerige diarree krijgen. Dit blijft dan aan de veren kleven en gaat er vies uitzien. Meer weten over goede voeding voor kippen? Klik dan hier.

  • Infectie in de darmen: parasieten en protozoa (de eencelligen die coccidiose veroorzaken) kunnen een infectie in de darmen veroorzaken. Maar ook bacteriën, schimmels en gisten kunnen een infectie veroorzaken. Om te achterhalen of het inderdaad een infectie is, kun je hier aan de hand van de mest de mogelijke oorzaak achterhalen.

  • Infectie in de baarmoeder/eileiders: ziekteverwekkers kunnen ook toeslaan in de baarmoeder of eileiders. Dit is een veelvoorkomend probleem bij kippen. Als er een ontsteking ontstaat aan de eileider, vult de buikholte zich met vocht. Dit vocht kan langzaam gaan lekken, waardoor je kip een vieze kont krijgt. Een eileiderontsteking is alleen vast te stellen door een gespecialiseerde vogelarts, deze moet hiervoor een echo maken. Een eileiderontsteking is in de meeste gevallen helaas niet te genezen.

Ons advies om een vieze kont te behandelen: 
1.
Zet de kip voor 10 minuten in lauwwarm water, zodat de uitwerpselen kunnen losweken.
2. Probeer zoveel als mogelijk met je handen verder schoon te maken of knip de veren waar nog veel viezigheid in zit weg.
3. Zit er nog viezigheid die je niet weg krijgt? Smeer dit dan in met kokosolie. Dat werkt antibacterieel en zorgt ervoor dat de viezigheid over een paar uur gemakkelijker te verwijderen is.
4. Zorg dat de veren helemaal droog zijn voordat ze weer naar buiten gaat.
5. Nu is het heel belangrijk om de darmflora weer omhoog te brengen, zodat je kip weer goede poep krijgt. Coccidioses is een product die de darmflora van je kippen kan ondersteunen. Klik hier voor meer informatie over Coccidioses of om het product te bestellen.
6. Een andere goede ondersteuning voor de darmflora is gefermenteerd voer. Dat is heel gemakkelijk te maken! Klik hier om in een paar simpele stappen gefermenteerd voer te maken voor je kippen.

Als er een beetje bloed uit de cloaca komt, dan is er waarschijnlijk een ader beschadigd in de cloaca. Het kan ook komen door een wondje aan de eileider. Dit kan komen door iets scherps wat ze heeft gegeten, maar ook doordat er een klein foutje is gemaakt bij de productie van een ei. Geef haar een goede multivitamine ter ondersteuning, en dan komt het wel goed! Klik hier voor meer informatie over een goede Multivitamine of om Multivitamin van De Kippenclub te bestellen.

Als je kip naast het beetje bloed ook ziek is, dan kan het ook een eileider ontsteking zijn. Een eileiderontsteking is alleen vast te stellen door middel van een echo bij een gespecialiseerde vogelarts. In de meeste gevallen is hier niks aan te doen 🙁

Als je kip witte bolletjes tussen de huid en de veren heeft, dan zijn dit de eitjes van veerluizen. Klik HIER over meer informatie over veerluizen.

Veerluis bij kippen

Als jij je kip lange tijd ziet persen, dan is de kans groot dat ze legnood heeft. Typische symptomen van een kip met legnood zijn: persen, rond waggelen als een pinguïn, weinig eten en drinken, niet actief en trillen met de vleugels, waterige of geen ontlasting.

Als je kip legnood heeft, dan wil dat zeggen dat er een ei vast zit in het laatste deel van haar voortplantingsstelsel. Normaal glijdt het ei daar zo doorheen naar buiten, maar in het geval van legnood lukt het de kip niet om het ei eruit te krijgen. Als baasje wil je jou kip natuurlijk helpen om dat ei kwijt te raken.. In dit artikel lees je precies wat jij voor je kip kan doen als ze legnood heeft.

Als je een ei kan voelen rond het cloaca gebied van je kip, dan heeft je kip waarschijnlijk legnood.

Typische symptomen van een kip met legnood zijn: persen, rond waggelen als een pinguïn, weinig eten en drinken, niet actief en trillen met de vleugels, waterige of geen ontlasting.

Als je kip legnood heeft, dan wil dat zeggen dat er een ei vast zit in het laatste deel van haar voortplantingsstelsel. Normaal glijdt het ei daar zo doorheen naar buiten, maar in het geval van legnood lukt het de kip niet om het ei eruit te krijgen. Als baasje wil je jou kip natuurlijk helpen om dat ei kwijt te raken.. In dit artikel lees je precies wat jij voor je kip kan doen als ze legnood heeft.

Sommige kippen, maar vooral de goede legkippen, krijgen een iets dunnere huid rondom de cloaca en de buik. Door die dunnere huid is de doorbloeding minder goed, dit kan de veergroei verstoren. Tijdens de rui groeien deze veren vaak weer aan. Hierdoor kan het zijn dat je hen een kale kont heeft. Geen reden tot zorg gelukkig.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!