Mijn kip is benauwd

Er is iets met de ademhaling van mijn kip

De ademhaling van een gezonde kip hoor je nauwelijks. Kippen horen niet benauwd te zijn, te hoesten, proesten of snotteren. Elke luidruchtige, piepende of moeilijke ademhaling is niet normaal. Ademhalingsproblemen komen veel voor en kunnen heel besmettelijk zijn waardoor ze zich gemakkelijk verspreiden bij je kippen. Is de ademhaling van jouw kip anders dan normaal? Dan kunnen er 2 dingen aan de hand zijn. Hieronder neem ik deze 2 dingen met je door.

Mijn kip:

Als je kip benauwd is, niest, hoest of rochelt dan is de kans groot dat ze een luchtweginfectie heeft. Er zijn verschillende soorten luchtweginfecties, de bekendste is snot. Het is belangrijk om luchtweginfecties snel te behandelen om te voorkomen dat je kip stopt met eten. Van de luchtweginfectie zelf gaan de meeste kippen niet dood, maar wel als ze door de benauwdheid of andere symptomen stoppen met eten. Als kippen niks zien, dan kunnen ze de voer en waterbak gewoon weg niet vinden. Maar ook als ze keelpijn hebben, zullen ze niet graag eten. Hierdoor raken ze snel verzwakt en komen ze in een vicieuze cirkel terecht. Klik HIER voor meer informatie over het behandelen van een luchtweginfectie. Let op: luchtweginfecties zijn erg besmettelijk. Het is heel belangrijk om zo snel als mogelijk te starten met behandelen!
Als een temperatuur van ongeveer 30°C wordt bereikt, beginnen kippen te hijgen, de vleugels van hun lichaam te spreiden, minder te bewegen, minder te eten en meer water te drinken. Hijgen is een efficiënte manier om warmte kwijt te raken. Als hijgen niet genoeg is om te voorkomen dat de lichaamstemperatuur stijgt, gaat de kip zijn keel laten trillen. Dit zorgt ervoor dat ze nog sneller afkoelen.
Door het hijgen kan de kip niet voldoende zuurstof opnemen in het bloed, waardoor ze alleen nog maar bezig zijn met overleven. Ze ervaren veel stress, eten minder of soms zelfs niet, waardoor ze in korte tijd veel gewicht kunnen verliezen. 
Om te voorkomen dat je kip oververhit raakt, is het belangrijk dat je kip het zuurstof in het bloed goed kan blijven opnemen. Het product Stress weg helpt je kip om zuurstof beter op te nemen in het bloed en zorgt ervoor dat je kip kalmeert. Klik HIER voor meer informatie over Stress weg.
Typische kenmerken bij gaapworm: gaapbewegingen, rochelend geluid, niesen, hoesten bloed op en happen naar lucht. Gaapworm komt een stuk minder voor dan luchtweginfecties, maar ze kunnen erg op elkaar lijken. De gaapworm is een worm die zijn tanden vast klemt in de luchtpijp van je kip. Hierdoor worden je kippen erg benauwd en kunnen ze bloed gaan hoesten. Als je niks doet aan een gaapworm infectie, stikt je kip in de grote hoeveelheid wormen in de luchtpijp. 
Hieronder staat een voorbeelden van een kip met gaapworm. Op die manier kun je vergelijken of dit is hoe jouw kip ook doet. 
Ontwormer is het product van De Kippenclub die gaapwormen dood. Door Ontwormer in het drinkwater of direct in de bek te doen, zullen alle wormen binnen enkele dagen worden gedood. Vergeet Ontwormer niet na 2 weken te herhalen! Op dat moment komen de eitjes die de gaapwormen hebben gelegd namelijk uit. Door de behandeling te herhalen worden de uitgekomen gaapwormen ook direct gedood. Klik HIER voor meer informatie over Ontwormer of om het product direct te bestellen.

Video van een kip met gaapwormen (geluid aan!)

Slijm bij kippen

Dit bloed hoesten kippen met gaapwormen op.

Misschien vind je dit ook interessant:

Ja, ik wil het kippen nieuws graag ontvangen!

Je ontvangt wekelijks praktische tips in je mail box om het houden van blije & kippen zo makkelijk mogelijk te maken.

Whatsapp berichtje sturen
1
Kom je er niet uit? Dan kun je mij een whatsapp berichtje sturen, dan kijk of denk ik met je mee!