Met Kim de natuur in

Connectie & verbinding met de natuur in jouw tuin.

Hallo gastouder,

Wat leuk dat je op deze pagina kijkt! Samen met gastouderbureau Gemoederlijk mag ik jullie de komende maanden verschillende thema’s met activiteiten aanbieden. Het doel van de thema’s is dat de kinderen een connectie gaan voelen met de natuur onder hun voeten. Je hoeft er dus niet voor naar het bos of naar andere plekken, het kan gewoon thuis in je tuin. Perfect voor op een dag dat je wat minder inspiratie hebt. De activiteiten zijn zo gemaakt dat jij als gastouder zoveel mogelijk mee kan genieten zonder dat je er drukker van wordt. Want het laatste wat we willen is jullie nog meer werk op de hals halen 😉 Je hebt er geen bijzondere dingen voor nodig, we gebruiken zoveel mogelijk ‘huis, tuin en keuken’ spullen. 

Hoe het werkt:

Iedere maand is er 1 thema. Bij ieder thema hoort een filmpje van 10 minuten. De kinderen kunnen dit filmpje zelfstandig kijken, zodat jij even je handen vrij hebt. In het filmpje is geprobeerd om zowel de kleintjes als de grotere kinderen aan te spreken. De meeste activiteiten kunnen bij het gewone dagschema worden uitgevoerd: tijdens het eten of het spelen in de tuin. Op deze pagina staan de verschillende activiteiten uitgelegd + wat je ervoor nodig hebt. Bij de grotere activiteiten is er een apart filmpje, zodat de kinderen zoveel als mogelijk zelf aan de slag kunnen. 

Het thema van deze maand is....

Bomen en bladeren! Opeens vallen alle bladeren van de bomen, en ligt de tuin, de speeltuin en de weg vol met bladeren. Maar hoe kan dat eigenlijk, dat de bladeren van de bomen vallen? En hoe kan het bomen zo groot kunnen worden? Daarover én meer in het thema van deze maand.  

Het filmpje bekijken

Hieronder kun je het filmpje bekijken. Het duurt 11 minuten. Tijdens het filmpje hebben de kinderen niks nodig. Je kunt gewoon op play klikken, dan begint en stopt het filmpje vanzelf. Zet wel even je geluid aan.

De Activiteiten

1. Doe een eekhoorn na: zoek een zaadje, bijvoorbeeld een eikel of een kastanje, en begraaf het zaadje op een plek waar een mooie boom mag komen te groeien.
2. Sta zo stil als een boom: dat is best lastig zonder wortels hé?
3. Maak een deken voor de planten in de tuin: hark of bezem alle bladeren van het gras en de tegels en gooi deze blaadjes tussen de planten in de tuin.
4. Zoekkaart van verschillende bladeren: ontdek welk blad van welke boom komt (Het is een zoekkaart van groene bladeren, dus kijk vooral goed naar de vorm!)

5. Zelfportret van bladeren: gebruik de tekening van een gezicht of teken zelf je gezicht, en maak van de bladeren je haren (zie het filmpje hieronder)
Benodigdheden: bladeren, uitgeprint gezicht, lijm/foto plakkers

6. Een herfst schatkist maken: verzamel alle schatten van de herfst (zie de video hieronder)
Benodigdheden: eierdoos, uitgeprint bestand van de herfst schatkist, lijm/fotoplakkers/plakband.

7. Herfstbingo: gebruik het formulier van de herfst schatkist om een bingo te spelen (zie filmpje hieronder) Benodigdheden: uitgeprint bestand herfst schatkist, pen/potlood.

8. Prijsvraag: niet alle bomen worden helemaal kaal in de winter. Zien jullie nog ergens een boom die groen blijft? Maak dan een foto van de boom en stuur die naar:

metkimdenatuurin@hotmail.com

en wie weet winnen jullie de prijs van deze maand!

* Vraag ouders wel even toestemming of de foto met ons gedeeld mag worden ivm de privacy. 

Als jullie vragen hebben dan vind ik het heel leuk om die te beantwoorden via: metkimdenatuurin@hotmail.com

Heel veel plezier en graag tot volgende maand!

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!