Opgezette buik kip

Er is iets met de buik van mijn kip

Tussen de poten kun je de buik van de kip voelen. De buik hoort niet veel dikker te zijn dan de rest van de kip. Een erg opgezette buik is niet goed. De buik moet wel stevig zijn, maar niet hard, gezwollen of zacht (zoals een waterballon) voelen. Afwijkingen van de buik wijzen al snel op ernstige problemen zoals een buikwaterontsteking of een eileiderontsteking. Op de foto zie je een kip met een opgezette buik. Voelt de buik van jouw kip dikker en opgeblazen? Dan kun je hieronder onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.

De buik van mijn kip voelt:

Als je kip opeens een grote en dikke buik heeft, dan is er iets niet goed met haar legapparaat. Het kan zijn dat ze een tumor heeft, maar ook een eileiderontsteking, waterbuik, buikvliesontsteking of een cyste in de eileider zijn veel voorkomende problemen bij kippen.
Aan al deze problemen is helaas heel weinig te doen. Zonder echo/röntgen apparaat kun je ook niet vaststellen wat er precies aan de hand is. In sommige gevallen kan een gespecialiseerde vogelarts een implantaat plaatsen. Dit implantaat zorgt ervoor dat je kip stopt met het leggen van eieren. Zo’n implantaat is vaak naar 2 tot 9 maanden weer uitgewerkt, waarna de dierenarts een nieuwe moet plaatsen. Let op: het plaatsen van een implantaat is duur.
Als je ziet dat je kip er veel last van heeft, dan kan het zijn dat je de afweging moet maken om haar uit haar lijden te verlossen.
Deze kip heeft een buikvliesontsteking. Haar buik voelde niet verdikt, maar op de echo was te zien dat haar buik gevuld was met hard ontstekingsmateriaal. Dit veroorzaakte ook de evenwichtsproblemen. We hebben haar helaas uit haar lijden moeten doen verlossen 🙁

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!