
Er is iets met de ademhaling van mijn kip
Bij een gezonde kip hoor je de ademhaling eigenlijk niet. Geen gepiep, gesnotter of gehijg, gewoon rustig en stil. Valt het je op dat je kip geluid maakt bij het ademen, met open snavel ademt, opvallend haar borstkas beweegt of dat haar staart meebeweegt bij iedere ademhaling? Dan is er iets aan de hand. Ademhalingsproblemen komen vaker voor dan je misschien denkt, en ze zijn vaak besmettelijk. Juist daarom is het belangrijk om goed te luisteren en te letten op de eerste signalen. Ademt jouw kip anders dan normaal? Dan kun je hieronder onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.
Valt het je op dat je kip niest, belletjes op de ogen heeft of piept bij het ademhalen? Dit zijn allemaal symptomen van een luchtweginfectie. Hier kun je meer lezen over luchtweginfecties bij kippen.
Hoor je een rochelend, reutelend of borrelend geluid bij het ademhalen van je kip? Dan zit er waarschijnlijk slijm vast in de luchtwegen. Dat slijm belemmert de ademhaling en veroorzaakt het typische rochelgeluid dat je soms zelfs bij elke ademhaling hoort. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
– Vaak is het een teken van een beginnende luchtweginfectie, waarbij de luchtzakken of longen vol zitten met slijm. Hier kun je meer lezen over luchtweginfecties bij kippen.
– Maar ook een gaapworm besmetting kan het rochelen veroorzaken. Typisch bij gaapwormen is dat je kip naast het rochelen ook gaap bewegingen maakt, niest, bloed op hoest en hapt naar lucht. Op de foto’s hieronder zie je hoe dat bloed eruit kan zien, dat is een typisch signaal van gaapworm. Hier kun je meer lezen over (gaap)wormen bij kippen.
Kippen zijn gevoelig voor hitte. Vanaf zo’n 25 graden (zeker bij hoge luchtvochtigheid of windstil weer) kan hun lichaam de warmte moeilijk kwijt. Je merkt het als ze gaan hijgen met open snavel, hun vleugels van het lijf spreiden of er sloom bij gaan zitten. In ernstige gevallen zoals je op het filmpje hieronder ziet, zie je zelfs dat de keel begint te trillen. Dat noem je hitte stress. Door het hijgen daalt het zuurstofgehalte in het bloed. Vitale organen krijgen minder zuurstof, waardoor de kip geen energie meer heeft om te eten of te drinken. Ze kan uitgeput raken en in een gevaarlijke vicieuze cirkel terechtkomen. In het ergste geval leidt dat tot een hartstilstand.
Wat kun je doen?
– Zorg voor schaduw, frisse lucht en meerdere drinkplekken met Stressmix in het drinkwater.
– Als je kip met open snavel ligt te hijgen, nauwelijks meer beweegt en de keel laat trillen dan kun je dit noodplan uitvoeren: zet de kip dan een paar minuten tot aan de nek in een emmer met lauw water (geen koud water!) en geef haar daarna 5 ml Stressmix in haar snavel. Dit helpt haar lichaam om beter zuurstof op te nemen en brengt haar weer tot rust. Doe Stressmix vervolgens ook in het drinkwater om te voorkomen dat ze opnieuw hittestress krijgt.
Hijgt je kip, zie je haar borst en staart zichtbaar meebewegen met elke ademhaling, of ademt ze met open snavel terwijl het buiten niet extreem warm is? Dan is de kans groot dat ze last heeft van een luchtweginfectie. Hier kun je meer lezen over luchtweginfecties bij kippen.