Een draainek bij kippen

Er is iets met de nek van mijn kip

De nek hoort in een normale houding te staan, en niet gedraaid te zijn. Als dit wel het geval is, dan is er waarschijnlijk sprake van een draainek. Bij draainek kunnen kippen hun kop niet normaal omhoog houden. Dit kan zowel naar boven, als opzij, als naar beneden zijn. Als het erger wordt vallen de kippen om en zijn ze niet in staat om te lopen. Dit is voor jou als baasje heel erg naar om te zien. Draainek is dodelijk als de kippen niet genoeg eten en drinken binnen krijgen. Hier zul jij ze dus bij moeten helpen! Heeft jouw kip een draainek? Dan kun je hieronder lezen hoe je dit kan behandelen.

Draainek bij kippen

Als de draainek wordt veroorzaakt door een vitamine tekort, is deze goed te behandelen.

Mijn kip heeft een draainek:

Draainek kan door verschillende dingen worden veroorzaakt:
> Klap op de kop (dit komt vooral voor bij zijdehoenders, zij hebben een zachtere schedel dan andere kippen waardoor ze kwetsbaarder zijn)
> Door een virus of bacterie
> Door een oorontsteking (check de oren! Klik hier hoe je dat kan doen)
> Door vitamine gebrek.

Hieronder lees je hoe je een draainek kan behandelen, als deze wordt veroorzaakt door een vitamine gebrek.  Let op: als deze behandeling niet aanslaat, dan is er meer aan de hand (denk aan een hersenvliesontsteking/hersenbloeding) Een gespecialiseerde vogelarts kan hier wellicht bij helpen

Kuiken met draainek

Zowel kuikens als volwassen kippen kunnen een draainek krijgen. De nek kan in allerlei verschillende houdingen staan.

Draainek behandelen, stap voor stap:

1. Haal de kip uit het hok en zet deze in een donkere, rustige ruimte, waar ze de andere kippen niet kan horen.
2. Controleer de oren. Ze moeten schoon zijn en mogen niet stinken. Is dit wel het geval? Klik dan hier. 
3. Koop vitamine e en selenium zink supplementen (dit kun je kopen bij de drogist, bijvoorbeeld bij de kruidvat) Capsules zijn het makkelijkst.
4. Maak nu een mengsel van legkorrel, water en een gekookt ei. Maak er een papje van waar je balletjes van kan draaien.
5. Knip de capsules kapot of stamp de tablet fijn. Gebruik per portie een halve pil vitamine E en een hele pil selenium zink. Met één portie kun je 1 dag doen. 

Stap voor stap een kip dwangvoeren

6. Klik hier hoe je stap voor stap dit papje toedient bij je kip. Het heet dwangvoeren, maar het klinkt erger dan het is hoor. Help de kip 3 keer per dag met eten. Dit lukt ze waarschijnlijk niet zelf omdat de kop niet gedraaid kan worden.
7. Geef je kip Pijnstilling door het water. Klik HIER om de pijnstilling te bestellen. Als je dat niet hebt geef je alleen water. Vergeet dit niet!
8. Binnen 24 uur kan er al verbetering optreden. Maar het kan ook eerst erger lijken voordat het beter wordt.
9. Als de draainek door vitamine tekort is ontstaan, dan ga je binnen 48 uur de eerste verbetering zien. Als er binnen één week geen verbetering is, dan is er meer aan de hand dan een vitamine probleem. Een gespecialiseerde vogelarts kan je wellicht verder helpen.
10. Blijf alle andere kippen 2 weken lang, 1x per dag vitamine e en selenium zink geven! Dit doe je omdat het kan zijn dat al je kippen een vitamine tekort hebben. Dit kun je geven door de pillen te mengen met water, en hier legkorrel in te weken. Meng er ook een gekookt eitje door, dit vinden ze heerlijk. Verdeel dit papje in kleine bakjes zodat alle kippen er tegelijk van kunnen eten, en zet dit 1x per dag in het hok.
11. Gebruik een goede multivitamine. Multivitamin van De Kippenclub is een hoogwaardig vitamine preparaat. Dit helpt vitamine tekorten te voorkomen. Door Multivitamin worden de voedingsstoffen in het voer namelijk beter opgenomen. Maar het heeft nog veel meer voordelen. Klik hier voor meer informatie over Multivitamin of om het product te bestellen.

Draainek behandelen
Draainek behandelen
Draainek behandelen

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!